Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialt progressiv politik är traditionell Socialdemokratisk politik.

När man tittar på Sverige av idag och hur vårt land utvecklats sedan början av 1990-talet står det ganska klart att vi i många stycken utvecklats åt helt fel håll. Det JÄMLIKA samhälle våra föräldrar, och mor- och farföräldrar kämpat med att bygga upp har i rask takt förvandlats till ett samhälle med en av de största ökningarna i världen vad gäller inkomst- och förmögenhetsklyftor.

JÄMLIKHET har ersatts med OJÄMLIKHETKOLLEKTIVISM har ersatts med INDIVIDUALISMKÄRLEK och SOLIDARITET har ersatts med GIRIGHET och EGOISM.

Att grupper ställs mot grupper, och att partier som SD kan se dagens ljus, bli invalda i Sveriges Riksdag och snabbt skaffa sympatier och växa genom att skylla allt på invandringen och flyktingpolitiken visar en gång för alla att många människor förlorat tron på DEMOKRATIN – Att de förlorat tron på att vi politiker faktiskt klarar av att lösa de vardagsproblem som de brottas med på daglig basis.

Kort sagt så är mycket av det vi ser idag en effekt av att människorna är frustrerade och vilsna och sedan länge förlorat tron på oss politiker.

I en samhällsbild som präglas av OJÄMLIKHET, ökade klassklyftor, hög arbetslöshet och svaga sociala trygghetssystem återstår fortfarande genomförandet av det som tidigare sades vara Socialdemokratins största och mest inspirerande uppgift – Uppgiften att främja alla människors sociala och kulturella frigörelse.

Det är hög tid att vi Socialdemokrater stannar upp och faktiskt tar oss en ordentlig funderare på innebörden av våra ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE. Vilka värden ligger i dessa, och vilken politik ska vi driva som en effekt av denna ideologiska övertygelse?

För egen del innebär dessa kärnvärden att vi måste driva en politik som lever upp till vår ideologi. Vi måste driva en politik som innebär att ”flertalet” får det bättre på alla områden. Vi måste driva en politik som flyttar DEMOKRATIN närmare människorna, inte bort från människorna.

Kort sagt måste vi driva en politik som tar tillvara intresset för majoriteten av Sveriges befolkning. För att åstadkomma detta är jag övertygad om att vi Socialdemokrater måste röra oss mer åt vänster på den politiska skalan och på nytt driva en politik som gör att alla känner sig delaktiga i politiken.

Att flytta DEMOKRATIN närmare människorna är nödvändigt om människorna ska återfå sin tro och nyfikenhet på framtiden. Människor måste genom akt och handling känna att vi Socialdemokrater faktiskt bryr oss om deras vardagsproblem, och att en lösning av dessa står högst upp på vår politiska agenda.

Den sociala och kulturella frigörelse vi tidigare värnade och satte högt innebär att människorna fortfarande måste få mer inflytande i samhället(läs politiken), och i arbetslivet. För att uppnå detta måste vi i allt vi säger och i allt vi gör visa att vår politik går i den riktningen.

Genom att satsa ännu mer resurser på viktiga saker som utbildning, sjukvård, bostäder åt alla, infrastruktur och starka sociala trygghetssystem kan vi visa att vi menar allvar med det vi säger.

Ett socialt progressivt samhälle kräver en socialt progressiv politik och socialt progressiva satsningar som gör livet bättre för det stora ”flertalet”

Högst upp på agendan för den socialt progressiva politiken kan det därför bara finnas en enda sak  – Kampen mot, och åtgärderna för att på nytt uppnå FULL SYSSELSÄTTNING i Sverige.

Ett Sverige med full sysselsättning skapar ett Sverige med en progressiv ekonomi – En progressiv ekonomi skapar förutsättningarna för ett socialt progressivt samhälle.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.