Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Klimatet når bättre av närproducerad mat.

Till att börja med vill jag erkänna att jag innan jag på allvar inledde mitt politiska engagemang brydde mig ganska lite om miljöfrågor och det som därtill hör – Men som med många andra saker var miljöfrågan och klimathotet något jag blev tvungen att läsa in mig på. Det är efter denna kunskapsinhämtning min förståelse för att klimathotet är reellt och något som måste göras något åt omgående växt sig allt starkare.

Tveklöst är det så att vi människor måste göra allt som står i vår makt för att lätta på trycket och släppa ut mindre växthusgaser och koldioxid och sådana saker som försurar och förstör vår natur. En övergång till helt fossilfria energikällor är högst upp på prioritetslistan  - Dock kan övergången dit ta tid – Till och med lång tid då fossillobbyn är lika högljudd som stötas av enormt förmögna människor som tjänar sina pengar på just fossiler såsom olja, gas och kol.

Som med all annan förändring så startar det med att göra det som är litet – Om alla gör lite så blir detta tillsammans ganska mycket – Dessutom något som sätter bollen i rullning mot rätt mål.

Därför vill jag se en övergång till mer närproducerad mat – Både i våra hem och ute hos kommunerna och landstingen. Detta därför att det är transporterna av mat och livsmedel som utgör den största källan till utsläpp.  Vad vi äter – dvs. om vi äter vegetariskt eller animaliskt spelar således ingen roll.

Det viktiga för miljön är att maten är närproducerad så att transporterna kan reduceras till ett minimum.

Därför föreslår jag att Umeå Kommun med flera kommuner tar täten och går över till närproducerad mat i alla sina kök. Vi ska göra övergången av klimatskäl och inget annat – Något vi med all säkerhet kan finna stöd för i EU:s upphandlingsregler.

Sedan vädjar jag till DIG som läser detta. Oavsett vad du äter – Gör ett val – Ta ställning och köp närproducerat i större utsträckning. Om vi blir nog många som gör så kommer industrin att anpassa sig och klimatet att vinna på vårt ställningstagande.

Initialt kommer vi säkert att få betala aningen mer för våra livsmedel om vi äter närproducerad – Dock är jag övertygad om att denna kostnadsökning bara är initial och att en stor övergång till närproducerat på sikt kan leda till lägre priser än idag.

Dessutom skapar lokal produktion av de råvaror som sedan blir mat arbetstillfällen lokalt i hela landet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

 1. Stefan

  Disskutera någon gång med dig om pingstkyrkan. Crist People har brutit sig ur och förra helgen blev dom juridiskt egen församling och har 30 medlemmar. De kommer också byta namn men hålla till på Ersboda. Jag känner en i deras styrelse och så är det. Har inte fått kläm på varför man bryter sig ut.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Ok – jag har heller ingen aning om varför. Jag frågade en arbetskompis som sitter i Pingstkyrkans styrelse och han hade ingen aning om att det fanns sådana planer.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Då jag inte är med där så har jag inget egentligt intresse av vad de gör och hur de gör det.

   • Stefan

    Är tydligen starkare syn på homofrågan bland de som gick ur så att säga. Den nya föramlingen följer tydligen bibeln striktare, fråga mig inte hur. Vet att medlemmarna betalar allt själva för att församlingen ska gå runt. De betalar tydligen hyra till kommun för Folkets Hus som alla andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Alla som hyr av kommunen betalar hyra på samma villkor så det äger säkert sin riktighet. Olika församlingar kan säkert se på olika frågor på olika sätt beroende på de regelverk de bestämt för just den föreningen – En sak är dock klar och det är att Bibeln och kristen livssyn inte ger något stöd för att se samkönade förhållanden eller samkönade äktenskap som varande en synd eller ett brott mot guds lagar. Det står inget om homosexualitet överhuvudtaget i Bibeln – Däremot står det att äktenskap bara kan ske mellan 1 man och 1 kvinna – Samkönade äktenskap är därför inget äktenskap i Guds ögon och därmed ingen synd. Om människor sedan känner och reflekterar guds kärlek till andra människor av samma kön eller till och med lever med dem kan aldrig straffas då kärlek kommer från Gud.

     • Stefan

      Men om man vägrar viga två män eller två kvinnor så begår man väl lagbrott eller om homosexuella inte får vara med i en församling eller så.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte säkert att det är något lagbrott i det. Alla föreningar har rätt att ha stadgar som röstats fram av en majoritet av medlemmarna på ett årsmöte. När det gäller vigselrätten så är det bara svenska kyrkans präster som har sådan – och de kan inte vägra. övriga vigselförrättare är att betrakta som borgerliga vigselförrättare och vilken rätt de har att vägra eller inte har jag inte satt mig in i.

     • Alve

      Det här förklara vilken dålig kunskap generellt FU måste ha? att säga att det ingenstans i Bibeln står om homosexualitet? Vilken bibel har du läst? 1 Kor 6:9-11 dom exempel

     • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har läst hela Bibeln inklusive det stycket och jag läser Bibeln på det sätt Jesus predikade – nämligen genom att läsa och fästa vikten på det som Gud eller Jesus själv sagt – det som i de flesta biblar är skrivet med röd text – Dessutom innehåller inte lagen dvs. de 10 budorden några sådana påståenden.

 2. Alve

  Så du menar att klimat forskare har fel? Att kött producenterna i Sverige släpper ut dubbelt så mkt som all transport i hela Sverige på års basis? Rubriken på FB var mkt hårdare en i din artikel

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det som skapar utsläppen i köttproduktionen är inte djuren utan användandet av fossiler för uppvärmning, el och transporter mm. Detta skulle inte förändras om vi helt övergår till vegetarisk kost.

 3. Alve

  Hoppsan då. Hört talas om metangas? Som en otroligt stor bov till växthusgaser? Du måste läsa helt andra rapporter en jag. Inte att de ena utesluter det andra. Men de ligger väl i fin natur stalltips ha rätt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har självklart hört talas om metangas – Den metangas kor med flera släpper ut skulle bli till metangas genom föruttningen av de grödor som korna inte skulle äta om de inte fanns – dvs. kor och växter tillhör samma kolsystem därför är utsläppen konstanta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>