Mer pengar till sjukvård

Idag har landstingsstyrelsen redovisat bokslutet för 2010 och beskrivit 2010 års verksamhet i en rapport som går till fullmäktige för beslut och frågan om ansvarsfrihet. Det är åter en dyster läsning i årsredovisningen. Landstinget i Västerbotten går med kraftiga underskott mot budget. Personalkostnaderna inkl inhyrd personal slutade på -12 mkr och utomlänsvården på -54 mkr. Resultatet för verksamhetens nettokostnader hade en avvikelse på hela -142 miljoner kronor. Det är mycket oroande att majoriteten inte lyckas ha kontroll på sin egen budget och att detta fortsätter år efter år.

 

Centerpartiet och Allians för Västerbotten hade ett eget budgetförslag för 2010. Det var en budget präglad av ekonomiskt oroliga tider men också av ansvarstagande och framåtanda. Jag är övertygad om att resurser kan överföras från administration och annan verksamhet i landstinget till den direkta sjukvården. Om vår budget och politik hade fått styra skulle mer pengar gå till sjukvården.

 

Den färdriktningen och med neddragningar på det som inte är sjukvård hade lett till en positivare utveckling för såväl befolkningen i Västerbotten som för landstingets personal. Nu ”blöder landstinget” och akuta insatser för att klara ekonomi och verksamhet innbär bara oro, tappade sugar, ökade vårdköer och i slutändan än högre kostnader. Det är en politik Västerbottens medborgare borde ha sagt Nej till i höstens val.

 

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.