Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Satsningen på skolan måste gå från ord till handling!

Det går snart inte en dag utan att man kan läsa larmrapporter om hur lärarna i landets skolor går på knä och rakt in i väggen som ett resultat av höga arbetsbördor och för lite personal. Detta samtidigt som både den förra och den sittande regeringen skjutit till pengar för att göra situationen i skolan bättre.

Det hjälper inte att regeringen tillför mer pengar och resurser om dessa inte används på det sätt de är tänkta att användas – Det måste således bli ”mindre snack och mer verkstad” om vi ska lösa detta. Vi politiker måste gå från ord till handling både vad gäller åtgärder och uppföljning av åtgärderna så att vi säkerställer att det vi beslutar får önskad effekt – Ånyo ”Mindre snack och mer verkstad”.

Till att börja med sitter systemfelet i det faktum att skolan är en kommunal angelägenhet och att olika kommuner gör på olika sätt. Dessutom i avsaknad av nationella och tvingande regler som stipulerar hur lärartäthet och övrig administration ska se ut i våra skolor.

Jag har redan tidigare skrivit i frågan och påtalat att skolan måste förstatligas och bli en statlig angelägenhet – Detta för att få samma kvalitet på alla landets skolor. Förvisso kan jag tänka mig privatskolor men med det förbehållet att det är är ett centralt organ som sköter antagning och fördelning av platser baserat på elevernas val och skolornas tillgång på platser.

Ett sådant system finns redan vad gäller landets universitet och skulle med lätthet även kunna införas även vad gäller grundskolor och gymnasieskolor.

Förvisso har lönen och löneutvecklingen betydelse för människors yrkesval och lärarnas fackföreningar brukar ofta påtala att just höjda löner är viktigt om vi ska attrahera fler till landets lärarutbildningar. Detta är säkert delvis rätt – Dock tror jag att arbetssituationen och arbetsmiljön har minst lika stor betydelse för både yrkesval som för att få de som är lärare att fortsätta som lärare.

Bra och engagerade lärare är därför viktigt för samhällets utveckling i stort. Det är tillgången på engagerade och motiverade lärare som avgör hur och vilken kunskap framtidens arbetstagare kommer att ha. Därför ska vi politiker hörsamma signalerna och göra läraryrket till ett attraktivt yrke.

Resultaten i skolan går kräftgång i undersökning efter undersökning och varje gång blir vi politiker lika förvånade därför att vi trodde oss ha löst problemen.

Det är därför jag säger att det måste bli ”Mindre snack och mer verkstad”!

Bra skolor och bra utbildning är en framtidsinvestering – En investering i det som är framtiden – En investering i våra barn. Därför måste skolan få kosta. Det får aldrig vara så att vi begränsar skolornas möjligheter genom besparingar och annat på skolans område. Självklart ska vi budgetera och följa upp det som görs – Dock är en budget inget annat än en prognos på hur mycket man tror att det kommer att kosta – Tillkommer kostnader man inte räknat med måste mer pengar skjutas till så enkelt är det.

Rätten till en bra utbildning ska aldrig vara en plånboksfråga eller en klassfråga – Bra utbildning ska vara en rättighet för alla på lika villkor – Fattig likväl som rik.

Därför vill jag göra följande:

  • Förstatliga skolan men tillåta privata skolor så länge dessa accepterar att det är ett centralt organ som sköter antagning och fördelning av elever.
  • Skapa anställnings- och lönesystem som medför en attraktiv löneutveckling och attraktiva karriärmöjligheter för landets lärare.
  • Öka lärartätheten drastiskt samt tillse att lärartätheten är lika i alla skolor.
  • Anställa mer administrativ personal i skolorna som kan avlasta lärarna och utföra arbetsuppgifter som inte är direkt relaterade till lärarrollen och undervisningen.
  • Anställa fler speciallärare och mer resurspersonal som kan hjälpa till med de barn som behöver extra stöd i skolan.

Detta måste genomföras skyndsamt under parollen ”Mindre snack och mer verkstad”. Ju längre vi väntar ju sämre blir resultaten i skolan och ju större blir samhällets kostnader för alla sjukskrivna lärare.

Därför är det dags att gå från ord till handling.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.