Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hur löser vi problemen med sexuella ofredanden?

En oerhört aktuell fråga för dagen är hur vi löser problemen med sexuella ofredanden? Sexuella ofredanden är och har altid varit fel – Dock tror jag att fler än någonsin tidigare anmäler sådant som tidigare förblivit oanmält vilket på inget sätt försvarar förekomsten av sexuella ofredanden.

För mig framstår det som om detta är en sak hela samhället måste utbildas i för att förstå vart gränsen går mellan ett sexuellt ofredande och ett försök att ragga/uppvakta någon man fattat intresse för.

Jag tror dessutom att vi måste börja denna utbildning i skolans värld och då redan så tidigt som i 4:e klass för att komma till rätta med värderingsfrågan om vad som är sexuellt ofredande eller inte.

Sedan ska villigt erkännas att jag som är lite äldre vuxit upp med en situation där vi män alltid kommenterat kvinnor/tjejers utseende med smickrande ord i likhet med vad vacker du är, vilken snygging du är, vilken välformad rumpa du har etc. vilket jag förstår idag kan räknas som ett sexuellt ofredande beroende på hur det sägs.

Att tafsa på en annan människa eller att på annat sätt söka oönskad fysiks beröring är FEL och har alltid varit FEL då alla sådana saker ska ske ömsesidigt för att vara ok.

Dock kan jag inte – med risk att anses som sexistisk slå ifrån mig tanken att många av de företeelser som anmäls som sexuella ofredanden är verbala snarare än fysiska i form av beröring. Något som i sin tur understryker att vi som samhälle måste utbilda och klargöra vart gränsen för ett sexuellt ofredande går.

Därutöver måste vi väga in att alla som invandrat till Sverige kommer från en kultur där det ensidigt är män som uppvaktar kvinnor och inte tvärt om, och där uppvaktandet består av just kommentarer över flickans/kvinnans utseende vilket är i enlighet med den sociala beteendekoden i större delen av vår värld.

Oavsett av vad vi tycker om det så har det sedan urminnes tider alltid varit så att det är män som uppvaktar kvinnor och inte omvänt – En företeelse som inte förändras över en natt bara därför att vi ändrar lagstiftningen på hur vi ska se på sexuellt ofredande. Snarare tar denna förändring tid men kommer att lyckas så länge som vi som samhälle bestämt oss för att genomföra förändringen.

Detta sagt är det aldrig okay med oönskad beröring och/eller ännu värre med sexuellt våld eller våldtäkter oavsett av om de är enskilda våldtäkter eller gruppvåldtäkter. Därutöver är det aldrig ok att kalla en kvinna för hora då det är upp till varje kvinna att själv avgöra hur hon vill agera när det gäller sin relation till män.

Därför upprepar jag det jag sa inledningsvis i mitt inlägg. Ska vi komma tillrätta med den ökade mängden av anmälningar på grund av sexuellt ofredande måste vi utbilda alla samhällsmedborgare i vad som räknas som sexuellt ofredande – Detta så att alla i samhället har samma referensram avseende vad som är sexuellt ofredande.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

  1. Caanita

    Enligt ditt förmenande är ju ”socialdemokratisk politik världens räddning” så att få ett slut på sexuella trakasserier fixar ni säkert, lätt som en plätt eller???????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Starten till att lösa problemen med sexuella trakasserier är att definiera vad som är sexuella trakasserier på ett sätt som får alla att ställa sig bakom denna definition. När detta är gjort ska vi självfallet lösa problemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.