Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Byggande av nya bostäder.

Alliansen går ut med att man vill underlätta byggandet av nya bostäder, detta genom att lätta upp regelverket för byggande vilket så långt är ett bra initiativ.

Dock tycker jag att man helt missar poängen då samma Allians regering i sin utredning och i sina förslag om förändringar i företagsbeskattningen gör det näst intill omöjligt för allmännyttan att bygga hyresrätter.

Jag tror att vi alla kan vara överens om att det behövs fler bostäder i Sverige, och att det som behövs är både studentbostäder och vanliga lägenheter.

Den stora frågan är hur, och av vem dessa bostäder ska ägas och byggas?

Alliansregeringen har en aldrig sinande tro på att det man refererar till som ”marknaden” ska fixa detta och bygga i rask takt. Det är just där de tänker fel, utan politiska styrmedel som leder ”marknaden” i önskad riktning kommer inget reellt byggande att ta fart. I vilket fall kommer ingen att vilja bygga lägenheter som blir billiga att hyra då ju hyresintäkterna och avkastningen blir bättre ju högre hyror man kan ta ut för det som är byggt.

Det är lät att inse att en byggherre/hyresvärd, på den mark de förfogar över, alltid vill och kommer att bygga den typ av bostäder som sedan ger bäst avkastning på investerat kapital. Det är just det som är ”marknadens” affärsmodell, högsta möjliga avkastning på minsta möjliga investering.

Den enda aktör på bostadsmarknaden som delvis kan bortse från dessa villkor och bygga bostäder utan att ta allt för stora hänsyn till avkastningskrav på investerat kapital är det som i dagligt tal refereras till som Allmännyttan, dvs. de kommunala bostadsbolagen. 

Att då som ansvarsfull regering, precis som Alliansen gör, gå ut och lova att man ska se till det byggs fler bostäder, dessutom billiga sådana och samtidigt ha full vetskap om att man i sina förslag om förändrad företagsbeskattning gör det svårare, för att inte säga omöjligt för den enda aktör som möjligen skulle klara av att infria de givna löftena om mer byggande är på gränsen till hyckleri.

Tror Moderaterna och Alliansen att man kan föra svenska folket bakom ljuset hur länge som helst?

Jag är övertygad om att svenska folket nu kommit till insikt om hur Alliansen driver sin politik och vad den politiken sedan leder till. Många är de löften och utfästelser som givits och där resultatet sedan blivit det rakt motsatta. Vi behöver bara titta på arbetslöshets siffrorna och sjukskrivnings talen för att nämna några områden där Alliansen misslyckats trots att de påstått motsatsen.

Så kommer att bli fallet även med löftet om fler och billigare bostäder.

Det är nog en gång för alla så att även Alliansen tvingas inse det som Bob Marley skrev om i sin sång:

”You can fool some people some time, but you can not fool all the people all the time”

Det enda sättet att få igång bostadsbyggandet är genom att fatta politiska beslut som ger Allmännyttan möjlighet att börja bygga i snabb takt. Då kan man bygga den typ av bostäder det folk efterfrågar och har råd att bo i.

Vad vanligt folk behöver och borde få är billigare bostäder byggda, ägda och förvaltade av de kommunala allmännyttiga bostadsbolagen likt Umeås Bostaden AB.

 

En kommentar

  1. Pingback: Byggande av nya bostäder i Västerbott...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.