Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som socialdemokrater ska vi leva som vi lär.

Det är inte alls fel att göra det som fackförbundet ST:s (det förbund som organiserar statligt anställda) ordförande Birgitta Leijon uppmanar Stefan Löfven att göra – Nämligen slopa visstidsanställningarna för alla statligt anställda. Att göra så är som jag ser saken att göra som vi lär.

Birgitta Leijon påpekar att otryggheten på svensk arbetsmarknad är stor just därför att visstidsanställningar används i stor utsträckning på svensk arbetsmarknad och att den är absolut störst i staten där det finns anställda som arbetat i 20 år utan att ha en tillsvidare anställning.

Jag har skrivit om fenomenet visstidsanställningar många gånger och i min värld ska alla sådana bort för att istället ersättas med tillsvidareanställningar – Detta för att skapa en fullvärdig anställning så att de som idag arbetar på en visstidsanställning kan låna på samma premisser som övriga i samhället och planera sitt liv på samma sätt som övriga arbetstagare.

Visstidsanställningar ska man självklart kunna använda under en begränsad tid för att ersätta de som är långtidssjukskrivna, tjänstlediga eller frånvarande från jobbet av andra anledningar. På samma sätt ska man kunna använda visstidsanställningar för att plana ut tillfälliga toppar i orderingången etc.

På samma sätt som jag vill begränsa möjligheten att använda sig av inhyrd personal vill jag begränsa visstidsanställningarna. Det borde inte vara allt för svårt att både införa en begränsning för hur stor procentuell andel visstidsanställningar ett företag eller offentlig sektor får ha i förhållande till antalet tillsvidareanställda på varje arbetsplats.

Det är sannolikt inte heller svårt att tillämpa LAS-reglementet på sådant sätt att visstidsanställningen per automatik övergår i en tillsvidareanställning när en arbetstagare fyller kriterierna för att bli inlasad enligt LAS-reglementet.

Därutöver behövs någon form av stopp reglemente så att man inte kan byta ut en visstidsanställd mot en annan visstidsanställd för att slippa att de blir inlasade.

Som socialdemokrater ska vi i allt vi gör leva som vi lär. Då vi nu sitter på regeringsmakten vore det på sin plats att vi slopar visstidsanställningar inom statlig sektor för att därefter ge direktiv till socialdemokratiskt styrda landsting, regioner och kommuner att göra detsamma med sina anställda.

KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE måste gälla även offentligt anställda och de som arbetar i statlig sektor då allt annat är otänkbart i bygget av ett JÄMLIKT samhälle byggt enligt den svenska samhällsmodellen.

Därför uppmanar jag Stefan Löfven att lyssna på Brittas uppmaning och göra som hon önskar. Eller som man säger på engelska ”If you are dreaming of changing the world start with the man in the mirror”.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.