Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ny organisation för flyktingmottagandet i Europa!

Trycket på systemen för asylmottagning är stort för närvarande – Dessutom kommer det att förbli på dagens nivåer under en överskådlig framtid vilket gör att många länder får problem med att tillhandahålla både boende och övriga resurser som behövs för ett värdigt mottagande, och för en effektiv integration in i ländernas respektive samhällsstrukturer.

Att EU länderna enats om solidarisk fördelning och den procentuella fördelning som ska användas för de asylsökande är bra och skapar hopp för att vi övertid ska få ordning på mottagandet – Samma sak vad gäller beslutet om att alla Sveriges kommuner även de solidariskt ska ta emot sin andel av de som kommer – Dock kvarstår problem och dessa handlar mer om att hitta bostäder och om att under ordnade former förbereda för ett värdigt mottagande där skolor och andra system är redo för de som kommer.

Det är i tider som dessa GIRIGHET och andra avarter visar sig – Därför har Löfven mitt fulla stöd i sin ilska över att vissa skor sig och debiterar upp mot 60.000 per månad i hyra för lägenheter därför att myndigheterna är desperata – Vi ska inte ha det på detta sätt!

Dessutom innebär dagens situation att landets kommuner står inför enorma utmaningar – Inte därför att den kvot de ska ta emot är för stor eller därför att den kommer – Snarare därför att hela kvoten kommer i en klump vilket organisationerna inte är dimensionerade för med så kort varsel.

Kort sagt tror jag att alla är tagna på sängen av volymen på antalet asylsökande som kommer till Europa – Jag tror inte att någon ens i sin vildaste fantasi kunnat förutse denna humanitära katastrof – Det är därför vi måste agera och skapa system som innebär att vi får situationen under kontroll.

Låt mig därför säga att den lösning jag förespråkar på inget sätt innebär att vi ska ta emot färre eller att vi ska skicka tillbaka de som kommer – Vad som behövs är ett kvalitetssäkrat system för att skilja de med legitima asylskäl från de som inte har det – Och system för att under ordnade former skicka de som beviljats asyl till det land där de ska tas emot på ett säkert och effektiv sätt.

Det är därför vi måste visa politisk dådkraft och jobba för ett system som kan lösa problemen och skapa den effektivitet och kvalitet vi alltid ska eftersträva – Vi får aldrig glömma att det bakom varje siffra finns en människa och att denna människa är lika mycket värd som alla andra människor – Därför måste vi skapa ett värdigt system som är rättvist – kvalitetssäkrat och effektivt.

Mitt förslag grundar sig på ett förslag jag tidigare lämnat – Att det gör så beror på att jag idag är än mer övertygad om att den lösning jag tidigare föreslagit blivit än mer relevant för att lösa problemen än någonsin tidigare – Dessutom skulle en sådan lösning samtidigt göra ”flyktingsmugglarnas” roll överflödig.

För att skapa ett kvalitetssäkrat system enighet i EU överenskommelsen för flyktingmottagande föreslår jag följande åtgärder:

  • Att EU gör en överenskommelse med Spanien om att Enklaverna Melilla och Ceuta belägna i Marocko som redan är europeiskt territorium används som mottagarenheter för alla som vill söka asyl i Europa.
  • Att dessa två enklaver blir enda accesspunkten för asylsökande till Europa.
  • Att EU länderna tillsammans bekostar väl fungerande infrastruktur i dessa enklaver vad gäller drift, boende och andra faciliteter.
  • Att alla som kommer till länder i Europa utan att passera denna accesspunkt till Europa skickas till Enklaverna för bedömning av asylskälen med omedelbar verkan.
  • Att alla EU länder tillsammans finansierar alla kostnader som uppstår i dessa enklaver solidariskt.
  • Att EU skickar ett expertteam bestående av tillräckligt många handläggare till enklaverna för att snabbt och effektivt – dvs inom max 3 månader avgöra och bedöma om skydds och asylskälen hos de sökande är tillräckliga för asyl enligt EU’s och FN’s nuvarande regelverk.
  • Att de som beviljas asyl efter beviljandet fördelas SOLIDARISKT mellan EU’s medlemsländer i enlighet med den gjorda överenskommelsen och med omedelbar verkan erhåller transport till det land i vilket de ska tas emot.
  • Att de som får sin asylansökan avslagen på grund av ogiltiga asylskäl med omedelbar verkan skickas tillbaka till sina hemländer på ett säkert sätt.

Förslaget kan säkert ses som både oortodoxt och främlingsfientligt vid en första anblick – Dock hoppas och tror jag att alla som bemödar sig med att tänka längre och djupare över förslaget inser att det är precis motsatsen – Dvs. ett förslag baserat på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Det är därför jag genom att tänka ”utanför boxen” försökt komma fram till en lösning som gör att vi kan leva upp till dessa värderingar och samtidig skapa ett system som gör att de som beviljas asyl kan anlända till ett land där både boende och övriga integrationsåtgärder är redo för deras ankomst.

Detta förslag innebär således inte att Sverige ska neka människor med giltiga asylskäl asyl och hjälp till ett värdigt liv i Sverige – Det jag hoppas uppnå med denna lösning är att snabbt och effektivt sortera ut alla de som har giltiga asylskäl och/eller har ett omedelbart skyddsbehov från de som inte har det.

Sverige ska aldrig svika de som behöver hjälp på grund av krig och förföljelse – Därför är det vår skyldighet att finna lösningar som i alla avseenden lever upp till våra ideologiska kärnvärden samtidigt som vi skyddar människor från den oerhörda risk det innebär att i undermåliga båtar korsa Medelhavet för att nå Europa.

Ett system som bidrar till att sortera ”lycksökare” som vill komma till Sverige av helt andra skäl än de gängse för att beviljas asyl från de som har genuina asylskäl borde därför i förlängningen innebära att svensken i gemen ser asylinvandring som en akt av KÄRLEK och SOLIDARITET.

För visum utöver asyl ska vi sträva mot ett EU gemensamt regelverk för att undvika att land ställs mot land med risk för framtida konflikter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Stefan

    Efterfrågan styr. Varför betalar migrationsverket dessa summor? Man ser chansen att tjäna pengar från våra skattepengar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tillgången finns om vi handlar utifrån andra skäl än desperation – Dessutom kan det mycket väl vara så att vi fattar politiska beslut som begränsar hur hög hyra som ska tas ut och skyldigheten att hyra ut om möjlighet finns – Hur och om det ska göras får jag återkomma till i ett senare läge.

      Min förhoppning är att förändringar likt de jag föreslagit ska räcka för att lösa problemen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.