Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Konjunkturinstitutets varning bör tas på allvar.

Konjunkturinstitutet (KI) tillhör inte de myndigheter eller organisationer som går ut med varningar i tid och otid – KI är snarare kända för det omvända och sedda om restriktiva. När det då gör slag i saken och varnar för samma sak som Internationella valutafonden och OECD tidigare gjort är det hög tid att agera politiskt och göra något åt saken.

Vad man varnar för är en bostadsbubbla som kommer att spricka – Frågan ser inte längre ut att vara om – snarare när den spricker. Just därför måste vi ta till drastiska åtgärder för att skapa ordning och redan och minimera riskerna.

Att svenska hushåll är för högt belånade sett till sina inkomster råder inga tvivel om – Den stora frågan blir därför hur vi löser problemet utan att spräcka bubblan man varnar för?

Till att börja med tycker jag att vi ska införa striktare regler för hur höga lån man får ha och anpassa lånens storlek till den samlade inkomsten snarare än bostadens pris – En sådan förändring innebär att vi gör en anpassning av skuldsättningsgraden till en internationell nivå. En sådan förändring innebär att de allra flesta därför kommer att kunna låna mindre än idag – En förändring som även bidrar till ett ökat sparande för att klara av framtida bostadsköp.

Nästa steg blir att införa strikta amorteringskrav på nya lån med omedelbar verkan – Dessutom ska inga räntesubventioner medges för nya lån vilket innebär att vi för de som köper bostad från nu och framåt per automatik måste anpassa sig till det nya regelverket från dag 1.

Vad gäller redan tagna lån tycker jag att amorteringskrav ska införas stegvis under en 5 års period så att alla hinner anpassa sig till den nya situationen – Samtidigt med detta ska vi under samma period fasa ut nu gällande räntesubventioner så att även dessa är helt borta om 5 år.

Gör vi på detta sätt kommer vi att mildra riskerna för att bostadsbubblan spricker samtidigt som alla över tid anpassar sig till det nya regelverket vilket verkar avkylande på bostadspriserna.

Grunden i hela arbetet med att omdana bostadspolitiken måste ligga i att en bostad ska vara just en bostad och en plats att bo och leva i – Inte som idag ett investerings eller spekulationsobjekt där priset till stor del är avhängit av hur stor vinst man tror sig kunna göra i en framtid.

Därefter måste vi återinföra Bostadsförsörjningslagen och ge den en skrivning som gör det villkorslöst för landets kommuner att förse alla som behöver en bostad med en bostad – Detta kommer att skapa stora nybyggnationer av hyresrätter inom framför allt allmännyttan och leda till en situation där utbud och efterfrågan kommer i balans – Balans mellan tillgång och efterfrågan – eller ännu hellre aningen större tillgång än det finns efterfrågan kommer att kyla ner bostadsmarknaden än mer och skapa ett läge där det finns rim och reson i bostadspriser och hyressättning.

Jag förespråkar att vi i samband med återinförandet skapar ett system där AP fonderna och staten lånar ut pengarna till de allmännyttiga bostadsföretagen till en fast årsränta om 5% på det aktuell låneskuld plus skälig årlig amortering på lånet. Förutom att skapa tillgång på kapital för att bygga massivt ger denna lösning även en garanterad inkomst och avkastning till AP fonderna vilket gör det lättare att förutse och garantera nivån på framtidens pensioner.

Slutligen vill jag som en extra stimulans för ökat bostadsbyggande ändra dagens regelverk så att en hyresvärd allmännyttig eller privat kan uppta nya lån med hela sitt fastighetsbestånd som säkerhet – Lån som sedan solidariskt ska fördelas lika på antalet uthyrningsbara kvadratmeter. Med en sådan lösning gör vi nybyggda lägenheter betydligt billigare att hyra samtidigt som vi skapar en jämlik hyresnivå för alla hyreslägenheter.

Man ska enligt samma modell kunna ta lån även för att modernisera och renovera befintliga bestånd till godtagbar standard. Jag tänker mig att denna fördelning ska ske för vad som kan betraktas som en lägenhet av normal standard. För lyxlägenheter ska pristillägg på hyran utgå utanför dessa regler för att säkerställa att de som önskar högre lägenhetsstandard än normalstandard betalar hela kostnaden för standardhöjningen på sin egen hyresavi.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.