Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hur länge ska västvärlden blunda för det uppenbara?

Västvärlden och dess ledare har under lång tid varit alltför upptagna med att fylla sina egna och företagens fickor fulla och har därför använt skygglappar och blundat för orsakerna till att rekryteringsbasen för framtida terrorister står att finna i den politik som förts hos oss under lång tid. Därför är det hög tid att lyfta debatten och fokusera på vad som måste till för att bryta denna trend.

Frågorna vi måste ställa oss är hur och varför unga människor som är födda eller uppväxta i ett sekulariserat Europa väljer att bli terrorister och döda oskyldiga människor i islams namn?

Att terroristerna genomför sina dåd i islams namn kan ses som en tillfällighet – En tillfällighet därför att det är egoistiska människor från denna gren av religionen som skickligt lyckats attrahera och ta vara på den frustration de som blir terrorister känner och utnyttja denna för sina egna ändamål.

Detta skulle lika gärna kunna ske av andra orsaker än islam – T.ex. bevarandet av den egna rasen/etniciteten eller en viss livsstil eller en viss politisk inriktning etc. etc.

Vad jag försöker säga ännu en gång är att terrorism inte har något som helst samband med religion – och att terrorism kan ha sitt ursprung i många olika företeelser som finns i vår värld.

Vad är det då västvärldens ledare blundar för?

Mitt svar är den starka segregation som under lång tid sett till att stora grupper av människor hamnar i utanförskap, utsatthet och fattigdom utan synbara möjligheter att bli någon och skapa ett bättre liv för sig själv.

Att människor segregeras och berövas tron om en ljus framtid och hoppet om att uppskattas i samhället är förödande. Att helt förlora hoppet om möjligheten att bli om inte oerhört betydelsefulla och uppskattade – I vart fall bli en som räknas.

En medborgare som kan leva sitt liv med en känsla av att deras åsikter betyder nåt och tas på allvar blir inte terrorister.

Det är i segregationens fotspår framtidens terrorister kan rekryteras –  Detta därför att frustrationen och desillusionen är stor i de grupper som växer upp och lever i de segregerade områdena runt om i Europa.

Det är således ingen tillfällighet att de som utförde dåden i Paris vuxit upp i starkt segregerade områden i Paris och Bryssel – snarare naturligt om man vill och ger sig på att analysera situationen djupare.

När människor är sysslolösa och dessutom känner sig förtryckta och bortglömda skapas ett hat mot de samhällsordningar som försatt dem i denna situation – Frustration växer fram – En frustration som om den inte tas omhand på rätt sätt kan få sitt utlopp i ilska, hat och i viljan att visa att det samhälle som försatte dem i denna situation gjort fel och därför ska straffas.

Det som inträffade i Paris är just detta – Ett hat mot det samhälle som glömt deras existens.

Varför blev segregation en verklighet i det moderna samhället?

Mitt svar på denna fråga är ännu enklare – Nyliberal politik!

Västvärldens ledare har länge – i vart fall från 1980-talets mitt och framåt blundat för detta och fortsatt med den nyliberala politik som predikar den ”fria marknadsekonomin” lov som vara det allenarådande svaret på en ljus framtid. Vad man helt glömt bort är att den ”fria marknadsekonomin” fungerar mycket dåligt och att den i motsats till vad som påstås inte klarar av att lösa samhällets problem.

Nyliberal politik har lett till att de redan rika blivit ännu rikare emedan de fattigare blivit ännu fattigare och utan möjlighet att göra resan från fattig till rik. Detta är påtagligt för stora grupper i samhället – Ännu mer påtagligt är detta i de segregerade områden där de som är fattiga är än mer fattiga och därför helt förlorat hoppet om en ljusare framtid.

Detta måste brytas!

  • Segregationen måste brytas och människor ur olika socialgrupper blandas mer än idag.
  • Utanförskap och frustration måste ersättas av gemenskap och framtidstro.
  • Inkomst- och förmögenhetsskillnader och klassklyftorna måste minska kraftigt.
  • Ett JÄMLIKT samhälle tillskapas.
  • Människor sättas i arbete.
  • Visioner målas upp som är gripbara och verklighetsförankrade.

Vad behövs för att uppnå detta?

Mitt svar är Socialdemokratisk socialistisk fördelningspolitik!

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är en god ideologisk utgångspunkt för det arbete som måste till för att bryta segregationen och skapa ett JÄMLIKARE samhälle.

