Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Valet i september ett val mellan Kärlek och Girighet!

Författaren menar att valet i september handlar om precis det som rubriken anger. Ideologiskt så handlar valet om att välja kärlekens eller girighetens väg politiskt.

För att ni alla ska förstå vad jag menar med detta påstående så ser jag det som nödvändigt att förklara varför jag ser på valet på detta sätt.

Oavsett som det skrivits i Bibeln, Koranen och andra skrifter som berör hur vi bör leva livet, så ser budskapet likadant ut i alla. Det lyder, i slutet kvarstår de 3, tron, hoppet och kärleken, och störst av dem är kärleken.

Jag tror inte heller att någon protesterar när jag vill hävda att Kärlekens raka motpol är Girigheten?

Ur KÄRLEKEN föds en massa goda egenskaper. Egenskaper såsom medkänsla, hjälpsamhet, solidaritet och ödmjukhet. Kärleken, och en kärleksfull inställning till andra människor och till sin omgivning innebär att man sätter andras behov före sina egna. Det som kännetecknar en kärleksfull politik är att man ser till de svaga först, och driver en politik som fullt ut bejakar alla människors lika värde.

GIRIGHET i sin tur föder mindre goda egenskaper. Egenskaper såsom avund, hat, svartsjuka, rivalitet och hämndlystnad. De som kännetecknar en girig politik är en politik full av människor som valt att följa girighetens väg, en väg där de alltid sätter sig själva och sina egna behov främst, de tvekar heller aldrig att armbåga sig fram och ta för sig oavsett hur deras beteende sedan drabbar andra medmänniskor.

Jag vill därför mena att samma förhållningssätt som gäller för livet i stort även gäller i politiken!

Alla politiska partier och ideologier som inte följer kärlekens väg och fullt ut bejakar och beaktar de egenskaper som föds ur ett kärleksfullt tänkande följer därför enligt mitt sätt att se på saken girighetens väg, det i större eller mindre omfattning.

Det är för mig ofattbart hur man som politiskt parti, och som politiker, kan kalla sig själv kärleksfull och bra för Sverige, utan att till fullo följa kärlekens budskap och driva en politik som ser till alla människors bästa.

Även om det inte finns något parti som helt och fullt driver en politik som följer kärlekens budskap och egenskaper, så är det med mitt sätt att betrakta och granska partiernas politiska budskap, ändock rätt enkelt att se vilka partier som primärt drivs av kärlek respektive girighet.

Min slutsats är att det parti och den ideologi som ligger närmast kärleken, både idag och historiskt, är Socialdemokraterna, men även till stor del de övriga röd/gröna partierna. På samma sätt är Alliansen och de partier som ingår i densamma de partier som är längst ifrån kärlekens väg.

Jag vill med fog påstå att både Moderaterna och Kristdemokraterna är de partier som främst symboliserar girighetens väg inom svensk politik. Dessa 2 partier ligger till och med närmare girigheten än SD i de allra flesta frågor.

Det enda man behöver göra för att komma till denna min insikt är att okritiskt granska den politik de för och förespråkar för att därefter placera in den i en skala med kärlek och girighet som yttre referens punkter.

Om man likt Alliansen för en politik, vars enda syfte är att sätta sig själv främst, och på bekostnad av de svaga i samhället tillskansa sig så mycket som möjligt blir det omöjligt att komma till någon annan slutsats.

Alliansen driver en politik som på inget sätt främjar alla människors lika värde. Gjorde man det skulle man aldrig hävda sådana politiska inriktningar som arbetslinjen mm. 

Hela grundvalen till en kärleksfull politik är att man har inställningen att alla människor har samma värde, att alla människor räknas, alldeles speciellt de som har det svårt.

För att med fog kunna hävda att man har ett kärleksfullt tänkande och en kärleksfull politik krävs att man sätter de svagas behov framför sina egna, att man tillser att alla andras behov är tillgodosedda innan man sedan börjar tänka på sina egna.

Tänk därför till en extra gång innan du lägger din röst i valet i september.

Vilken väg vill du välja?

Kärlekens väg eller girighetens väg?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.