Ofrivilligtbarnlösa bör få flera försök

Idag har TV4 inslag om de ofrivilligt barnlösa i Västerbotten. Det finns ca 180 par som registrerats som ofrivïlligt barnlösa och som kan komma ifråga för en IVF behandling. Idag finansierar det offentliga ett försök och det ser väldigt olika ut i landet. I många landsting i södra Sverige finansieras tre försök. Vi borde ha enhetliga regler om detta. Varför ska det skilja sig åt. Och varför är vi så njugga i Norrland och erbjuder bara ett landstingsfinansierat försök? För oss här uppe i Norra regionen är det ju speciellt viktigt att det föds många barn och samhällsekonomiskt är inte försök som bara kostar patientavgiften en kostnad utan snarare en vinst.

Klicka gärna på inslaget här nedan och se inslaget och mina kommentarer.

 http://www.tv4play.se/?videoId=1.2329873

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Per Lundgren

    Hej Olle!

    Mycket bra. Själklart skall det vara lika antal försök för IVF-behandling här i Västerbotten som i sydligare delar av landet. Vi behöver bli fler västerbottningar som så småningom kan jobba och betala skatt!

  2. Cornelia - Barnlängtan Patientföreningen för ofrivilligt barnlösa

    TACK Olle! Skönt att det se att det finns några politiker i Norrlandstingen som förstår att den här vården är viktig. Den är viktig på så många olika plan. Som du säger att det faktiskt behövs födas barn och det innebär inte bara en kostnad, de kommer faktiskt att växa upp, börja arbeta och betala skatt. Det finns tom en forskning gjord av Anders Svensson, AT-läkare och nationalekonom, som svart på vitt visar i sin avhandling att provrörsbarn är en vinstaffär för staten.
    http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1337703&fileOId=1646472
    http://www.ehl.lu.se/omehl/aktuellt/nyheter?item=197

    Barnlängtan presenterade en rapport vid årets Almedalsvecka: Meningen med livet – Vårdbegränsningar gör att ofrivilligt barnlösa inte vill leva. Rapporten baseras på en enkät som besvarats av 1068 ofrivilligt barnlösa och visar bland annat att landstingens vårdbegränsningar för ofrivilligt barnlösa leder till minskad livskvalitet och avsaknad av att vilja leva hos de drabbade.

    80% av de som svarat på enkäten upplever att livskvaliteten påverkats tydligt negativt. Känslor av meningslöshet och och att inte bli förstådd och att ha ett osynligt lidande är vanligt. Var femte isolerar sig och drar sig undan kontakt varje vecka eller oftare.

    För 30% har privatekonomin i någon grad påverkat deras tillgång till vård. Bland de som inte haft råd med den vård de behöver är livskvaliteten markant sämre. Det är bland annnat dubbelt så vanligt att de som inte haft råd med behandlingen upplever känslor av avsakad av vilja att leva.

    Läs mer på vår hemsida http://www.barnlangtan.com/aktuellt/139 längst ner på sidan hittar du rapporten.

    Vi och alla ofrivilligt barnlösa i Norrland hoppas och önskar att du kan påverka de andra politkerna så att ni har en lika bra eller kanske tom ännu bättre vård än resten av landstingen i Sverige!
    Kontakta oss gärna för mer information!

    God jul!

  3. P-O

    Hej Olle,

    Otroligt bra att detta uppmärksammas; det är svårt att förstå hur det ”röda partiet” som sitter på makten i landstinget kan tillåta denna orättvisa, då det i alla andra frågor pratas om solidaritet!

    Jag undrar om du och (C) även anser att landstinget ska öppna upp för finansiering av PGD (PGD innebär diagnostik av en genetisk defekt på embryostadiet innan graviditet har påbörjats) vilken finansieras de sydligare landstingen, men inte av dem i Norrland? Vi som har fertilitetsproblem pga t.ex. mindre kromosomavvikelser som inte i sig innebär andra hälsoproblem än infertilitet, ska vi verkligen behöva flytta från Norrland pga detta? Vad är meningen med att vi överhuvudtaget ska betala landstingsskatt här, då vi ändå inte har en chans till att få hjälp på ort och ställe?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.