Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss avkräva Miljöpartiet ärliga svar om situationen i Umeå – Därefter omedelbar handling för att lösa problemen.

Alla ni som följer mitt bloggande vet att jag sällan eller aldrig ägnar mig åt att kritisera andra partier eller dess företrädare. I stället försöker jag bilda opinion och skapa debatt runt de frågor jag skriver om. Detta med hopp om att jag kan driva utvecklingen i den riktning jag anser vara riktig.

Dagens inlägg blir därför ett undantag från denna regel!

Jag tycker det är hög tid att vi Socialdemokrater ställer oss frågan om vi ska fortsätta regera med MP?

Detta gäller både på riksplanet och i Umeå kommun.

Varför kanske du frågar dig?

Det som händer inom MP lokalt i Umeå och även inom Västerbottensdistriktet av MP visar med all önskvärd tydlighet att deras lokala företrädare åsidosätter demokratiska spelregler. Dessutom gömmer de sig från pressen och vägrar svara på frågor.

Tystnad gör sannerligen inte saken bättre. Effekten blir den rakt motsatta och gör skadan ännu större.

Att detta händer i just MP är därför extra förvånande!

MP har i mina ögon alltid varit ett parti där demokratiska spelregler gäller från gräsrotsnivå och uppåt. Därför är det mycket förvånande att inte den centrala MP ledningen reagerar och gör något åt saken.

Hur man från MP centralt stillasittande kan låta detta fortgå utan att sätta ner foten och utreda frågan och kasta ljus på det som hänt är för mig en gåta?

MP i Umeå och AC-län präglas av en slutenhet och maktfullkomlighet av sällan skådat slag. Medlemmar lämnar partiet i protest och blir ”politiska vildar”. Man håller årsmöten och andra möten där det på mötet är förbjudet att nominera trots att jag utgår från att även MP som politiskt parti i sina stadgar följer den demokratiska ordningen och tillåter öppna nomineringar.

Av det som pressen och avhoppade medlemmar rapporterar och skriver om går det att finna en röd tråd.

Alla som på något sätt försöker komma med förslag eller nomineringar som inte gillas av den lokala ledningen motarbetas. Dessutom ser det ut som om dessa avhoppare ska tystas med alla tillbuds stående medel.

Av det jag fått mig berättat, och utifrån det jag läst i ärendet innebär detta tystande av avhoppare även att man är villiga att åsidosätta demokratiska spelregler för att nå sitt mål.

Därför gör den nuvarande situationen inom MP att det är både skadligt och högst olämpligt för oss Socialdemokrater att ha något som helst samarbete med MP.

Vi Socialdemokrater står, och har alltid stått upp för demokratin och alla människors lika värde. Att då samarbeta med ett parti som tycker att vissa människor är mer värda än andra är därför FEL! 

Därför tycker jag att vi på Regeringsnivå med omedelbar verkan ska ställa MP’s språkrör mot väggen och kräva att de tar tag i de problem som finns inom MP i Umeå och Västerbotten.

Saknas den viljan från centralt håll bör nästa steg vara att avsluta regeringssamarbetet med MP.

Jag uppmanar även mina partikamrater inom Umeå Kommun att göra detsamma och med omedelbar verkan frysa samarbetet med MP fram tills dess nuvarande problem är lösta.

Att som demokratiskt parti samarbeta med ett parti som i sitt arbetssätt och i sina nomineringsprocedurer jobbar som en sluten sekt sänder helt fel signaler till alla som betraktar situationen utifrån.

Därför gör något åt saken och gör det NU!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”ett parti som i sitt arbetssätt och i sina nomineringsprocedurer jobbar som en sluten sekt”

    Hmmm.. låter som socialdemokraterna …

  2. Lars Flemström

    Decemberöverenskommelsen är ett nödvändigt ont, så länge inget alliansparti kan tänka sig att ingå i en koalitionsregering tillsammans med S. Det / de alliansparti(er) som är beredda att bilda regering tillsammans med S måste även acceptera att denna regering stöds av V, som dock ej behöver ingå i regeringen. V måste vara berett att stödja en regering vari borgerliga ministrar ingår.

    Om detta uppfylls, och en sådan regering bildas och stöds av minst hälften av antalet riksdagsledamöter, ska Mp inte ingå i regeringen.

    Hindren mot detta är:
    1) Att det verkar finnas ett hemlig överenskommelse mellan S och Mp om att Mp ska ha ministerposter i varje S-ledd regering, vare sig detta är parlamentariskt nödvändigt eller ej. Ledande socialdemokrater har fullständigt misstagit sig på vad Mp är för slags parti – något som du verkar ha kommit till insikt om helt nyligen.

    2) Ett dogmatiskt motstånd inom allianspartierna att ens tillfälligt byta block för att Sverige ska få en regeringsduglig regering. Detta motstånd saknas hos borgerliga partier i andra länder. Men situationen förvärras givetvis av socialdemokrater, som till varje pris ska ha med Mp i regeringen.

