Uppmanade (s( folk att inte rösta i folkomröstningen?

Socialdemokraterna kan ha uppmanat folk att inte gå och rösta. Det har vi i centerpartiet fått ett antal påpekande om att så är det. Det gör att vi idag gått ut med den informationen till allmänheten. I ett särskilt pressmeddelande har vi sagt så här;

(S) uppmanade människor att inte rösta i folkomröstningen

Det kommer allt fler rapporter om att socialdemokraterna aktivt uppmanat människor att inte rösta i folkomröstningen i landstinget. Något som får ledande centerpartister i landstinget att gå i taket.

          Det är ofattbart att man först ställer krav på 50 % valdeltagande för att lyssna på resultatet för att sedan uppmana folk att inte rösta när man inser att man är på väg att förlora, dundrar Olle Edblom, centerpartiets gruppledare i landstinget.

Bakgrunden är att S i förväg deklarerade att man krävde ett valdeltagande på 50% för att följa resultatet. När sen valdeltagande blev dryga 30 % hävdade majoriteten i landstinget att man inte behövde följa utslaget. 

          Socialdemokraternas hantering av folkomröstningen är ett hån mot demokratin från början till slut. Att aktivt motarbeta en folkomröstning är verkligen ett demokratiskt lågvattenmärke, fortsätter Daniel Öhgren centerpartiets vice gruppledare i landstinget.

Jag blir verkligen upprörd om det är så här och nu får Peter Olofsson komma ut och förklara sig. För det är verkligen odemokratiskt om man från majoriteten agerat på detta vis. Men jag är glad att så många ändå sa JA nästan 90%. Så det är ändå så att majoriteten s och mp tycker jag tvingas ändra sina beslut att försämra akutvården i inlandet.

Radio Västerbotten har ett inslag idag om centerpartiets anklagelser. Du kan läsa och höra här.

16 kommentarer

    • Olle Edblom (inläggsförfattare)

      Flera har kontaktat oss och påstått detta och då måste frågan komma ut i ljuset och diskuteras

      • flera har kontaktat mig

        Flera har kontaktat mig och sagt att c och alliansen tänker privatisera offentlig sektor om ”hemska tanke” skulle få makten i Landstinget. Vi ser vad som händer då!!!!
        Sjuksköterska som trivs med jobbet

        • Olle Edblom (inläggsförfattare)

          Vi står för en solidariskt finansierad hälso och sjukvård. Vi står också för valfrhet att nyttja den vård som vi tycker ha den bästa kvaliten och då är det ointressant vilken som är utövare av vården bara de följer de krav vi ställt i landstinget för att vården ska vara patientsäker och av godkänd kvalitet.

  1. demokrat

    häpnadsväckande att man inte kan slippa få rösta det tillhör väl en mänsklig rättighet och att tala med sina medmänniskor om olika val i livet sen är det väl upp till den enskilde individen att ta ställning till ett aktivt val.
    Man häpnar men eftersom C är på väg ur riksdagen så krävs att vädra alla fula tricks men vi är inte lättlurade C är ett högerparti med Stureplans centern längst fram
    Sjuksköterska

  2. Joakim

    Oavsett om de aktivt uppmanat att inte rösta så var den i förväg deklarerade uppmaningen i sig tillräcklig för att styra nejröstare till att istället låta bli att rösta. Att låta bli att rösta var ju effektivare än att bara rösta nej.

    • Olle Edblom (inläggsförfattare)

      Att kräva 50% valdeltagande är inte enligt min mening verkligen att ignorera det demokratiska instrumentet folkomröstning. Men att 90% röstade JA tycker jag visar på det folkliga missnöjet mot sossarnas landstingspolitik. Och även om de som krävdes för att komma upp till 50% valdeltagande röstat och alla röstat nej så hade JA segrat. Därför ska man ta hänsyn till valresultatet och göra om och göra rätt.

