Problem med kvarliggande patienter måste lösas

Centerpartiet i landstinget och allians för Västerbotten har idag lämnat in en gemensam motion om att i samverkan mellan Umeå och Skellefteå inrätta mellanvårdsavdelningar. Detta är ett konkret exempel på hur det går att lösa situationen för kvarliggande patienter på sjukhusen som inte kan komma tillbaka till sitt vanliga boende eller till ett särskilt boende.
 
Det är också bättre för patienten att vårdas på en mellanvårdsavdelning än i en vanlig sjukhussäng. Och vi förbttrar tillgängligheten och minskar vårdköerna för de som behöver vård och behandling då vi vi frigör sjukhussängar för nödvndiga operationer.  Dessutom skulle de äldre patienterna få bättre vård och rehabilitering, med läkarresurser på plats. Man skulle också kunna komma igång med medicinering och kosthållning. På så sätt får patienterna en mer ändamålsenlig vård och ett bättre omhändertagande. Samtidigt minskar risken för återbesök i akutvården och patientsäkerheten förbättras.  

Men vi måste också kräva lagändring för att minska utskrivningsklara patienter, Idag får en patient som vårdats på sjukhus och som därefter ska få vård genom kommun och primärvård ligga kvar i fem dagar utan att kommunen behöver betala. Resultatet av lagen har blivit tusentals färdigbehandlade patienter som idag ligger kvar på sjukhus i onödan. Systemet är både kostsamt och orsakar lidande för patienterna – Centerpartiet vill därför se en lagändring. Det har även visat sig att systemet med betalningsansvar är mycket kostsamt: enligt en granskning gjord av Dagens Medicin har lagen kostat kommunerna omkring 300 miljoner kronor sedan 2010. Det är ett fullständigt ohållbart sätt att hantera de gemensamma skattepengarna på.

 

 

 

..

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.