Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi kan tacka det ojämlika samhället för brinnande bilar.

Så kallade experter må komma med än den ena än den andra teorin om varför Sverige under ett antal år på raken haft en trend med fler och fler anlagda bilbränder och som politiker må vi skrika efter hårdare straff för de som ertappas med att bränna bilar.

Oavsett vad experterna kommer fram till och oavsett vad vi som politiker genomför i form av skärpta straff kommer detta inte att fungera.

Det enda som kan få stopp på bilbränderna är att bota det samhällsproblem som orsakar dem – Det samhällsproblem som stavas OJÄMLIKHET och social utsatthet.

Den som bemödar sig med att studera saken kan rätt enkelt se att det finns ett samband mellan social utsatthet och ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor och antalet anlagda bilbränder. När de 2 första ökar leder det till att även antalet bilbränder ökar.

Det ökande antalet bilbränder får därför tillskrivas fel sorts politik – Den sorts politik som skapat social utsatthet och ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor och därmed OJÄMLIKHET.

Som socialdemokrat kommer jag därför att verka för en annan sorts politik – Den politik som minskar och på sikt bygger bort det mesta av inkomst- och förmögenhetsskillnaderna och den sorts politik som genom att sätta människor i arbete leder till ett JÄMLIKT samhälle.

Den sorts politik som skapar ett Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

För mig råder det inget tvivel på att det är nyliberal politik som skapat en stigande kurva av anlagda bilbränder. Än mer övertygad är jag om att botemedlet på det nyliberalismen ställt till med kallas traditionell socialdemokratisk politik som hämtar sin kraft från den viktigaste av alla bärande värderingar – Den värdering som säger  ”Av alla efter förmåga och åt alla efter behov”

Inkluderade arbetande människor som känner sig JÄMLIKA bränner inte bilar – Inkluderade arbetande JÄMLIKA människor ser istället framtiden an med hopp och planerar för en bättre och ännu mer JÄMLIK morgondag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

17 kommentarer

  1. Bergis

    Globaliseringen och effektiviseringen har minskat på jobben i Sverige. Då kan man inte som 7 klövern gjorde förra året visa sig goda och släppa gränserna så att massinvandring ökar. Vi har helt enkelt inte jobb och bostad till de som kommer. Då blir missnöjet hos invandrarna enormt och de börjar bränna bilar. Ni skulle ha lyssnat på SD redan från början så hade vi inte haft de här problemen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Problemet är inte invandringen. Invandring är bra om vi kan integrera de som kommer. Det är därför det är bra att den nya integrationspolitiken nu börjar sjösättas steg för steg.

      Rätt agerat kommer de att både komma i arbete och ha en bostad att bo i.

  2. Eva

    Menar du att det skall vara en ursäkt och bränna bilar för man inte har arbete? Skulle 100.000 svenska ungdommar som reste till Norge för och jobba(arbedsledighet i Sverige)stannat kvar i Sverige och bränt bilar istället? Skulle jag som tillhör en minoritet startat korståg mot samhället för att jag anser att mina rättigheter inte ble ivaratatt? Nä,man engagerar seg på ett annat vis, politiskt. Det fick jag lära meg när jag tog på meg’offerkoftan’ och skylde all eländighet på samfunnet runt meg. Vad kan jag göra själv?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bilbränningen är inte enbart isolerad till invandrade grupper utan ett otyg som är resultatet av ett ojämlikt samhälle. Sedan ska vi veta att de individer som ägnar sig åt detta är så få att de inte ens går att räkna i promille.

  3. Micke

    Håller helt med.

    Den ständigt ökande ojämnlikheten startade med nyliberaliseringen på 80-talet.

    Ronald Reagen och Margaret Thatcher är 2 bra exempel på personer som bidragit till stor del när denna vidriga era av människans historia startade.

    Se bara på hur rika de rikaste blivit och hur fattiga de fattigaste blivit.

  4. Olle

    Gäller detta också sönderslagna fönster på umeåskolor osv??
    Det är att göra enkelt för dig och säga att detta beror på ojämlikheter i samhället, det är mycket djupare än så.
    Det har att göra med samhället i stort ,vet vuxna människor som sysslat med förstörelse trots de har jobb och ekonomiskt bra. Samla en massa människor i ghetton med olika kulturer religioner så blir det så här. Och vänta det blir bara värre med ökat invandrarantal som inte staten kan ta hand om. Det är inte bara att skapa konstgjord sysselsättning, sen kommer aldrig klyftor att helt suddas ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En väl fungerande integrationspolitik som ser till att de som invandrar kommer i arbete är första steget. Att vi har olika kultur innebär inte att man i andra kulturer förstör och bränner. Jag har bott i ett flertal länder både muslimska, hinduiska och kristna och på de allra flesta ställen lever man sida vid sida på ett fredligt och bra sätt.

      orsaken är det ojämlika samhället och inget annat.

  5. Jan

    Fel. Sambandet mellan bilbränder och massinvandring från Mellanöstern är hundraprocentigt. Det finns ingen tvekan. Det finns fattiga människor i övriga delar av världen. Väsentligt fattigare än våra invandrare. De bränner dock inte bilar. Lösningen på det här är inte flum utan konkreta åtgärder. Första steget är att se problemet för vad det är och inte bortförklara det som du gör här.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda samband som finns är det jag beskrivit i inlägget – Så enkelt är det.

  6. Alexander

    Och samhället kommer att få svårt att bli jämlikt när vi tagit emot tiotusentals människor som ALDRIG får ett jobb. Så enkelt är det, fast det verkar omöjligt att fatta för politiker och journalister.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De som kommer hit kommer att få ett arbete det är det som är syftet med den nya integrationspolitik som nu introduceras bit för bit.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Konkret kommer de att sättas i arbete i både befintliga yrken och i de yrken som framtiden har i sitt sköte. För de som har utbildning och yrkeserfarenhet ska vi se till att ge dem den utbildning de behöver för att kunna arbeta med samma sak i Sverige och för de som saknar utbildning och erfarenhet ska vi ge dem skräddarsydd utbildning på samma sätt som arbetslösa så att de får den kompetens arbetsmarknaden efterfrågar.

          • Alexander

            Fantastiskt att ingen de senaste 15-20 åren tänkt på det du framför. De ska sättas i jobb och ges utbildning. Krävs en hel del för att komma fram till den slutsatsen….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min politiska gärning och mitt politiska engagemang bygger på att skapa konkreta resultat och på att genomföra en politik som löser de problem och utmaningar vi ställs inför.

            För mig handlar det att göra som Palme en gång sa – vara trogen mot idealen men otrogen när det gäller vilka metoder som används.

  7. Petter

    Snackade med en kille jag känner i ett av områdena som detta är vanligt i.
    Han har insyn i ett av dessa gäng som brände 9 st bilar förra året, dessa bränder var utförda på uppdrag av ägarna för att lura försäkringsbolag. Sen följer det ju även med bilar som är parkerade bredvid.
    Att få sin bil uppeldad kostar mellan 2500-10000 kr beroende på bilens värde.
    Såg även i dagens aftonblad att en fd bilbrännare gått ut med samma info, sen kan man ju fundera på om detta är samhällets fel eller de kriminellas som enligt min kontakt inte vill jobba för de tjänar bra på sina brott.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför orsakerna måste utredas innan man skuldbelägger en viss grupp. Sedan blir man inte kriminell utan anledning utan som jag ser det är det det ojämlika samhället som skapar grogrunden för kriminalitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.