Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss stoppa SHL’s orimliga krav på landets hockeyklubbar!

Dagens inlägg är kort och koncist och behandlar en avart som växer och växer inom sportvärden. Och inte nog med att avarten växer, den träffar även oss skattebetalare i allt högre omfattning.

Det jag talat om är att SHL eller Svenska Hockey Ligan har ett krav på alla klubbar som ska delta i SHL om att deras arenor ska klara av att ta emot minst 5.000 åskådare varav minst 3.500 sittande. Dessutom vill man ställa krav på att klubbarna ska ha minst 4 miljoner i eget kapital för att kvala in i SHL.

SHL är på inget sätt ensamma om att ställa krav, samma tendens finns i de allra flesta specialförbund som ställer det ena eller andra kravet för att klubbar ska kvala in i högsta serien och/eller få arrangera tävlingar med SM status.

Detta måste stävjas NU!

Det är därför hög tid att vi politiker går in och säger ifrån och ser till att idrott förblir idrott utan ställande av ekonomiska och/eller andra krav.

I Sverige har vi en lång tradition av ideellt arbete inom idrotten. Dessutom har vi sedan länge en tradition där landets kommuner tillhandahåller de arenor på vilka idrotten utövar sina matcher och tävlingar.

För Umeå betyder sådana krav från specialförbund likt SHL att kommunen, om Björklöven skulle ha lyckan att kvalificera sig till SHL, direkt eller indirekt måste garantera att arenan uppfyller SHL’s krav. Bördan läggs därför indirekt på våra skattebetalare vilket är helt fel.

Sverige har genom sin idrottsliga kultur, byggd som en folkrörelse under många generationer en särställning som gör att inga specialförbund ska tillåtas bestämma hur en kommun ska agera om ett lag hemmahörande i kommunen lyckas kvalificeras sig till högsta serien.

Om ett lag sportsligt kvalificerar sig ska det vara upp till laget, och inte specialförbundet, att avgöra vilken arenastorlek som behövs.

Det syns på specialförbundens agerande att de i allra högsta grad är sprungna ur Alliansens skola där fokus sätts på inkomster och ekonomisk vinning.

Idrott är, och ska alltid i grund och botten alltid vara vara en lek vars syfte är att skapa utmaningar och tillfredställelse hos utövare och publik. Samtidigt ska idrott främja en god folkhälsa och en meningsfull sysselsättning för landets befolkning.

Specialförbunden ska ägna sig åt det rent sportsliga som består i att utforma regelverk mm. Jag kan dessutom hålla med om att regler måste finnas i form av kapitaltäckning. Dock ska sådana regler utformas individuellt och i alla lägen garantera att landets klubbar har den ekonomiska styrka som behövs för att garantera de avtal och åtaganden man ingått. 

Sålunda ska SHL och övriga specialförbund i stället för att ställa krav om minsta eget kapital istället se till att kontrollera och säkerställa att varje förening har de ekonomiska muskler som behövs för att fullgöra deras ingångna åtaganden vid varje tillfälle.

Låt därför oss politiker gemensamt göra slag i saken och ogiltigförklara SHL och övriga specialförbunds orimliga krav på sina utövande lag och idrottare. Regelverket vad gäller det rent sportsliga ska fortfarande kvarstå hos specialförbunden emedan bestämmanderätten över arenastorlek och övrig infrastruktur ska vara förbehållen de politiska beslutsfattarna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i den beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.