Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss hoppas att George Soros har fel om EU!

Finansmannen George Soros som jag för övrigt träffat ett flertal gånger har ofta rätt i sina förutsägelser – Men när han förutspår att EU kommer att falla sönder mer eller mindre okontrollerat pådrivet av anti-europeiska krafter som fått sin näring ur brexit hoppas jag innerligt att han har fel.

Soros skriver på sajten Project Syndicate att EU går mot ett oordnat sammanbrott som kommer att leda EU till ett tillstånd som är värre än om EU aldrig blivit skapat – Något som om hans förutsägelse blir verklighet öppnar alla fördämningar till vad som potentiellt kan bli ett nytt världskrig.

Vad gäller Storbritannien så spår Soros att effekterna för britterna kommer att landa på en nivå likvärdig med den som rådde under finanskrisen 2007 – 2008 för att därefter stabiliseras och förbättras. Det Soros ser som än mer allvarligt är att lämna kampanjen exploaterat flyktingkrisen för att sprida rädsla för en okontrollerad invandring – Det är denna rädsla han spår kommer att leda till ett okontrollerat sönderfall av EU.

Låt oss därför hoppas att EU-kommissionen och andra med stor påverkan på EU:s politik agerar snabbt, tar sitt förnuft till fånga, sväljer sin stolthet och agerar på ett sätt som stärker EU:s gräsrötters tro på att EU är en god sak som verkar för deras bästa.

Ska vi förhindra det okontrollerade och oordnade sammanbrott Soros varnar för finns bara en väg att gå och det är att göra om hela EU till vad det var när EU bildades – En handelsunion där varor, tjänster,  människor och pengar kan röra sig fritt inom unionen samtidigt som bestämmanderätten och rätten att fatta politiska beslut åvilar de nationella parlamenten.

Slående i sammanhanget är dock att Soros gjort samma bedömning som mig – Nämligen att ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor och inrättandet av ett nytt klassamhälle är det som triggat utgången av det brittiska valet och det som triggar ett potentiellt okontrollerat sönderfall av hela EU.

Därför är det bråttom med EU:s omdaning – Till och med mycket bråttom!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.