Petter Nilsson(SD)

Prischock för levnadskostnader: Magdapriserna!

Morgonens livesändning:

40 000 kr dyrare levnadsomkostnader för en barnfamilj!
SBAB har räknat på vad den skenande inflationen har för effekt på hushållens ekonomier i kronor och ören. Enligt SBAB rör det sig om 40 000 kr i år för en barnfamilj.
SBAB:s ekonom, Claudia Wörmann kommenterar:
– Vi har aldrig tidigare sett en liknande kostnadsökning.

Magdapriser
Kostnadsökningarna beror i grunden på dyra el- och bränslepriser – vilka i sin tur orsakat dyrare livsmedelspriser.

Fattar att vissa kan tycka att det är en aning retoriskt fult att använda sig av begreppet magdapriser, men Socialdemokraterna ska inte komma undan genom att skylla ifrån sig avseende vad som orsakat prischocken.

Det sagt finns det förstås fler partier som också bidragit genom en usel politik. Ska påminna om att endast SD var skeptiska till reduktionsplikten när man hanterade frågan.

Så här jämför sig Magda-dieselpriset, enligt cargopedia (4 April).

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Jonsson

  Åtgärder för att sänka Magdapriserna, skulle ge S, fler röster. Ett lakan i bidrag, hit eller dit, till vissa elslukare, duger inte. Det verkar bli vindkraften, som ska rädda svenskt energibehov. Kommunikationerna utanför tätorterna, och dyra transportkostnader även för livsnödvändiga varor, det saknar sossarna planer för. Gissar att de skyller sitt misslyckande på troll. Efter valet lär de inte lyfta ett finger för medborgarna.

 2. Bättre förr

  Iden med reduktionsplikten är obegriplig, dvs såvida det inte endast handlar om att lösa ett politiskt problem för S, dvs MP. Såg någon poddare på internet som menade att det handlade om att gottgöra Preem för att de inte fick bygga ut raffinaderiet för MP, så de fick ansvara för att göra en blandning som använde ”förnybart” i stället. Men t.o.m. V har ju uppmärksammat att en del av de ingående ”förnybara” komponenterna, t.ex. Palmolja var tveksamt, visserligen förnybart, men trängde ut odling av livsmedel och därmed även kunde leda till att regnskog fick ersätta den förlorade odlingsarealen. Men det värsta är att man missar själva rationaliteten i det hela. Det vore ju t.ex. bättre för alla om fler länder i stället blandar i en mindre mängd förnybart, på så vis drabbas Sverige inte extra hårt, men man kan använda lika mycket av det förnybara bränslet, som det ju finns en begränsad tillgång av. Men inget land kan brösta sig och ta åt sig ”äran” av spektaklet. Och då kan ju inte MP skryta över att de har skapat reduktionsplikten, till förtret för den fattigaste delen av befolkningen som ändå behöver bil av olika anledningar. Likaledes drabbas vissa företagare extra hårt, t.ex. bönder och skogsägare, samt egentligen alla konsumenter, som ju får dyrare varor då transporter och traktor/truckkörning blir dyrare, liksom elpriserna gör det dyrare att tillverka en massa saker – utom för de företag som lovats extra billig el och är stotförbrukare av el. De flesta små och medelstora företag drabbas dock av både dyrare el och dyrare bränsle.

 3. Leif

  Skönt att Sossarna driver upp energipriserna i hela världen. Det måste ju även SD tycka är väldigt imponerande.

 4. Marko

  Putinpriser har S inga problem att ljuga om.
  Dom har iof inga problem att ljuga om någonting.
  Dom fortsätter dessutom helt med MP politik, undrar vem dom ska skylla på nu när MP är borta?
  Vindkraft, seklets bluff, är fortfarande lösningen fast all vetenskap som motbevisar finns tillgänglig.

  Skyhöga el och bränslepriser som genererar enorma vinster i skattemedel använder dom till att köpa röster.
  Bränslepris struntar dom i, vill inte lösa, istället använder dom en bråkdel av vinst för att köpa röster någon vecka innan val genom bidrag som täcker en halv tank.

  Med dessa ökande kostnader i landet med världens högsta skattetryck är deras enda mål dessutom att höja skatter ytterligare.
  Bla ska vi nu ha skatt för att återställa försvar.
  Hur kan länder med mycket lägre skatt ha både försvar och bättre välfärd?

