Centerpartiet säger JA till större region

Centerpartiets förtroenderåd med represententer från samtliga länets kommuner och landsting har i dagarna två varit samlad i Lycksele. Regionfrågans lösning i Norra Sverige var uppe till diskussion. Centerpartiet sa tydligt Ja till att vi ska gå in med en ansökan om en regionbildning med Västerbotten, Norrbotten och delar av Västernorrland, bla. Öviks kommun.

Centerpartiet ansåg att vi måste få till stånd en större region för att klara morgondagens utmaningar och göra norrlandsrösten starkare i konkurens med de regioner som bildats i övriga landet. Vi kan inte ha olika lösningar i Sverige. Nuvarande region Västerbotten är bara ett indirekt valt organ för de viktiga regionala utvecklingsfrågorna. Det är odemokratiskt och innebär att man inte kan utkräva ansvar på valdagen.

Med en större region med större skattekraft kan vi bättre klara framtida finansiering av gemensamma infrastrukturfrågor och sjukvårdsfrågor och inte minst att säkerställa ett fungerande regionsjukhus med läkarutbildning. Och det är naturligt att Övik ingår då kommunen ingår allt mer i en naturlig arbetsmarknadsregion och pendligsmöjligheterna har blivit allt bättre med Bottniabanan. Så småningom har vi också en Norrbottniabana som knyter ihop även Norr och Västerbotten.

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. AKUT

  I din blogg skriver du klokt om akutplatser och samverkan för att öka kostnadseffektiviteten. du nämner inte med ett ord den situation runt ambulanfrågan som uppstått i Inlandet. Dorotea har en halv ambulans i dagsläget och Åsele har ingen embulans efter månadsskiftet. (Dorotea skall täcka in även Åsele kommun.) Att drömma om att en storregion skulle ge oss den trygghet vi betalar skatt för i Åsele är lite långsökt.

 2. Olle Edblom

  Svar till AKUT (2012-01-22 16:47)
  Centerpartiet i landstinget har motsatt sig förslaget att lägga ned ambulansen i Åsele. Det kan du läsa i mina tidigare bloggar. I fredags diskuterade centerpartisterna som var samlade i Lycksele detta med indragen ambulans och att det skapar en orygg och inte rättvis inlandssjukvård. Vi blev också intervjuvad av journalist för Lokal tidningen om detta och den kritik vi har mot indragen ambulans.Du kan läsa mer i det nummer av Lokaltidningen som publiceras denna vecka. Web: http://www.lokaltidningen.nu

 3. Gun Rehnman

  Jag tror som du, Olle, att det framgent kan bli svårt i ett alltmer underlagsminskande län. Att samarbetet blir allt viktigare för ett hållbart samhälle, torde vara mer än realistiskt. Mer än så, t o m, kommun/och länsgränser kan aldrig sätta stopp för den goda samverkan som är förutsättningen inför kommande förändringar. Utifrån detta hoppas jag att representationen blir fullständigt rättvis, dvs ifrån alla delar av en storregion och inte enbart från den mest tätbefolkade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.