Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Wallström har rätt – EU’s trovärdighet står på spel!

Detta inlägg blir kort och koncist då jag har många möten idag och därför har svårt att finna tid för bloggande. Jag återkommer med ett längre inlägg under kvällen.

Dock måste jag ge mitt fulla stöd till Margot Wallström och säga att jag helt delar hennes uppfattning att hela EU samarbetet står och faller med en lösning av flyktingkatastrofen. Om EU länderna inte kan enas i en solidarisk lösning för dessa problem och skapa en rättvis fördelning av antalet kvotflyktingar går EU’s trovärdighet helt förlorad.

Om vi inte kan finna en lösning på dessa problem hur ska vi då kunna lösa problemen runt euron, arbetslösheten, frihandel etc. etc.

Alla EU länder måste visa att man är villig att kompromissa för att skapa starka lösningar. Ett läge där alla länder entydigt bara sätter sitt eget bästa först, och bara accepterar lösningar som gynnar dem skjuter hela EU projektet i sank. Ett mynt har alltid två sidor – och i alla förhandlingar handlar det om att ge och ta i lika delar för att skapa samförstånd.

Därför säger jag åt Margot Wallström – Stå på dig – Kör hårt och utnyttja möjligheten att med Tyskland, Frankrike, Italien med flera som hjälp se till att de beslut som är nödvändiga för ett solidariskt mottagande av flyktingar fattas snarast möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Bergis

    3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

    När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

    Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

    Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

    Ovanstående redogörelse är endast ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare gav uttryck för under gårdagen, till de diskussioner av mer politisk karaktär, som lär följa i efterdyningarna av denna fruktansvärda tragedi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten även om det du skriver inte finns att läsa i någon etablerad och erkänd press vare sig i England eller Kanada. Hur det gått till och vad som inträffat kommer alltid fram förr eller senare så fram tills dess så kommenterar jag inte saken mer än sa här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.