Snart 22 000 namn för en rättvis vård

  

Ingrid Osckarsson visar resultatet av namninsamlingen och vad som återstår

Igår besökte jag Doroteaockupanterna. Det var ett engagerande möte och många ,ca 50, kom och ville diskutera en eventuell folkomröstning med oss gruppledare i alliansen i landstinget.

Frågorna kring en folkomröstning och vad den betyder är viktigt att vi politiker förstår innebörden av. För mig är det en grundlagsrättighet att om det finns ett folkinitiativ som dras igång i en fråga om man samlar in tillräckligt många som stöder initiativet så ska en folkomröstning äga rum. Det är en demokratisk rättighet som vi ska värna.

Hur sedan en fråga blir enkel och tydlig som går att svara ja eller Nej på är nog ändå den stora stötestenen. Här måste vi noga tänka till om frågan dessutom ska vara berättigad för en omröstning i hela länet. Klart är att det växt ett missnöje i hela länet om att vi är på väg att nedrusta välfärden, närheten och tryggheten för många och framför allt i de glesa delarna av Västerbotten.

När man träffar ockupanterna i Dorotea och lyssnar på deras berättelse om hur namninsamling mot den nedrustning som sker blir man verkligen imponerad över deras engagemang och glöd. Och alla vittnar om det stöd de fått när de varit ute på gator och torg i hela länet.  Nu är de snart i hamn och de ca 22 000 namnen gör att en folkomröstning blir troligen beslutet vi fattar i landstingsfullmäktige nästa år i februari.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Rätt patetiskt av dej, Niklas Sandström m.fl i alliansen som åker i skytteltrafik till Dorotea. Jag respekterar om ni har en annan åsikt än S-majoriteten i landstinget men att ni har blivit en hejjarklack för att få fram en folkomröstning och inte iställer arbetar med argument i den församling som ni är valda, tycker jag är rent bedrövligt.

  2. Olle Edblom

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-10-03 16:32)
    För din information Jan- Erik Vahlström så har vi i alliansen verkligen i motförslag och i interpellationer argumenterat och lagt förslag som den styrande majoriteten s och mp bara ignorerat. Om Peter Olofsson(s) och miljöpartisten Robert Winroth hade besvärat sig i möten och dialoger med medborgarna bla i Dorotea och Åsele så kanske dom också hade större förståelse för att man kan inte nedrusta inlandssjukvården om man ska få en rättvis och trygg vård för alla länsbor.

  3. Jan-Erik Vahlström

    Ja, Olle Edblom- politiskt snack omkring som vanligt. Det enda som jag sa är att jag tycker att det är bedrövligt och genomskinligt att man åker i skytteltrafik till inlandet och som inte ger ett dugg utom förhoppning om en del röster inför kommande val. Jag har inte pratat om vad jag tycker om det som är beslutat angående Dorotea och Åsele. Erat alternativ känner jag till, men nu var det inte det som min kommentar handlade om.

  4. Ingrid Oscarsson

    Jag skulle vilja att människor av alla sorter (också Du Jan-Erik Vahlström) gick och satte sig på åhörarläktaren vid Landstingsfullmäktige och lyssnade på debatten i verkligheten. Sedan vi startade ockupationen i Dorotea 1 februari har vi varit alla fullmäktige i Umeå. Vi har upplevt en otrolig nonchalans och verkligen en maktens arrogans från de som har makten när det gäller vårdfrågor, särskilt de som rör inlandet. Till och med har s-politikerna från Vilhelmina, Tärnaby och Lycksele röstat MOT sin egen bygd!
    Debatten har stundtal varit het och Alliansen och Vänsterpartiet har både gjort inlägg och interpellerat FÖR oss. Vi som lyssnat på politikerna vet att de gjort allt de kan för att på ”den vanliga vägen” få fram en förändring. Vi är tacksamma för det!

    Nu ställer de upp på den demokratiska rättighet det svenska folket enligt grundlagen har att få visa sitt missnöje och få påverka politikerna.
    Vi är tacksamma för det också!

  5. Olle Edblom

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-10-04 19:31)
    Men du Jan-Erik tycker ju i din kommentar att jag som centerpartist ska argumentera i min fullmäktigeförsamling istället för att åka till Dorotea. Jag svarar att det är ju just detta jag gjort men s och mp säger hela tiden Nej till våra förslag om att behålla bla akutplatser och ambulanser i inlandet. Och att ha dialog med de berörda inlandsborna är en viktig del i alla politikers förtoendeuppdrag. Jag är vald av bla dessa inlandsbor och det är min plikt i alla fall som centerpartist att ha en ständig dialog med mina väljare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.