Det ska vara enkelt att åka både tåg och buss

Problem finns idag för de som vill åka buss och tåg från tex Storuman till Umeå. Det går inte att köpa en biljett för hela resan utan man måste köpa två biljetter om man ska både åka buss och tåg under samma resa. Så får det inte vara. Vi måste kunna ha ett biljettsystem som underlättar för länsborna att åka kollektivt och inte göra resandet så dyrt att vi man väljer bort kollektivresandet.

I en motion till region Västerbotten har jag tagit upp denna problematik och föreslår att man åtgärdar dessa hinder för ökad kollektivresande.

Så lyder vår motion som förhoppningsvis leder till förbättringar för de som i länet måste resa både med buss och tåg under samma resa.

 

Motion till Förbundsfullmäktige för Västerbottens Län
 
Tåg eller Buss det är ändå samma resa
 
De senaste dagarna har vi via Radio Västerbotten fått veta att vi med nuvarande modell för prissättning och biljettbetalning inte behandlar alla länets invånare på likvärdigt sätt. Det handlar om de resenärer som reser med enkelbiljett på sträckor där de nyttjar både buss och tåg.
Där går det inte att köpa en biljett för hela resan utan man måste köpa två biljetter och skall man då åka långt exempelvis till Hemavan så får man lösa två rätt dyra biljetter. Om man inte kan åka motsvarande sträcka med buss hela vägen då blir kostnaden lägre.
 
Detta var inget större problem tidigare men nu när tågtrafiken växer i omfattning, samtidigt som busstrafiken på samma sträcka reduceras så innebär det att denna ”osynk” mellan trafikslagen blir ett reellt problem.
 
Samtidigt så kan man byta mellan buss och tåg på samma resa om man åker med periodkort så uppenbarligen går problemet att lösa, periodkort finns idag för fullbetalande resenärer och pensionärer dock ej för ungdomar.
 
Vi tror att dessa problem är rätt enkla att lösa och dessutom nu när vi samlat ansvaret för kollektivtrafiken hos Region Västerbotten så finns det ett tydligt politisk organ som kan ta ansvar för dessa frågor:
 
 
Med anledning av ovanstående yrkar vi att:
1) Förbundsfullmäktige beslutar att införa periodkort även för ungdomar på kollektivtrafiken i länet.
 
2) Förbundsfullmäktige uppdrar till kollektivtrafikmyndigheten att inleda diskussioner med Botniatåg om att införa ett enbiljettsystem som fungerar så man kan köpa en resa med både buss och tåg.
 
Ewa-May Karlsson           Regionråd (C)
Mattias Larsson                V. Ordf Kollektivtrafikutskottet (C)
Olle Edblom
ledamot i regionfullmäktige (c)

 

 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Jan-Erik Vahlström

    Kan det möjligen vara så att det finns för många börsar i alliansens privatiserade sverige? Om jag åker tåg till Örebro så är det billigare att åka till stockholm och åka med SJ till Örebro än att byta i Gävle till Tågkompaniet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.