Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I framtidens Sverige finns bara VI – I vart fall när jag får inflytande!

Olof Palme sa på sin tid att tanken om VI och DEM inte hör hemma i det moderna Sverige – I Sverige ska bara finnas OSS och VI.

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv – Det är därför jag återanvänder Palmes uttalande med referens om vem som sagt det. Just indelningen i VI och DEM skapar både klasskillnader och etniska skillnader. Dessutom gillar vi att dela in invandrare i olika klasser och hänvisa dem som varande tillhörande den ena eller andra kategorin. Inte minst de SD anhängare som kommenterar mina inlägg försöker använda sig av retoriken om VI och DEM.

Det är därför Palmes uttalande om att radera ut VI och DEM och i stället ersätta detta med OSS och VI är så viktigt i byggandet av ett Sverige präglat av KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Han visste precis som jag att så länge vi ägnar oss åt att dela in människorna i olika klasser och kategorier – Lika länge kommer GIRIGHETEN och EGOISMEN att frodas i vårt land.

När människan kan peka finger och skylla på en annan grupp än de själv anser sig tillhöra blir det mycket lätt att skylla det egna misslyckandet på andra i stället för att ta ansvar och försöka göra något åt misslyckandet – Man vill helt enkelt att ”någon annan” som tillhör DEM ska åtgärda problemet.

Vi löser inga problem på detta sätt – Vad som behövs är att alla som bor i Sverige slutar upp med att prata och se oss som tillhörande VI eller DEM och istället börjar prata i termer om OSS och VI.

På vilket sätt berör detta problem OSS?

Hur kan VI lösa problemet?

Att erodera indelningen i klasser och sluta med VI och DEM tänkande kommer att göra oss mer enade och skapa en KOLLEKTIV känsla av samhörighet som är unik.

  • Bara i ett samhälle som inte gör åtskillnad på människa och människa kan DEMOKRATIN och JÄMLIKHETEN frodas och växa sig stark.
  • Bara i ett samhälle med stark sammanhållning kan VI tillsammans skapa utveckling och harmoni.
  • Bara i ett samhälle som hyllar KOLLEKTIVET kan VI skapa full valfrihet för alla på lika villkor.

Det som bäst bevisar att Palmes envisa arbete med att skapa denna VI känsla gör skillnad påvisas mycket klart i ett uttalande av USA’s ambassadör i Sverige angående situationen i Sverige efter mordet på Olof Palme.

Han sa att Sverige gått från att vara ett starkt homogent land med stark KOLLEKTIVISM till att bli mer som ett ”vanligt” land med olika grupper en kort tid efter Palmes död. Han sa att den VI känsla och det KOLLEKTIVA ansvar VI kände i Sverige under Palmes tid var unik och gjorde Sverige till landet annorlunda

Ett land som åtnjöt den fullaste respekt för sitt handlande av andra länders regeringar – Att den VI känslan gjorde att Sveriges dåtida regering kunde peka finger och fungera som världens ”Polis” när det gällde att bekämpa förtryck och orättfärdiga gärningar. Det var enligt honom relaterat till svenskens starka VI känsla att vår regering kunde göra på detta sätt och ändå ha hela folkets stöd för sitt agerande.

Hans uttalande om att Sverige efter Palmes död blivit ett ”vanligt” land som fungerade och agerade på samma sätt som andra länder visar med all tydlig klarhet att det går att förändra bara viljan finns. Det visar dessutom att den förändring som Socialdemokraterna genomförde under Palmes tid skapade både beundran och respekt i vår omvärld.

Därför är det hög tid att vi på nytt gör som Palme föreslog och bestämmer oss för att återskapa ett samhälle där OSS och VI snarare än VI och DEM präglar debatten och allt vi gör.

Min och Socialdemokratins vilja och beslutsamhet att skapa ett Sverige som på alla nivåer präglas av KÄRLEK – SOLIDARITETMÄNNISKORS LIKA VÄRDE kräver denna förändring för att bli verklighet.

Med ett tänkande i banor om OSS och VI kan vi lägga allt krut på att förändra vårt samhälle och skapa den JÄMLIKHET som innebär att vårt övergripande mål om ”Full valfrihet för alla på lika villkor” blir en verklighet snarare än en avlägsen dröm.

Låt OSS därför starta genast och på nytt göra Sverige till ett land som genom KOLLEKTIV VI känsla kan fungera som världens ”Polis” och kämpa för alla de som utsätts för krig och övergrepp.

Den bilden och det agerandet av Sverige behövs i dagens värld därför att det kommer att göra skillnad!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut VI fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.