Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den lokala kollektivtrafiken bör vara gratis för barn och skolungdomar.

Vi vet alla att vår miljö behöver räddas med alla tillbuds stående medel och att fossildriven biltrafik står för en stor del av de utsläpp och försurande gaser som skapar problem. Vi vet även att många människor dör i vår värld som ett resultat av luftföroreningar och partiklar. Slutligen vet vi att det barnaåren och ungdomsåren som formar hur man sedan beter sig när man blivit vuxen.

En annan sak värt att notera är att dagens unga blivit betydligt latare och bekvämare än under den tid jag växte upp. Där min generation cyklade eller gick till skolor, träningar och andra aktiviteter använder dagens unga bilen eller bussen. De få gånger jag vintertid lämnar av mina barn vid skolan på vägen till jobbet är kön av bilar som ska lämna barn stor. Sak samma med idrottsträningar dit i stort sett alla barn skjutsas – var och en av sina föräldrar istället för att samåka eller utnyttja kollektiva färdmedel.

Det är denna trend och detta beteende jag vill bryta genom att göra kollektivt resande med lokaltrafiken i respektive kommun gratis för barn från klass 1 i skolan fram tills dess man gått ut gymnasiet. De fria resorna ska begränsas till enbart lokaltrafik, dvs. inte gälla för läns eller regionsöverskridande trafik. Dessutom ska de fria resorna gälla obegränsat antal resor per dag och under hela skolåret.

Visst ökar samhällets kostnader något i och med att lokaltrafiken tappar biljettintäkter – I vart fall i det korta perspektivet. Dock kommer alla att spara pengar på lång sikt därför att dyra investeringar för att klara luftföroreningar i en framtid kan minskas eller helt undvikas. Dessutom kommer vi förutom minskat mänskligt lidande att spara ännu större pengar i och med att sjukdomar relaterade till luftföroreningar kommer att minska.

Merkostnaderna för gratis lokaltrafik ska därför ses som en investering och inte som en kostnad. Jag föreslår även att staten ska ta en del av kostnaderna för detta och att resten ska tas av respektive kommun – Måhända med en 50/50 fördelning dem emellan.

Att redan från början lära barnen att bussen eller andra kollektiva transportslag som kör lokaltrafik är det naturliga sättet att förflytta sig kommer att prägla hur de reser den dag de själva blir vuxna. Bilen kommer för dessa att framstå som mer av ett transportmedel för långa resor än för korta resor. Jag är även övertygad om att de som är vana vid att åka kollektivt kommer att välja kollektivt resande för längre resor i högre utsträckning än idag – Detta därför att man är van att resa kollektivt snarare än enskilt och därför att vanans makt är stor.

Med en sådan reform ser jag även framför mig att föräldrar i mycket större utsträckning än idag använder lokaltrafiken för att skicka barnen till skolor och träningar – Detta därför att egen bil efter genomförd reform blir avsevärt mycket dyrare än idag i och med att resandet blir gratis med lokaltrafiken.

Det är framsynta reformer som dessa vi som politiker ska ägna oss åt. Vi måste tänka och driva politik som förändrar saker till det bättre på lång sikt och sluta med den typ av politik som gör brandkårsutryckningar när elden väl startat.

Gratis lokaltrafik för barn och unga är en investering som bara skapar vinnare och största vinnarna blir miljön och hälsan. 

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. inger

    Det där med ”brandkårsutryckningar när elden väl startat” var en pricksäker formulering Ty det är vad som sker i samhället idag..man reagerar inte förrän alarmet tjuter..men då har ödeläggelsen redan fått en allt för stor och stark spridning..Framsynta reformer behövs på många plan ..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.