      • Stefan

        Där anser jag att du har fel! Du vet lika väl som jag vad en folkomröstning egentligen ÄR! Att då gå ut och lova att följa resultatet med ett så LÅGT deltagande som 50% tycker jag är väldigt generöst! Men att ens ta till en folkomröstning i ett rent budgetärende är osmart. Vi har allmänna val vart fjärde år.

        • Olle Edblom (inläggsförfattare)

          Men S och MP krävde 50% valdeltagande för att ta hänsyn till valresultatet. Och då bör du väl i första hand fundera över om alla som skulle ha gått och röstat för att komma upp till 50% valdeltagande röstat NEJ, vilket i och för sig är otänkbart , så hade i alla fall Ja sidan vunnit, 100% valdeltagande kan du glömma. Vi har inte krävt att det ska finnas sjukhus i alla länets kommuner. Men däremot bör det finnas en bra akutsjukvård även i inlandet med ambulans och akutplatser. Det ger trygghet och någorlunda likvärdig vård. I hälso- och sjukvårdslagen så slås också detta fast. Eller vill du inte vi ska hålla oss till av riksdagen fastlagda lagar?
          .

      • Stefan

        Återigen: det var 90% av 30% som röstade Ja! Knappast någon majoritet, eller hur!?
        Och din hittepå-matematik bevisar fortfarande ingenting! Som jag sagt tidigare, så tror jag att nästan alla som inte röstat skulle ha röstat nej! Det innebär att om 100% hade röstat så skulle NEJ ha vunnit klart!!! Motbevisa det du!

    • Olle Edblom (inläggsförfattare)

      Håller med dig Joakim och därför tycker jag att man ska respektera valresultatet oavsett valdeltagande. Och man ska inte ställa krav om ett viss valdeltagande för då styr man i förväg vissa att inte gå och rösta. Rösta är en demokratisk rättighet som vi ska verkligen alltid nyttja och forsvara.

  3. Stefan

    Alliansen förnekar sig inte! Ytterligare en ren och skär LÖGN! Har träffat Peter Olofsson ett par gånger under omröstningsprocessens gång och han har INTE ENS ANTYTT att man ska låta bli att rösta! Det finns med andra ord ingenting att förklara!!!!!!!!!!!!! Ni är så pinsamma så det är inte sant (nej vänta, det är ju det det är!)
    Och dessutom har inte 90% sagt JA! Jag får det till att knappt 30% röstade JA – eller räknar centern på annat vis?

    • Olle Edblom (inläggsförfattare)

      Men det kanske finns andra inom s-rörelsen som aktivt velat få folk att inte gå och rösta. Till och med Umeås starke man Lennart Holmlund har på sin blogg uppmanat läsarna om att inte rösta. Även om alla som inte gick och röstade hade gått och röstat för att komma upp till 50% valdeltagande så hade ja segrat. Det visar att 90% Ja är tillräckligt för att göra om och göra rätt i akutsjukvården så att den blir rättvis och likvärdig i hela länet.

      • Stefan

        Alltså, denna korkade matematik som JA-förespråkare använt efter omröstningen (för det är ju ändå det som har hållits – inget val!) saknar både sans och vett! Men bara för att visa hur korkat det är så hakar jag på:
        Om vi nu antar att alla de som inte gick och röstade (eller i alla fall de flesta, säg 80%) skulle ha röstat nej, så hade Nej-sidan vunnit. Minst lika troligt som något annat! Vad säger du om det resonemanget?
        Snacket om en ”rättvis och likvärdig vård i hela länet” är dessutom lika tokigt som omöjligt. Om ni inte redan visste det, så ligger NUS fast i Umeå, liksom lasarettet som finns i Lycksele. Dorotea-, Åsele- eller Malå-borna kommer aldrig att få närmare till dessa än nu….. Däremot HAR vi TILLGÅNG till dem. Rättvisare kan vi nog inte få det. Eller tänker ni korta avstånden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.