Vi Socialdemokrater bör därför genomföra ett antal banbrytande och viktiga reformer för att lyckas med detta:

  • Införande av produktionsskatt istället för arbetsgivaravgifter och lönebikostnader för att klara av framtidens välfärd.
  • Kraftig utbyggnad av offentlig sektor och ett återställande av den framgångsrika blandekonomi som präglade Sverige under lång tid och byggde välfärdssamhället så som vi känner det.
  • En ny Bostadsförsörjningslag som ser till att bostadsbristen byggs bort.
  • En effektiv integration av invandrare och asylsökande så att dessa hamnar i i arbete och blir en naturlig del av det svenska samhället.
  • Ett förstatligande av skolan och effektiva utbildningsvägar för att konvertera arbetslösa med ”fel” kompetens till den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar.
  • En omställning till cirkulärt ekonomiskt tänkande för att värna miljön utan att äventyra sättet på vilket affärer och företag fungerar rent ekonomiskt.
  • Mer av politiska åtgärder som flyttar demokratin närmare folket så att de känner större delaktighet.
  • Reformer som stärker fackets – dvs. ”flertalets” inflytande över arbetslivet.

Vad jag pratar om är en återgång till den sorts traditionella Socialdemokratiska politik som byggde Sverige – En politik vi dessutom ska stå upp för och försöka exportera till resten av EU länderna.

Segregationen är den enskilt största orsaken till terrorism – Därför ska segregationen brytas – Något som bara kan ske genom aktiv fördelningspolitik och genom att politiskt tillse att alla samhällsmedborgare lever ett bra liv.

Låt oss därför förpassa den nyliberala politiken och dess idéer dit de hör hemma – Nämligen till historiens skräphög och införa en politik som sätter ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE högst på agendan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

14 kommentarer

  1. Alve

    Jag minns en tid på 70 talet när det var en annan typ av Terrorism ursprungen ur dom idér du proklamerar om. Och när det gäller radikalisering av den typen av terrorism vi ser i dag så ger du en väldigt förenklad bild av problemet i alla dina sista inlägg. Även om det finns sanning i det du skriver
    så har den misslyckade integrationen ett betydligt större ansvar till utanförskap. Jihadismen och den typ av Islam som brukar kallas salifis började inte i Västvärlden utan för längesedan i Mellan Östern.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      helt klart har jihadismen funnits länge i mellanöstern genom att människor med dolda egoistiska motiv försöker använda Islam som verktyg för att skaffa makt och rikedom.

      Den politik jag förespråkar har aldrig lett till terrorism – Det har däremot vänsterextremismen vilken är ljusår från Socialdemokratisk politik med blandekonomi.

      Det är precis det jag skriver – Nämligen att nyliberalism skapat segregering vilken beror på avsaknad av integration.

  2. Nils

    Vad är din lösning på ”problemen” med att islams heliga texter faktiskt stöder terroristernas åtgärder.

    Allt sker ju i islams namn under religiösa ledares godkännanden (imaner, ayatollor etc). Observera att islam är BÅDE RELIGION OCH POLITIK i berörda områden, och inte ENBART RELIGION, vilket många förbiser. Hur tänker du bryta denna för oss västerlänningar så föråldrade POLITISKA DELEN av islam i Mellanöstern och Nordafrika (t ex könsroller, utbildning, klädsel etc), ett område som ca 99% av terroristerna kommer ifrån (talibaner, IS, Boko Haram, och många andra ”islamistiska” grupper)? För mera info, läs

    http://erixon.com/blogg/2015/11/inte-muslimer-men-islam-ar-problemet/
    http://erixon.com/blogg/2015/11/vansterns-skuld-till-mellanosterns-kaos/

    Problemen är långt mera komplexa än du anger. Så komplexa, att ingen nation hittills velat ta tag i dem inom västvärlden. Undantaget är George Bush, men även han misslyckades få andra med sig, både i USA (Obama), men framför allt i Europa, som ändå hade mest att vinna på en demokratisering av regionen. Nu finns knappast en ledande västpolitiker, som tycks tro på framtida demokratisering i Mellanöstern kommande årtionden (men kanske kanske ändå ågonstans i Nordafrika? I bästa fall.

    I Europa som ser vi i alla fall resultaten av dessa tidigare politiska ställningstaganden enom enorma flyktingströmmar samt att EU NU FORMELLT ÄR I KRIG med Islamiska Staten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inga heliga texter i islam som stöder krig och terrorhandlingar – Den som påstår så har inte gjort sin läxa alternativt ger orden en annan betydelse än de egentligen har.

