Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Obstruerande chefstjänstemän är ett samhällsproblem.

Det är inte bara inom Umeå kommun som vi har problem med obstruerande chefstjänstemän som fördröjer, försvårar eller än värre, underlåter att genomföra politiskt fattade beslut. Detta inträffar på alla nivåer inom offentlig sektor vilket gör att kommuner, landsting/regioner och staten inte implementerar de beslut och den policy som politiken beslutar.

Precis som jag sagt i tidigare inlägg ska vi inte ha denna ordning i Sverige – Inte på någon nivå!

Det är därför hög tid att vi som verkar som politiker vaknar och entledigar alla chefstjänstemän som vägrar och/eller fördröjer efterlevnaden av politiskt fattade beslut.

Anledningen till att jag uttrycker mig på detta sätt beror på att jag är trött och less på en verklighet där tjänstemän obstruerar mot politiskt fattade beslut. Tycker tjänstemännen i fråga att beslutet är fel borde de sluta som tjänstemän för att istället ägna sig åt politik och åt att skapa politisk majoritet för den uppfattning de företräder.

Att mycket i Sverige gått i stå och att väljarna upplever att politiker inte genomför sina vallöften beror sannolikt till stor del på just denna sak – Att tjänstemän obstruerar och vägrar följa de politiska beslut som inte faller dem på läppen.

Som socialdemokrat känns det därför viktigt att visa vem som bestämmer – Detta därför att politikens mandat kommer från folket/väljarna och inte från eget tyckande och tänkande hos enskilda tjänstemän.

Därutöver vill jag se en ordning där alla förvaltningar – Kommunala, landstings/regionala och statliga har en politiker från den styrande majoriteten och inte en tjänsteman som chef för att garantera att alla beslut politiken fattar blir genomförda i enlighet med besluten.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

10 kommentarer

  1. Erik

    En politiker som chef, Jo jag tackar, Socialismen (kommunismen) i ett nötskal. Politiker utan utbildning och kompetens.Helt underbart att vara medarbetare i en sådan organisation.

    Det finns andra sätt och få förvissning om hur politiska beslut implementeras. I vilken takt och ordning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns många politiker som har både utbildning och kompetens på många områden så det blir bäste att göra som jag föreslagit för att garantera att besluten implementeras på rätt sätt.

  2. Anders

    Har jobbat som tjänsteman på två mindre kommuner och känner inte igen din bild att tjänstemän i allmänhet obstruerar mot politiska beslut. Tvärtom så har jag mötts av en vilja att efter bästa förmåga genomföra politiska beslut, oavsett hur korkade de må vara.

    Tycker snarare att politiskt käbbel oftare är ett hinder för att genomföra åtgärder som gagnar samhället och dess invånare snarare än tjänstemän som inte gör sitt jobb. Min erfarenhet är dessutom att när tjänstemän och politiker inte kommer överens så brukar tjänstemännen lämna sin tjänst ganska snabbt.

    Dessutom, glöm inte bort att politiker oftast är lekmän inom det område som de verkar, till skillnad från tjänstemännen som normalt har yrkeserfarenhet inom det område som de jobbar. Så vilka är egentligen bäst lämpade att avgöra vad som är praktiskt och ekonomiskt genomförbart?

    Dessutom så är det revisorernas uppgift att se till att det som har beslutats av politikerna också genomförs enligt de fattade besluten. Så jag betackar mig för ytterligare politiska ”proppar” i den kommunala organisationen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När det inte fungerar som det ska måste något göras och i dagens Sverige är de allra flesta politiker oerhört välutbildade och därför väl skickade att utföra det arbete jag vill att de ska utföra.

      Sedan får vi aldrig glömma att det fortsatt ska finnas tjänstemän och specialister i varje förvaltning som kan hjälpa till.

  3. Gerd

    Jisses, du var mig en modig politiker. Jag hoppas verkligen att dina sunda tankar kring tjänstemannaeländet och deras självpåtagna maktambitioner inte leder till att du själv räkar illa ut. Många delar dina uppfattningar, stå på dig!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack. Ja jag gillar att sticka ut näsan ordentligt för det jag tror på och för sådant som inte fungerar som det ska. Får jag smällar så kommer jag att ta dessa. Jag är inte typen som ger upp så att jag kommer att stå på mig är självskrivet.

  4. Olov Lindström

    Hej.
    Bra tänkt.
    Men socialdemokraterna tog bort lagen om ämbetsmannaansvar 1976.

    ”Fel eller försummelser i tjänsten kunde leda till ansvar för tjänstefel. För tjänstefel dömdes en offentligt anställd som av försummelse, oförstånd eller oskicklighet åsidosatte vad som ålåg honom enligt lag, instruktion, annan författning, särskild föreskrift eller tjänstens beskaffenhet. Möjliga påföljder var böter och fängelse, men även de särskilda ämbetsstraffen suspension och avsättning kunde tillgripas.”

    Så nu är det omöjligt för en medborgare att driva en fråga mot en obstruerande tjänsteman.
    Kanske lite lättare för en politiker.
    Börja med att rätta till det rejäla feltänkt Palme hade innan du sätter amatörpolitiker som chefer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är kanske så att vi ska överväga att återinföra denna lag även om tanken när den togs bort var att arbetsmarknadens parter skulle reglera detta i avtal.

      • Olov Lindström

        Jo, men man brydde sig inte om att lagen skyddade den som blir utsatt för en tjänstemans myndighetsutövande.
        Det tjänstefel som rör relationen arbetsgivare och tjänsteman är mindre allvarligt för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.