Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ombilda regeringen och ta in FP och C i regeringsunderlaget.

Efter att DÖ fallit och debatten om hur Sverige ska ledas fram till nästa val pågått högljutt och livligt finns det som jag ser saken inget annat alternativ än att ombilda regeringen och bredda regeringsunderlaget mer än vad som är fallet idag. Den sista partiledardebatten visar tillsammans med uttalanden från Allianspartierna att Alliansen håller på att glida isär.

KD och Moderaterna glider längre till höger och har traditionell högerpolitik som signum medan Folkpartiet och Centern står mer i mitten vilket får mig att inse att ett regeringsbildande med FP och C i regeringsunderlaget borde vara en framkomlig väg. Dessutom säger de ekonomiskpolitiska talespersonerna för dessa partier att man inte är beredda att gå in och peta i nuvarande regerings budgetförslag då en budget alltid bör ses som en helhet.

Samtidigt är MP lite av ett problem när de sitter med i regeringen i och med att deras politik stöter på mycket starkare motstånd från Allianshåll än vad Socialdemokratisk politik gör.

Dessutom har Åsa Romson med all önskvärd tydlighet gång efter gång via sina övertramp visat att MP inte är mogna att ingå i en regering – MP’s gräsrotspolitik är förvisso bra – Dock är det skrämmande att MP’s främsta företrädare gång på gång gör sig skyldig till sådana övertramp som Åsa Romson gjort sig skyldig till. Detta om något gör att vi Socialdemokrater verkligen behöver ställa oss själva frågan om MP är rätt samarbetspartner för oss?

En annan tydlig observation är som jag sa inledningsvis att det finns en himmelsvid skillnad mellan FP och C på ena sidan och M och KD på den andra sidan inom det som brukade vara Alliansen. Därför borde de inte vara en alltför svår uppgift att förhandla med C och FP och därmed inkludera dem i regeringsunderlaget.

Även om Centern genom Annie Lööf tagit ett rejält steg till höger tror jag trots allt att C som parti är betydligt närmare S än någonsin M och KD.

Vad gäller FP så är det kanske precis som min kompis brukar säga ” I grund och botten är vi alla Folkpartister –  Men ven fan kan rösta på det partiet”. Kort sagt ligger FP’s politik betydligt närmare vår Socialdemokratiska politik än någonsin M och KD.

Dessutom visar historien att även väljarkåren verkar dela denna min uppfattning i och med att C och FP förlorat i storlek i och med inträdet i Alliansen.

Därför är mitt förslag att vi ombildar regeringen – dumpar MP och ingår ett samarbete med C och FP för att bilda ett starkare och bättre regeringsunderlag.

Enligt mitt sätt att se på saken ligger vår Socialdemokratiska politik betydligt närmare C och FP än den någonsin kommer att göra MP:s många gånger ofattbara politik.

Låt oss därför förhandla med C och FP och skapa en bredare regering som kan stödjas av både MP och i vissa frågor även av Vänsterpartiet – En sådan regering borde ha större chanser än den nuvarande att få igenom sina förslag i Riksdagen än den nu sittande.

Sedan tror jag att både Folkpartiet och Centern skulle vinna tillbaka många av sina väljare om de får en chans att driva en politik som ligger närmare deras ursprung – Något som blir verklighet om de samregerar med oss Socialdemokrater.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.