Västerbotten halkar efter

Nu får våra grannlandsting Västernorrland och Norrbotten 2015 ansvaret för de regionalpolitiska frågorna som länsstyrelsen idag hanterar.Det föreslår regeringen i en departementspromemoria. Det betyder att de går inte vägen förbi ett regionförbund som vi gjort i Västerbotten, dvs inrättandet av Region Västerbotten.

Våra grannlandsting har lämnat in ansökan om detta och får nu mest troligt detta ansvar efter valet 2014. De slipper då organisera två olika  politiska överbyggnader som vi gjort i Västerbotten. Jag hade hoppats att även Västerbotten hade inlämnat en liknande ansökan.

I morgon i Skellefteå så ska en motion från KD behandlas i regionfullmäktige inom Region Västerbotten om att initiativ borde tas för att samordna en återgång till att det regionala utvecklingsansvaret även i Västerbotten ligger på ett direktvalt organ som tex landstinget. Det skulle både spara pengar och öka den regionala demokratin. Hoppas att S och M stödjer ett sådant förslag. Vi från centerpartiet är helt inne på att detta måste ske och så snart som möjligt, helst till att vi väljer till ett direktvalt organ i valet 2014.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.