      Islam är en religion – I vissa länder baseras dessutom lagstiftningen till större eller mindre del på religionen så till viss del är religion och politik hopblandade i dessa länder.

      De som begick terrordåden i Paris och även många av de som deltagit i andra terrordåd är födda och uppväxta alternativt har tillbringat större delen av sina liv här – Inlägget handlar om varför dessa blir terrorister och hur detta ska kunna undvikas.

      Ska man skriva om hela komplexiteten i mellanöstern blir det till en hel bok vilket inte låter sig göras på en blogg. Jag har både bott och arbetat i dessa länder och känner kulturen väl och även där så är majoriteten mot organisationer likt IS med motiveringen att det de gör saknar stöd i religionen.

      Det Bush och Blair gjorde är den utlösande faktorn till IS tillkomst – Deras intåg i Irak och Libyen destabiliserade hela regionen och skapade kaos.

      Demokratin så som vi ser den i Europa har vuxit fram över en lång tidsperiod därför måste vi acceptera att framväxten tar tid även i dessa länder. Dessutom är det inte vi i väst som ska bestämma vad som ska anses vara demokrati i mellanöstern – Den delen ska människorna som lever där tillåtas sköta själva.

      Att EU är i krig ska belastas Bush och Blair – hade de låtit bli att gå in i Irak och Libyen skulle världen sett annorlunda ut.

      • Nils

        Beträffande de heliga texterna kontra tillåtet våld, så har du tyvärr fel. Terroristerna har samtliga medfödda rötter inom islam, och först radikaliserats av muslimska agitatorer för att senare bli mottaglig för den ”rätta (vålds-)läran” från någon islamsk präst (vanligen iman). Jag frågade efter dina synpunkter på nedan länk. Faktum kvarstår, att det bara är olika RELIGIÖSA LEDARE och/eller DIKTATURER som har den politiska makten i Mellanöstern (och Nordafrikas) olika konflikter?

        Varför tar ingen ledande iman eller ayatollah inom islam då avstånd från all våldsutövning i islams namn i såväl Mellanöstern som Nordafrika? Sådana borde det ju finnas många av om du har rätt. Mig veterligt finns inte en enda. Ge ett enda exempel. tack. Däremot finns flera som bjudit in (våldets) jihadister till sina församlingar i Sverige.

        http://erixon.com/blogg/2015/11/inte-muslimer-men-islam-ar-problemet/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte fel angående islam – har studerat både den religionen och andra religioner på djupet och det finns inget stöd i islam för våld. Visst är de som utförde dåden i Paris födda med islamska rötter – dock i uppvuxna i ett starkt sekulariserat land där religion högst sannolikt inte blev viktigt för dem fram till den dag de började känna stort utanförskap och fyllas av känslan att vara oönskad och värdelös.

          Det är dessa känslor och betingelser som gör dem mottagliga för radikalisering av sådana som använder religionen för att skaffa medhjälpare till att fullgöra ledarnas inneboende maktambitioner och girighet.

          Läs Koranen och bilda dig själv en uppfattning om det som står så ska du se att jag har rätt. Det finns oerhört många Imamer som tar avstånd från våld i religionens namn. Prata med vilken Imam du vill och lyssna vad de säger om jihad så förstår du vad som avses.

          Jihad eller heligt krig kan bara användas av den som direkt attackeras av någon för sin tros skull och då i självförsvar inte för att attackera andra.

  3. Alve

    Återigen en förenkling i Historian från din sida Anders ex vis i Libyen så var det en FN koalition som gick in. Där även Sverige var med och flera länder från Mellan Östern. Och återigen så har du fel i ditt antagande när det gäller att det inte finns stöd i Koranen för ex jihad. Men sen finns det olika tolkningar om man ska ta det bokstavligt eller inte. Jag har bott i mellan östern inte i Asien som du. Där jag har haft nöjet att fått diskutera både med Imamer. Och dessutom fått utbildning av en expert på Sharia lagar. Vi hade en deltids anställd på företaget som dessutom satt i Sharia domstolen i Dubai. Så även om jag inte har ”djupgående studier” i religon som du sa att du har i en annan tråd. Så har kag hyfsad koll på läget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ytterst var intåget i Libyen och hetsjakten på Khadaffi orkestrerat av USA och England även om stora delar av västvärlden hängde på. Min åsikt är att den riktiga orsaken till att man var så angelägna att plocka bort honom byggde på helt andra orsaker än de som angavs. Stora delar av hans tillgångar finns redan i ett annat afrikanskt land dit han fört dem för att bilda en gemensam afrikansk centralbank och skapa en afrikansk valuta – Detta så att länderna på den afrikanska kontinenten skulle kunna be IMF och andra inblandade att dra dit pepparn växer och sköta sina egna affärer utan inblandning från västvärlden.