    Allianspartierna har ej heller under den åtta år långa borgerliga regeringstiden lärt sig konsten att både sitta i en regering och försvara de kompromisser som har gjorts inom regeringen och bedriva en oppositionspolitik med sikte på att slippa samma kompromisser under nästa mandatperiod. Natsurligtvis måste ett borgerligt parti, som ingår i en S-ledd regering, ha rätt att säga: ”Det här gillar vi egentligen inte, men har tvingats gå med på för att sossarna skulle gå med på våra krav i frågorna X och Y, som regeringen nu står bakom. Givetvis är vårt mål att tillsammans med de övriga borgerliga partierna kunna bilda en rent borgerlig regering efter nästa val. Visserligen måste vi kompromissa då också, men inte i sådana här hjärtefrågor som vi är eniga om inom borgerligheten”.

    Ja, så måste allianspartierna lära sig att tänka. Om de hade gjort det hade vi sluppit SD:s försök till utressningspolitik (som de har lärt sig av Mp), och i så fall hade Decemberöverenskommelsen inte behövts. Å andra sidan måste Socialdemokraterna lära sig att tänka på motsvarande sätt, att både försvara de kompromisser som man tvingas ingå och att offentligt kritisera dessa kompromisser och lova en rent socialdemokratisk politik efter nästa val, om väljarna vill ha en sådan.

    Miljöpartiet är över huvud taget inget demokratiskt pari, i detta begrepps strikta mening, utan ett anarkistiskt parti med demokratiska inslag. Man har fortfarande ingen partiordförande, utan ”tvä jämstäldda språkrör” som ska företräda partiet utåt. Språkrören kan förstås vädja till distriten att lösa sina interna problem, men jag tvivlar starkt på att de har någon som helst befogenhet att ingripa mot någon av de stridande fraktionernas vilja.

    Förtroendevalda kan visserligen avsättas vid nästa partikongress eller årsmöte, men har ingen skyldighet att följa fattade beslut. Detta vore en kränkning av de förtroendevaldas personliga frihet, enligt Mp:s syn på demokrati, som innebär att varje människa har rätt att göra vad hon /han vill. Från början hade Mp inte ens någon partistyrelse, men tvingades inrätta en sådan (för skens skull?) eftersom S hade deklarerat att S aldrig skulle komma att samarbeta med ett parti som saknar instans, som ansvarar för att gjorda överenskommelser följs. Mp har, fastän man har motsatta åsikter i de flestai sakfrågor, samma problem som SD med fasaden utåt. För att få inflytande måste man framstå som ett vamligt politiskt parti.

    Mp är inte ett parti i vedertagen bemärkelse, utan snarare en klubb för inbördes beundran för personer som anser sig ha en särdeles hög moral, och gärna överlåter under de mindre moraliskt högstående att göra ”det smutsiga jobbet”, om nu det måste göras. Man behöver inte bry sig så mycket om konsekvenserna av sina förslag, om de genomförs. Kärnkraft är ”omoralisk” och ska avvecklas. Sverige ska vara hela världen socialbyrå, för man kan ju inte säga nej till någon. Det vore omoraliskt. Någon måste stoppa IS’ framfart, vilket tyvärr innebär att IS-krigare dödas i strid. Men svenska vapentillverkare ska inte smutsa sina händer med sådant. Listan på en icke sammanhängande politik kan göras lång, och är en källa till att många proteströstar på SD.

    Härmed inte sagt att det inte finns duktiga Mp-politiker. Med en extrema individualism, som omhuldas av Mp, hyser partiet både extrema radikalpacifister och en av svensk politisk mest kompetenta försvarsexperter, nämligen Annika Nordgren-Christensen.

    Men som helhet skulle S ha mycket att vinna på att bryta samarbetet med Mp. S skulle i så fall åter kunna bli ett 40 – 45 %-parti. Men om vägen dit är en regeringskoalitio med något borgerligt parti, så kan man förutom trögheten i blockpolitiken förstå de borgerliga politiker, som inte vill hjälpa S-ledningen att komma ur den knipa, som densamma har försatt partiet i genom att redan före valen 2010 och 2014 lova ministerposter till Mp.

    Vad tror du egentligen skulle hända om vi i rådande läge plötsligt säger upp samarbetet med Mp? .

  3. Lars Flemström

    Enligt nyheterna idag växer motståndet mot decemberöverenskommelsen bland borgerliga väljare. Dessa väljare måste upplysas om att en koalitionsregering mellan S och ett eller flera borgerliga partier är det enda alternativet till dec-ö under nuvarande parlamentariska läge. Detta kräver kompromisser från båda sidor. Vi är nog många S-väljare, som skulle föredra en sådan regering framför nuvarande rödgröna röra. Så låt oss därför – på båda sidor om blockgränsen – arbeta för en sådan lösning. Som jag skrev i ovananstående kommentar hindrar det inte alls samtliga allianspartier från att arbeta för en rent borgerlig regering efter nästa val. Och självfallet hindrar det inte oss för att arbeta för en socialdemokratisk enpartiregering efter nästa val. Det är de alternativen som ska stå mot varandra i nästa valrörelse. Det är som i idrotten. Man måste komma överens om spelreglerna, men de måste ge båda lagen samma chanser att vinna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Lars,

      Min strävan har och kommer alltid att vara att driva en Socialdemokratisk regering. med rätt politik när jag dessutom hoppet om att vi ånyo kan bli ett 50% parti.

      Detta är fullt möjligt med rätt sorts politik.

      Det jag reagerar och vänder mig emot när det gäller samarbetet med MP är de högst odemokratiska metoder de använder sig av i Umeå och Västerbotten.

      Att direkt eller indirekt associeras med detta anser jag är både fel och skadligt för vårt parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.