Umeå centrum för livsstilsforskning

Sommaren går mot sitt slut. September och en begynnande höst står för dörren och nu stundar snart en rad politiska aktiviteter i landstinget. I morgon vårt första styrelsesammanträde efter sommmarledigheten och landstingsfullmäktige 18 september. Försöker därför nu komma igång med mitt bloggande efter ett välbehövligt uppehåll under sommaren.

I en interpellation har jag ställt en fråga tilll landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson vad har hänt med den planerade satsningen på ett eventuellt livsstils- och forskningscentrum i Umeå. Jag och centerpartiets landstingsgrupp fick för fyra år sedan vår motion om detta centrum bifallen i fullmäktige. Nu fyra år sedan så vill jag veta vad som hänt och om majoriteten vidtagit de löften som utställdes i min motion. Vad jag vet så har inget hänt och det här visar en respektlöshet mot det politiska instrument som motioner har. Men kan också ses som ett bevis på den handligsförlamning som karakteriserar sittande majoritet i landstinget.

Så här lyder min interpellation som ska besvaras i landstingsfullmäktige den 18 september.

Nationellt livsstils- och beteendemedicinskt forskningscentrum Umeå

 Centerpartiet har i en motion till landstingsfullmäktige 2007, fem år sedan, föreslagit att landstinget via Norrlands regionförbund skulle verka för att ett Nationellt livsstils- och beteendemedicinskt forskningscentrum etableras i Umeå. Den 5 februari 2008 beslutade också landstingsfullmäktige att bifalla motionen och därigenom verka för att forskningscentrat etableras i Umeå.
 
I motionssvaret så redovisas de argument som så tydligt understryker betydelsen av ett sådant här centra och vilka förutsättningar som finns i norra regionen för ett forskningscentrum knutet till de starka forskningsmiljöerna vid Umeå universitet som t.ex.
 
– forskning inom området metabola sjukdomar och fetma
– forskning inom området fysisk aktivitet och osteoporos
– forskning inom preventiv kardiologi
 
Dessutom är folkhälsoarbetet mycket väl utvecklat inom Västerbottensläns landsting och är av världsklass och här har primärvården och tandvården varit samarbetspart i samarbete med avdelningen för Epidemiologi och Folkhälsa.
 
Det har nu gått dryg 4 år sedan beslutet fattades att landstinget skulle arbeta för att ett centra etableras i Umeå men vad jag vet så har beslutet inte resulterat i någon konkret åtgärd.
 
 
Min fråga till landstingsstyrelsens ordförande är mot denna bakgrund följande
 
Hur har landstingsfullmäktiges beslut om att verka för att ett Nationellt livsstils- och beteendemedicinskt forskningscentrum Umeå följts upp och vad händer nu?
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.