Ambulans i Åsele och uppdrag granskning

Ambulans i Åsele eller inte. Det var den stora frågan i gårdagens uppdrag granskning. Det var ju solklart att Åsele får en otrygg vård när en akutbil har ersatt en väl fungerande ambulans i Åsele

För mig som centerpartist är det viktigt att vi ger så lika förutsättningar för en nära och trygg vård i hela länet. Därför har vi allianspartier i landstinget idag också ställt en fråga till Peter Olofsson (s) om han är beredd att hitta en lösning så att vi får ambulanser i alla länets kommuner. Kan man hitta samverkanslösningar i Malå och i Robertsfors så borde, om viljan finns, en lösning för Åsele också vara möjlig. Släpp på prestigen och gör om och gör rätt.!

Så här lyder vårt pressmeddelande som idag gått ut ifrån Alliansen i landstinget.

Pressmeddelande 120301: Alliansen vill att Landstinget hittar en lösning med Åsele kommun om ambulansen
 
Allianspartierna i landstinget har idag i en interpellation frågat landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) om han är beredd att hitta en lösning tillsammans med Åsele kommun som gör att ambulansen kan komma tillbaka till orten. Liknande lösningar har hittats såväl i Malå och senast i Robertsfors. Lösningen i Malå har inneburit att kommunen där tillskjutit medel som motsvarar behovet av kostnadsreducering.
 
         Vi alliansföreträdarna Nicklas Sandström (M), Olle Edblom (C ), Marianne Normark (FP) och Birgitta Nordvall (KD) hoppas att en liknande lösning som skett med Malå och Robertsfors kan komma att bli verklighet så att Åsele kan få tillbaka sin ambulans.
 
Alliansen i landstinget har sedan tidigare presenterat ett alternativt sparprogram som hade inneburit om det hade blivit verklighet att besparingar hade skett på administration, kultur och centrala anslag istället för att skära i inlandssjukvården.
 
Svar på frågan till Peter Olofsson (S) kommer vid nästa landstingsfullmäktige den 17 april.
 
 
För mer information:
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
070 254 45 15
 
Marianne Normark (FP)
Gruppledare
070 243 57 04
 
Olle Edblom (C)
Gruppledare
070 564 44 65
 
Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare
070 278 58 10
Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Ingrid Oscarsson

  Jag förstår inte tanken Olle. Skall vi i inlandet vara med och betala akutsjukvården och ambulans två gånger? Skall vi först betala med kommunalskatten och så också med landstingsskatten? Snälla rara, varför kan inte vården för oss få kosta? Varför skall VI täcka kostnadsökningen? Varför skall VI kämpa mer än andra för att få det vi har rätt till? Detta innebär ju att små kommuner med små intäkter inte kommer att ha råd med ambulans/akutvårdsplatser?!
  Jag blev jätteledsen när jag läste detta. Jag trodde att Ni var på vår sida…
  Vi vill inte BE om att få tillbaka något, vi vill att Landstinget tar sitt ansvar och ser till att invånarna i den här delen av landet också får GOD VÅRD!

 2. Olle Edblom

  Svar till Ingrid Oscarsson (2012-03-01 14:11)
  Jag är helt på er sida att få behålla akutplatser i Dorotea och en ambulans i Åsele. Men det jag vill är att det krävs två för att dansa. Och inga lösningar ,som förut eller nya lösningar,kommer att ske om man inte är beredd att sätta sig ned och förhandla. Ge och ta från båda sidor. Det behöver inte betyda att det är kommunen som alltid måste gå in med mera direkta skattemedel. Gör om gör rätt bör ske i samförstånd eller hur?

 3. Ingrid Oscarsson

  Olle.
  Tack för att Du/Ni är på vår sida. Jag förstår bara inte vad som menas med att ge och ta från båda sidor utan att vi skall ut med kommunala skattepengar… Landstinget bjuder upp till dans, men vi har stora skavsår under fötterna, för våra dansskor är utslitna och vi har inte råd varken att köpa plåster eller nya skor. Vi måste nog tacka nej till dansen.
  Du får förklara för mig när vi träffas nästa gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.