      Detta arbete leddes av Khadaffi och ansågs på fler håll än ett utgöra ett hot för västvärldens fortsatta ekonomiska makt över Afrika – Därav drevet för att snabbt eliminera honom.

      Alve även jag har bott och arbetat i mellanöstern i ett stort antal länder och jihad eller heligt krig handlar inte om att attackera andra i religionens namn. Vad det handlar om är självförsvar om någon attackerar dig därför att du utövar din religion.

      Jag betvivlar inte på att du har hyfsad koll på läget och har så heller aldrig påstått. Men det är viktigt att vi använder den kunskap vi har för att upplysa de som saknar kunskap om vad som är rätt eller fel.

      Sharia lagar är de lagar skrivna av människor på 2 pergamentrullar som följde med i arken där de 2 stentavlorna med de 10 budorden förvarades väl beskrivna i Gamla testamentet. Det var dessa människoskrivna lagar Jesus enligt kristen tro ogiltigförklarade med orden att från och med nu gäller bara budorden som lag. Allt skrivet av människor saknar bäring när det handlar om tillgången till Guds rike. Skillnaden mellan muslimer och kristna är inte allt för stor – Vi tillber samma Gud om än på olika sätt – Där kristna ser Jesus som Guds som har muslimer en uppfattning om att han inte var Guds som men väl en profet och at profeten Muhammed är viktigare – Dessutom har de fortfarande kvar de av människor skrivna lagarna vilket i dagligt tal benäms Sharialagar.

  4. Alve

    Du förenklar det återigen som så många gånger tidigare Anders för att stödja dina alster i bloggen istället för att föra en diskussion. Din syn på att det inte finns stöd i Koranen för Jihadj är lika barnslig som att förneka våldet i gamla testamentet. Men du har toligen större vetskap en jag? efter dina djupa studier i religonkunskap? Eller dina år i Asien? Jag baserar mina kunskaper på åtskilda samtal med Imamer i Dubai. plus den utbildinigen jag fick av en deltids anstälda i företaget som jag jobbade för. Som desutom satt i Sharis domstolen i Dubai. Men jag böjer mig för din kunskap som värkar över all annan kunskap som finns när man läser dina svar i de olika trådarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns många människor med större kunskap än mig. jag har aldrig sagt att det inte finns stöd i Koranen för jihad – däremot att många människor missuppfattat vad jihad i själva verket är – Jihad är självförsvar vid attack och inte applicerbart för anfall.

      Jag har aldrig förnekat våldet i Gamla testamentet – GT är en historisk berättelse av hur Gud på alla upptänkliga sätt försökte få mänskligheten att följa hans vilja. Till sist insåg han att detta inte skulle gå – Det är därför Jesus sattes till jordiskt liv för att dö för våra synder så att alla som ber om förlåtelse ska erhålla densamma.

      Kristendom handlar sålunda inte om att följa det som skrivits i gamla testamentet snarare om att som nya testamentet påbjuder följa de 10 budorden. De 4 som står på den första tavlan som reglerar förhållandet mellan människan och Gud och de 6 som står på den andra tavlan som reglerar hur människor ska förhålla sig gentemot varandra.

  5. Alve

    Du hade ju djupa studier i religon skrev du i en annan tråd? jag diskuterar inte Kristendomen bara en paralell mellan GT och Koranen. Och jag litar mer på de Imamer som jag diskuterade med i Dubai. en på dina tolkningar. Och enligt dom så är du ute och cycklar. Men dom är Sunni och du kanske stödjer ditt resonemang på Shia.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Koranen är samma bok för alla muslimer så det jag skrev gäller alla – Islam stödjer inte anfall och terrorism i Guds namn.

  6. Alve

    Och jag säger att du har fel? Vad stödjer du dig på ? Egen forskning? Eller de som är utbildade på koranen? Du visar ett stort ego i detta resonemang?, Som sagt jag litar mer på dom som är utbildade en på dig. Människor som tror de har dom rätta svaren på varje fråga är de som gjort störst skada på mänskligheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen som har svaren på alla frågor. precis som dig har jag förutom att jag läst Koranden själv diskuterat saken med många muslimer av olika trosinriktning och många Imamer – Alla har sagt en och samma sak – Islam tillåter inte krig i Guds namn.

      Vem du vill tro på är upp till dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.