Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

VW:s fusk sannolikt toppen på ett isberg.

Att Volkswagen nu är först ut med att avslöjas som fuskare är högst sannolikt sammankopplat med att de numera är världens största biltillverkare – Att de blir avslöjade av just amerikanska myndigheter är lika säkert en effekt av att de numera permanent övertagit platsen som världens största biltillverkare på bekostnad av en amerikansk tillverkare.

Platsen som nummer 1 hölls under lång tid av GM som fram till dess konkurs var ohotad etta – Efter konkursen blev de först omsprungna av Toyota under en kort tid vilket medförde att amerikanska myndigheter bedrev en hetsjakt mot just Toyota som tvingades återkalla ett stort antal bilar för att rätta till ett antal tillverkningsfel – När VW sedan tog över platsen som nummer ett förflyttades häxjakten från Toyota till VW.

Jag ska på inget sätt försvara VW och dess handlande då det alltid är fel att fuska – Dock vill jag starkt ifrågasätta varför det är just amerikanska myndigheter som kommer med detta avslöjande? Dessutom kan vi fråga oss varför avslöjandet kommer först nu trots att det varit känt rätt länge att världens biltillverkare fuskar med miljöklassningen av sina bilmodeller.

Kan det vara så att de på nytt försöker skapa en amerikansk världsetta därför att detta gynnar USA?

Svaret på denna min fråga kommer sannolikt aldrig att avslöjas – Det är därför jag vågar konspirera i frågan.

Vad kan vi lära oss av detta avslöjande?

För egen del drar jag en enda slutsats av det inträffade och det är att tester alltid ska utföras av helt oberoende institut och inte av tillverkarna själva. Testen bör köras både i laboratorier/testcentra samt i verklig trafikmiljö – Dessutom bör flera olika institut användas för att säkerställa att fusket minimeras.

Jag helt övertygad om att alla världens biltillverkare fuskar när det kommer till motorer drivna av fossila bränslen – Att myndigheterna i biltillverkarnas hemländer blundar för detta fusk har många orsaker – Först och främst sysselsätter bilindustrin och dess underleverantörer oerhört många människor – Sedan är det tveklöst så att exportinkomsterna påverkar BNP och därmed länders inbördes prestige.

Jag kan förstå att biltillverkarna gärna försöker fuska då fusket per automatik leder till högre försäljning och högre vinster samtidigt som det är svårt att avslöja. Så även om det ännu inte är bevisat så är jag rätt säker på att ingenjörerna hos övriga tillverkare är minst lika smarta som VW:s ingenjörer – Därför är avslöjandet om att VW fuskar sannolikt bara toppen på ett isberg.

En annan fråga är ju om det inträffade av biltillverkarna själva uppfattas som att fuska då alla bilar klarar ett test i och med att bilens ”hjärna” har programmerats för att känna av om bilen testas eller körs på vanligt sätt

Även om gammal teknologi kan förbättras och bli mer miljövänlig blir den aldrig lika bra som ett skifte till ny och helt fossilfri teknologi – Låt oss därför påskynda utvecklingen mot en helt fossilfri fordonsflotta genom att använda oss av beskattning och andra politiska beslut som driver utvecklingen i den riktningen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.