Petter Nilsson(SD)

Mörka sidan av miljömålen!

Morgonens inlägg:

Sossarna skyller inflationen på Putin.

Det är politiker-smart att skylla ifrån sig på ett valår.
Men i januari i år var inflationstakten på 3,9%. I Februari på 4,5% från föregående år.

Naturligtvis spelar den ryska invasionen av Ukraina roll, men vi bör komma ihåg att invasionen skedde först sent i februari.

Miljömålen har gjort mer skada för samhället och människors välfärd än vad övriga partier väntat sig.

Det häftigt stigande reduktionsplikts-målet har förstås påverkat bränsle- och dieselpriser. Något endast Sverigedemokraterna vände sig mot.

Bristerna i planering för god elförsörjning har föranlett att elpriserna dragit iväg.

Det har gått så långt att Socialdemokraterna nu ger ut bidrag för att kompensera för de kostnadsökningar de orsakat vanligt folk.

El och bränsle är också viktiga råvaror för att kunna producera de produkter som människor köper. Grönsaker, frukt, kött, etc.
Blir el och bränsle dyrare, så blir det dyrare att producera. Då ökar kostnaderna för livsmedel också.

Det är lite som nidbilden som utmålas i Disneys Robin Hood, fast skatten ska också räcka för att prinsen i sagan ska se riktigt god och snäll ut mot omvärlden.

Har tidigare fått frågor löpande om hur i all sin dar godhetssignalerande klimatmål någonsin skulle kunna leda till sämre välfärd för människor. Vanligare frågor förr i tiden, nu verkar många politiker också vaknat.

Men i korthet.
El och bränsle är också viktiga bitar för investeringar från samhället. När man till exempel behöver bygga ut skolplatser, vilket kan komma att bli aktuellt nu när människor flyr kriget från Ukraina – ovanpå den omfattande och ansvarslösa ekonomiska och sociala migration som sjuklövern drivit.

Det kostar att växa.

Investeringar som kommer finansieras genom minskade välfärdstjänster – för de skattemedel medborgare betalar till samhället.


Påminner er som kommenterar att undvika personangrepp. En konstruktiv debatt utgår från att kritisera teser och idéer, gärna med goda argument som har en vettig relevans. 🙂

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

    • Bättre förr

      Även Vänsterpartiet har nu kommit fram till det som SD var ensamma om att förstå när det röstades igenom i riksdagen, nämligen att den så kallade reduktionsplikten inte var bra. Delar av det förnyelsebara bränsle som blandas i ger inte lägre koldioxidutsläpp, och andra delar leder att andra grödor inte kan odlas, vilket i förlängningen kan leda till skövling av regnskog för att odla andra grödor osv. Reduktionsplikten leder som ett enskilt svenskt åtagande dessutom till att Sverige tappar i konkurrenskraft i relation till alla länder som inte har s.k. reduktionsplikt, dvs de flesta. Inte minst bönderna, som dessutom drabbas av en massa andra prishöjningar och hårdare djurhållningskrav mm än bönder i andra länder, även inom EU, lider förstås extra mycket. Men det gör även många andra, ofta med arbete, men med låg lön eller långa resvägar eller bil som drar mer bränsle. Kanske har de låga inkomster och tvingas köpa begagnat som drar mer bränsle, eller bor där det är kalla vintrar då alla bilar drar mer bränsle (eller el, fast elbilar har de nog inte råd med att köpa eller ta risken att köpa gamla batterier). Vänstern har till sist verkat inse, att de ursprungliga V-väljarna (arbetande med låg inkomst) kanske kan vara möjliga att få röster av med en mera arbetarvänlig politik med mera praktisk och mindre kulturberikande politik än den S erbjuder väljarna för närvarande….Bilavdragen ger inte mycket till de som reser med bil till och från jobbet numera, främst därför att milavdraget inte höjts nämnvärt de senaste åren, och dels därför att det belopp man måste komma över för att alls få avdrag har höjts i stor omfattning, liksom kraven på tidsvinst och annat. Inte bara bränslet, som var dyrt före pandemin och blivit ännu dyrare efter pandemin och extra dyrt genom reduktionsplikten och tidvis Ukrainainvasionen, men även Bilreparationer och underhåll har blivit rejält dyrare på senare år.

  1. Marko

    Vi verkar inte ha vaknat tillräckligt, mig veterligen görs ingenting i praktiken för att säkerställa framtida elförsörjning.
    Planen vekar kvarstå att lösningen är kinesiska vindsnurror.
    Är vindkraft det största fiaskot i världshistorien?

    Och varför ska allt finansieras med neddragningar på välfärden?
    Det finns mängder av andra utgiftsposter att skära i.
    Men även där så verkar alla partier i stort sett eniga, Sverige ska vara ett socialistisk bidragssamhälle.
    Bara lite tjafs om någon procent hit eller dit.

    Inflationen är fö global.
    Många parameterar, en är att det trycks upp massa pengar, främst från USA.
    Inga tecken tyder heller på minskad inflation, inte helt otroligt den når 10% innan årets slut.
    På många varor har priset redan ökat 20-30%.
    Vem har politik för att hantera detta?
    Och vad är den?

    • Bättre förr

      Svensk inflation är egentligen högre än det sägs, då den är starkt beroende av Dollarn och Euron. Om kronen tappar mot de nämnda världsvalutorna, så är ju vår inflation i handeln med dessa länder högre än dessa länders, dvs det svenska inflationstalen fungerar bara hjälpligt så länge vi stannar och konsumerar allt i Sverige. När vi köper en utländsk vara, t.ex. bränsle, som betalas i Dollar, är det dollarkursen som gäller. Och om vi reser, är det andra valutor som gäller i det andra landet.

  2. Marko

    Lennart har temat ihop med Andreas på bloggen för att i sann Trump protektionism isolera Norrland och försöka tvinga södra Sverige att bygga slumpkraft istället för den kärnkraft S har avvecklat.
    Andreas går dock steget längre och hotar med upplopp om demokrati får råda i Norrland.
    Härlig inställning till demokrati i sosseriet.
    Den ena hycklaren värre än den andra.

  3. Jonsson

    Regeringen har då inte vaknat i fråga om elförsörjning, bränsle och importbehov av livsmedel. Eller försvaret; tydligen är det nu folkets, 16-70 -åringars, uppgift att totalförsvara Sverige, mot Putin.
    Redan på 1950-talet pratade man om att Sverige inte kunde livnära invånarna. Landet styrs av historielösa personer!

    Det där demokratihotet som sossen oroas över, det gäller tydligen inte Sverige, utan främst Polen? Vad ska han göra åt det?
    Sverige har själv problem med att maktdelningen inte fungerar, domstolar och rättsväsendet är ett område där det visar sig då och då.

    Så här i valtider gäller det att peka åt annat håll, så att folk kollras bort. Sossarnas eventuella politik har hamnat i skymundan av kriget.
    ”Vår nästas fel vi rista in i koppar, men hennes dygder teckna vi i vatten”*, detta kännetecknar dagens S-retorik, och även exv. ”twittern” Stenevis.
    Motsatsen till nationalism är internationalism, därmed är Sverige, troligen inte en stat idag – utan ett territorium. Om man ska hårddra de politiska positionerna, alltså. Demokratin är det väl lite si och så med, här i det så kallade
    Sverige.
    Vakenhetsgraden hos Regeringen är även beroende av, att de bara pallar med en fråga i taget. Just nu är de helt uppslukade av kriget. Så även på kommunal nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.