Missnöjet med försämringen av vården i länet ett uttryck för ökade orättvisor

Folkilskan i inlandet mot neddragningar av akutsjukvården och indragning av ambulanser har nu lett till att vi får en berättigad folkomröstning. Socialdemokraterna och miljöpartiet förlorade omröstningen i gårdagens landstingsfullmäktige. De fick också känna sig besegrade vad gäller hur folkomröstningens ska gå till och när den skall hållas.

Nu återstår fortsatta förhandlingar om frågan som ska ställas och när vi ska ha en folkomröstning, I gårdagens debatt framgick klart att S och Mp försöker negligera folkomröstningen och försöka få så få som möjligt att gå till valurnorna. De har också undanhållit oss underlag från juristerna på Sveriges Kommuner och landsting(SKL) och deras syn på hur man ska tolka folkinitiativets krav i en fråga och att de rekommenderar allmänt val av praktiska orsaker och för att minimera kostnaderna. Detta visar på en desperation från majoriteten att på alla sätt negligera folkinitiativets rätt till en jyst hantering.

Att det nu blir en folkomröstning vittnar också om att det handlar mer om bara minskade vårdplatser i länet och indragna ambulanser. Det finns en folkilska mot att orättvisorna och klyfterna ökar mellan inland och kust och mellan Umeå och Skellefteå. Det måste vi ta allvarligt på. Drar man undan vård, skolor och infrastruktur i form av bla kommunikationer, service och telenät, ja då minskar drastiskt också förutsättningarna för en utveckling av mindre orter och landsbygd i hela länet. Folkinitiativets namninsamling och den folkomröstning som nu ska ske är ett uttryck för denna upplevda ökade orättvisa.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.