  Inte ens grundläggande saker som att få ett pass fungerar trots att dom tar nästan alla våra pengar.
  Passkontor står dessutom tomma då fuskbokare ej dyker upp samtidig som det är 7 månaders kötid.
  Vad händer när man påtalar det i sosse Sverige?
  Jo, man blir polisanmäld.

  Om man söker efter rotorsak till detta och ytterst ansvarig så hittar man likt för allt annat som har kollapsat Morgan Johansson.

 5. Kim

  Hmmmm… Du har ju såklart rätt. Krig har knappast något med saken att göra att vi fått kraftigt ökade energipriser och matpriser! Eller avreglering av elmarknaden. Och ökande räntor är ju helt även de klart oberoende av omvärlden!. Så bra att du kan förklara detta! Och toppar med ett icke vinklat diagram. Att du inte satte basen vid 18 kronor på en gång så det blev ännu mer tydligt!

  Klarsynt av SD att se att allt detta är oberoende av omvärlden och helt sossarnas fel. Med sådan kompentens så är det klart man värvar röster.

  • Bättre förr

   Svensk diesel var genom reduktionsplikten + höga skatter dyrare än andra länders redan innan Ukrainakriget, dvs bönder och företag hade redan ett sämre konkurrensläge jämfört med andra länder i Europa redan en sämre konkurrenskraft och vi har ju även ett kallare klimat. Ukrainakriget försämrade inte konkurrensläget jämfört med andra länder i EU, snarare tvärtom då särskilt Tyskland drabbades hårdare av rysslandssanktionerna då gasen blev dyr och kärnkraften var nedlagd!

   • Kim

    Ja. Reduktionsplikt och enorm beskattning kan absolut diskuteras. Men är det då inte rimligt att ta upp det för sig? Precis som vansinnet med att lägga ner fungerande kraftverk eller privatisera elmarknaden. Eller rimligheten i att sänka räntan gång på gång i en extrem lågkonjunktur. Och att i ett sådant läge inte fasa ut räntebidragen. Osv osv osv. Rimlig kritik och värt att diskutera, men har blandas inte äpplen och päron utan en hel större fruktkorg.

    Petter hänvisar ovan till en undersökning som tar med långt mer än drivmedelspriser och toppar med en vinklad graf. Tycker du det är seriöst? Eller kan det handla om att samla en del populistiska och billiga poäng och elda på missnöje?

  • arbetare

   Petter borde tagit med Polen som referens , de är ju också med i EU och omfattas av samma regelverk och bestämmelser som vi men deras diesel kostar bara hälften av den svenska….

  • Kim

   Fint med saklig och ovinklade inlägg från en oberoende källa. Eller hur var det ….?

   Helt ovinklat och relevant???

 6. Mique

  Även vindkraft har nackdelar, speciellt HAWT. Flera forskningsrapporter, visar att vertikala vindkraftsturbiner(VAWT) är mycket effektivare än traditionella vindkraftverk (HAWT). Fördelarna med VAWT är flera, bland annat är kostnaderna för tillverkning, installation och underhåll, en tredjedel av kostnaderna än för HAWT-snurror. VAWT är även betydligt tystare och kan placeras betydligt tätare än traditionella vindsnurror. De är även oberoende av vindriktning, inget tungt och dyrt styrsystem, för att styra in propellern i vindriktningen. VAWT-snurran stänger automatiskt av sig själv, om det blåser för hårt. SD-svansen bara gnäller och har inga alternativ att komma med, förutom ett evigt tjat om att bygga nya kärnkraftverk och att skjuta över allt ansvar för kärnavfallsproblemen och klimatförändringarna, till våra kommande generationer. Snacka om oansvarighet, egoism och cynism. Petter Nilsson försöker, med hjälp av tvivelaktiga ”ryska” grafer, lägga allt ansvar för höjd inflation och höga energipriser på Socialdemokraterna. Petter Nilsson tycks leva i en värld, där ankdammen Sverige är utan omgivning. Peter Nilssons kommentatörssvans, består till största delen, av förvirrade, äldre, oansvariga, svenska män, som är styrda av ryska trollfabriker. Detta patriarkat, av fega oansvariga män, visar ett illa dolt förakt mot kvinnor, ”högklackade damerna”, som en kommentator uttryckte sig, angående Sveriges kvinnliga partiledare. Speciellt yngre kvinnor är utsatta för dessa mäns förakt, typ Greta Thunberg.

 7. Kenth

  Så vem skall man rösta på i nästa val?
  Hur man än vill ha bort S från makten kommer
  det inte gå…Dom har limmat sig fast med en slags
  superlim som tyvärr inte går ta loss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.