Svagt av regeringen i regionfrågan

Nu kan man läsa i en debattartikel i DN hur regeringen tänker vad gäller regionfrågan i framtiden. Man blir verkligen besviken att regeringen har så svårt att sätta ned foten. Inte ens efter utredarens förslag och remissomgång så vill man varken göra om länsstyrelsernas indelning eller skapa fler direktvalda regioner med ansvar för utvecklingsfrågor än Jämtland i Norrland. Varför inte Norrbotten och Västernorrland då man tillåter Jämtland?

Motivet att man inte vill överföra det regionalpolitiska utvecklingsansvaret från fler länsstyrelser verkar mycket tunt. Såklart att vill man inte ändra länsstyrelsernas indelning ja då måste man väl låta ha dom nuvarande något att sysla med. Men det är och borde vara en regeringsuppfattning att minimera den statliga överbyggnad som finns idag och göra färre länsstyrelser med bara myndighetsutövning och överlåta regiona utvecklingsfrågor till mera demokratiskt styrda organ.

Med regeringens motivering så borde ju Västerbotten få bilda regionkommun då vi redan överfört utvecklingsansvaret till ett indirekt organ dock som Region Västerbotten. Nu har vi tyvärr inte lämnat in någon ansökan och då får vi leva med både landsting och region Västerbotten ytterligare fyra år. Däremot får Jämtland ett direktvald regionkommun och det är bara att gratulera. Men möjligheten att bilda en fyrlänslösning är nu helt omöjligt och därför borde även Västernorrland och Norrbotten blivit godkända som egna regionkommuner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.