Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Magdalena Andersson måste visa mod för att stoppa skatteplaneringen.

Det kommer att komma nya avslöjanden från det internationella journalistnätverket ICIJ inom kort angående det som läckt ut från Panamadokumenten – Bland annat om att fusket är världsomspännande och spritt till ett flertal jurisdiktioner runt om i världen. Avslöjanden som med all säkerhet skapat en hel del nervositet bland många politiker och företagsledare.

För min egen del är detta ingen nyhet då jag har bra koll på hur det går till och vad det innebär. Jag har länge hävdat att OECD länderna går miste om minst 2.000 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter varje år samt att fuskandet är utbrett och involverar både europeiska och amerikanska företag.

Det ska bli mycket intressant att få ta del av den information som kommer att publiceras – Speciellt de delar som handlar om vilka företag och vilka individer som är inblandade.

Jag övertygad om att många kommer at förvånas stort när de läser namnen på några av de som skatteplanerat och gömt pengar – Detta därför att listan av namn kommer att involvera många ledande politiskt förtroendevalda från ett stort antal länder.

Under vårt 1 majfirande i Umeå fick jag chansen att fråga Magdalena Andersson personligen varför hon inte satsar sin själ och sin kraft på att försöka förhandla fram omskrivningar av de skatteavtal vi har med andra länder så att dessa inte längre går att använda som motor i skatteplaneringen.

Jag var mycket förvånad över hennes korta svar som var att det förutsätter att vi kommer överens med det andra landet som är involverat i avtalet för att göra en sådan omskrivning möjlig. På följdfrågan om hon försökt var svaret nej.

Det är här våra åsikter går isär då jag anser att det bara finns ett enda sätt att begränsa skatteplaneringen – Nämligen ändra på skrivningen i skatteavtalen så att skatteplanering blir svår att genomföra.

Med facit i hand och med de läckta panamadokumenten som vapen finns alla möjligheter att driva denna fråga i EU – Dessutom driva den med framgång då länder som Tyskland och Frankrike är än mer utsatta än Sverige i fråga om undanhållna skatter.

Vad det handlar om är att våga ta striden och ta på sig ledartröjan och lyfta frågan högst upp på agendan både i Sverige och i EU. Som socialdemokratisk finansminister får man inte backa från det som är rätt och riktigt – Det minsta man ska göra är att kämpa för en lösning även om kampen blir både lång och svår.

Politik handlar om vilket samhälle vi vill bygga – Något som i förlängningen innebär att man måste jobba hårt för att göra de förändringar som behövs för att skapa det samhälle man önskar bygga.

Som jag sa ovan finns alla förutsättningar för att en förändring av skatteavtalen mellan OECD länderna ska kunna genomföras på det sätt jag tidigare framfört – Detta för att säkra att OECD länderna i framtiden får in de skatteintäkter de rimligen borde ha.

Att förutsättningarna finns baserar jag på uppgifter jag fått från ledande politiker och tjänstemän i ett antal länder där frågan diskuteras minst lika intensivt som i Sverige.

Frågan är då snarare varför detta inte sker?

Min tolkning är att man är rädd för det etablissemang som använder sig av skatteplanering samtidigt som man är medveten om att samma etablissemang har hållhakar på ett stort antal politiker som själva gömt undan pengar i skatteparadis.

Argumenten om att företagen skulle flytta om möjligheten att skatteplanera upphör är inte hållbara om vi pratar om ett stopp för detta i alla OECD länder vilket är fullt möjligt att genomföra. Vi ska självklart låta dem flytta om de så önskar då en sådan flytt per automatik innebär att vi kan lägga importskatter på de produkter de vill sälja inom OECD för att ta igen det vi går miste om i skatteintäkter.

Företagen ska inte styra världens regeringar – Snarare ska världens regeringar styra världens företag och se till att dessa betalar de skatter och avgifter de är skyldiga att betala om de önskar göra affärer med medborgarna i OECD länderna.

Kamrater – Visa mod och låt oss tillsammans skapa så mycket opinion i vårt parti att Magdalena inte får något annat val än att högljutt driva denna debatt i EU.

Vill vi säkra välfärden och trygga demokratin finns bara en väg – Förändrade skatteavtal som omöjliggör skatteplanering.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.