Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stoppa friskolornas nonsens OMGÅENDE – Förstatliga eller återkommunalisera skolan NU.

Nu tycker jag gränsen är nådd för hur mycket nonsens vi ska acceptera från friskolornas håll. I dag kan vi höra på nyheterna hur Academedia kommer att lägga ner skolor i Klippan och skicka tillbaka ansvaret för eleverna till kommunen.

Anledning till nedläggningen = För få elever och därmed ingen chans att tjäna pengar på verksamheten.

Finns det någon fler än mig som reagerar på hur illa detta låter???

Denna nedläggning har föregåtts av andra nedläggningar och till och med konkurser på friskolornas område. Alla med resultatet att ansvaret för de inte längre ”lönsamma” eleverna vältras över på landets kommuner som inte har något annat val än att ta emot dem och lösa den uppkomna situationen.

Jag har i en rad inlägg under lång tid kritiserat hela reformen om det ”fria skolvalet” av den enkla anledningen att den innebär en kraftig fördyring för landets kommuner.

Det fria skolvalet innebär bland annat att:

  • Kommunerna inte i förväg vet hur många elever de kommer att ha inom ramen för den kommunala skolan trots att det i förväg är känt hur många elever det finns inom varje årskurs och i varje kommundel..
  • Kommunen inte vet vart i kommunen elevunderlaget kommer att finnas.
  • Kommunen inte vet hur åldersfördelningen bland de som väljer kommunal skola kommer att se ut.
  • Kommunerna i och med ovanstående inte kan göra långsiktiga planer för skolornas placering.
  • Kommunerna inte i förväg och med god framförhållning kan planera för sina personalbehov.

Jag skulle kunna göra denna lista näst intill oändlig men jag nöjer mig med punkterna ovan. Resten av inlägget kommer att behandla effekterna av ovanstående punkter.

Innan jag går vidare vill jag framföra att det bästa vore att helt förstatliga skolan och se till att skolan på nytt får staten som huvudman. Anledningen till denna ståndpunkt är helt enkelt att jag tror att utbildningen blir rättvisast med staten som huvudman i och med att alla skolor i ett sådant scenario skulle få samma resurser och samma regelverk.

Dessutom tror jag att läraryrkets status kommer att höjas likväl som lärarnas löner. Dessutom kan staten prioritera att rekrytera lärarstudenter på de orter där de framtida behoven kommer att finnas.

Näst bästa lösningen är att rulla tillbaka hela reformen om det fria skolvalet och tillåtande av privata friskolor. Om skolorna ska fortsätta att drivas av kommunen så måste alla skolor ÅTERKOMMUNALISERAS så att skolorna framgent drivs i kommunal regi.

En friskolereform med dagens utformning är skadligt på alla sätt och vis. Blott och allena det faktum att en friskola kan välja att lägga ner när den inte längre tjänar pengar på sina elever är helt fel. Har man tagit på sig ansvaret för att ge elever utbildning borde ett rimligt grundkrav vara att man innan nedläggning tillser att alla elever som börjat i deras skola kan fullfölja sin utbildning.

Att som idag av lönsamhetsskäl lägga ner skolor utan att fullgöra sitt åtagande sänder helt fel signaler både till eleverna och resten av samhället. Hade det funnits någon som helst rim och reson i friskolereformen borde det självfallet vara så att varje friskola för varje antagen elev även påtager sig kommunens ansvar att ge alla de elever man antar fullständig och fullgjord utbildning.

Sålunda borde det redan från början varit så att friskolorna inom ramen för friskolereformen även övertar kommunernas ansvar för fullgörande av skolplikten för alla elever de antar i sin skola.

Dagen situation gör det svårt, för att inte säga omöjligt för landets kommuner att planera för skolan. Inte minst blir det svårt att veta vart i kommunen skolorna ska placeras. Dessutom blir det hart när omöjligt att veta hur många lärare och övrig personal man behöver i varje skola då elevantalet inte blir känt annat än strax före skolstarten.

Dessutom kan elevunderlaget förändras från en dag till en annan.

Därför säger jag ytterligare en gång: Förstatliga skolan och gör det nu – Går inte detta se för guds skull till att rulla tillbaka friskolereformen NU och ÅTREKOMMUNALISERA skolan.

Bara i en värld där skolan drivs i statlig eller kommunal regi kan våra skattepengar som är allokerade till skolan till fullo användas till utbildning i stället  för till vinster i privata skolföretag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.