Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det eskalerande våldet i Sverige vårt gemensamma ansvar!

Med risk att framstå som bakåtsträvande och kontroversiell känner jag ändock att jag måste sätts mina tankar på pränt när det gäller det eskalerande våldet i vårt samhälle.

För ovanlighetens skull ska jag även erkänna att vi Socialdemokrater bär lika stor skuld till den uppkomna situationen som övriga politiska företrädare.

Våldet i vårt samhälle eskalerar och har nu nått mer eller mindre okontrollerbara nivåer. Mord, skjutningar och knivskärningar är saker som inträffar mer eller mindre varje dag. Till skillnad från tidigare när det nästan undantagslöst var storstäderna som var skådeplatsen för dessa dåd har de nu spridit sig till hela vårt land.

Ingen är förskonad – Våldet och hänsynslösheten präglar hela vårt land från norr till söder, från öst till väst. Dessutom är det spritt med gärningsmän och offer från alla åldersgrupper, från bägge könen och av alla etniciteter inklusive den grupp som många refererar till som etniska svenskar.

Detta gäller trots att det är känt att statistiken för dessa brott domineras av gärningsmän och offer som finns i gruppen unga män med invandrar bakgrund.

Vad är då problemen och orsakerna till det eskalerande våldet?

  • För många invandrare?
  • Etniska motsättningar?
  • Religiösa motsättningar?
  • Utanförskap?
  • Försköning av våld och våldskulturer i TV och övriga media?

Mitt svar är att inget av ovanstående enskilt går att använda som förklaring till varför våldet ökar och nu nått nästintill ofattbara nivåer.

Jag tror att svaret är mycket enklare än så samtidigt som det även är komplexare än vi tror.

Svaret är som jag ser det avsaknaden av ett gemensamt regelverk för vad som är rätt och fel. Just avsaknaden av ett gemensamt regelverk gör att olika människor och grupper av människor skapar sitt eget regelverk för vad som är rätt och fel. Regelverks som dessutom skiljer sig åt kraftigt från grupp till grupp.

Människan har i alla tider sökt efter meningen med livet, och varje tid har präglats av starka sociala beteendemönster och starka, och i många fall diktatoriska regelverk.

Dock tror jag att det i grund och botten är så att människan mår bra av, och alltid uppskattat att det funnits regler, detta oavsett om man delat uppfattningen om att huruvida reglerna är rätt eller fel. Just det faktum att det finns ett regelverk, känt för alla och envar gör det lätt att veta om man gör rätt eller fel gentemot regelverket.

Dessutom är det så att det tveklöst är mer förödande för våra invandrade vänner att gemensamma regelverk saknas, detta därför att de i de allra flesta fall kommer från länder som präglas av mycket starka, ofta diktatoriska regelverk.

Om vi sedan ska komma till skuldfrågan tror jag att vi Socialdemokrater bör ta på oss skulden för att ha avskaffat lärarnas auktoritet i skolorna, avskaffandet av det gemensamma referensregelverk som tidigare existerade genom kristendomskunskapen och de 10 budorden samt avskaffandet av ungas respekt för äldre genom att lära dem att ifrågasätta allt inklusive äldre och auktoriteter och alltid följa sin egen vilja.

Alliansen och de partier som ingår i densamma får ta på sig skulden för återskapandet av klasskillnader och ökad segregering tillsammans med ansvaret för skapandet av massarbetslöshet och utanförskap och social utsatthet.

Mitt recept för att starta reparationsarbetet och på sikt rätta till problemet ser därför ut som följer:

  • Införande av ett enkelt och lättfattligt gemensamt regelverk.
  • Strikt tillämpning och skarpa straff för de som inte följer regelverket.
  • Återuppbyggande av starka sociala trygghetssystem.
  • Införande av förnyad auktoritet för lärare tillsammans med strikt tillämpning av ungas respekt för äldre.

Dessa fyra enkla sätt finns i grund och botten inbyggda i våra traditionella Socialdemokratiska värdegrunder. Därför ar ett samhälle präglat av traditionella Socialdemokratiska värderingar, byggda på kärlek, solidaritet och principen om alla människors lika värde lika funktionella idag som de var historiskt.

Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt, bara se till att åter sätta det i rullning!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.