Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kommunernas ekonomiska kris signerad Alliansen!

I dagens inlägg ska jag fokusera på ett fenomen i samhället som de allra flesta kommuner i Sverige delar som en effekt av Alliansens stora skattesänkningar.

Jag kommer även att spinna vidare på ett mycket välskrivet blogginlägg författat av Andreas Lundgren som är Socialdemokrat och ordförande för individ & familjenämnden i Umeå kommun.

Jag kommer även att bemöta en debattartikel från Alliansens företrädare i Umeå som beskyller oss Socialdemokrater för att vara vårdslösa med hur vi hanterar den kommunala ekonomin – Detta trots att skulden till att Umeå kommun liksom andra kommuner tvingas leva med och hantera skenande kostnader som ytterst beror på ekonomiska konsekvenser skapade av Alliansen.

Anledningen till den uppkomna situationen i landets kommuner beror på en enda sak – En övervältning av statliga kostnader på landets kommuner vilket gör att landets kommuner håller på att duka under ekonomisk.

Ett av exemplen på hur verkligheten ser ut för en kommun kan ni läsa om i Andreas inlägg på följande länk: http://blogg.vk.se/lundgren/2016/10/15/atgarda-assistansen/

Detta faktum har jag lyft många gånger i olika blogginlägg – Bland annat därför att staten när man använder sig av stupstockar i sjukförsäkringen flyttar människor från sjukförsäkringen till socialbidrag vilket är detsamma som att flytta kostnaden från staten till kommunen då sjukförsäkringen är en statlig angelägenhet och socialbidrag en kommunal angelägenhet.

Den övervältring från staten till landets kommuner som beror på växlingen från sjukpenning till socialbidrag är dock mycket mindre än den övervältring av kostnader som sker på andra områden.

I sitt inlägg beskriver Andreas förtjänstfullt konsekvenserna av att ha två huvudmän inom personlig assistans (staten och kommunen) och det som händer där när staten skärper sin bedömning för att spara pengar och därmed vältrar över ansvaret på den andra huvudmannen som är landets kommuner.

I Umeås fall innebär detta ökade kostnader för assistans på mer än 30 miljoner kronor per år vilket Andreas visar när han presenteras hur kommunens kostnader för assistans som en effekt av detta ökat från 29 miljoner 2012 till 60 miljoner 2014.

Det är i det sammanhanget man ska ställa de 20 miljoner per år som Alliansen vill spara inom kommunen genom olika utförsäljningar av kommunal egendom. I min värld hade det innan man lägger förslag om detta varit bra med lite ödmjukhet för varför den kommunala ekonomin försämrats och vem som åsamkat försämringen.

Den strategi staten under Alliansen använt sig av för att kunna sänka skatter är cynisk och påvisar med allt tydlig önskvärdhet att Alliansen under sina år vid makten sänkte skatter genom att göra om statliga kostnader till kommunala kostnader.

Det slutar inte där – Förutom att få ökade kostnader när staten måste spara och därför vältrar över kostnader på landets kommuner så drabbas landets kommuner av minskade skatteintäkter som en effekt av de sänkta skatterna vilket gör en redan dålig situation än värre.

Att i detta läge bli beskyllda av Alliansens lokala politiker för att missköta den kommunala ekonomin gör att man får en fadd smak i munnen. Kommunens utsatta ekonomiska läge beror inte på någon misskötsel utan snarare på vårdslös och omdömeslös Allianspolitik.

Precis som Andreas så är inte heller jag speciellt imponerad av min egen regering på detta område då Åsa Regnér som är ansvarig minister för området låter detta vansinne fortsätta – En fortsättning som dag för dag tränger landets kommuner längre och längre in i hörnet.

En viktig aspekt av allt som sker i och med denna övervältring från staten till kommunerna lyftes av Andreas i hans inlägg. Det han påpekade är att det som nu sker är ett direkt angrepp på de allra svagaste i samhället – Ett frontalangrepp på de som behöver personlig assistans och/eller socialbidrag för att kunna leva ett någorlunda drägligt liv.

Det är just på grund av skeenden som dessa som jag gång efter annan beskyller Alliansen för att driva en mycket GIRIG och EGOISTISK politik – En politik som genom kraftigt ökade inkomst- och förmögenhetsskillnader skapar en ny ”underklass” i Sverige.

Även jag håller med om att vi inte ska ta ut mer skatt än nödvändigt från alla medborgare – Dock får sänkta skatter aldrig leda till försämrad välfärd för alla och en kraftigt försämrad levnadssituation för samhällets svagaste.

Det är därför jag säger att vi kan behöva höja skatterna om vi ska få ordning på torpet och om vi i akt och mening ska kunna bygga ett Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Jag är på inget sätt emot sänkta skatter så länge sänkningarna kan genomföras utan att konsekvensen blir sämre välfärd och sämre socialt skyddsnät.

Som Socialdemokrat kan jag aldrig ställa upp på att vi ska sparka på och trycka ner de mest utsatta i samhället för att skapa utrymme för att ge de redan välbeställda mer pengar i plånboken.

För mig som Socialdemokrat är det en självklarhet att de svaga och mest utsatta ska prioriteras högst. Det är just därför vi Socialdemokrater har en ideologisk övertygelse om att solidaritet och alla människors lika värde är fundamentalt viktiga principer i ett demokratiskt samhälle. Det är därför principen om ett samhälle som bygger på tesen ”Av alla efter förmåga och åt alla efter behov” är den princip som ska överskugga allt annat i samhällsbygget.

Till Alliansens företrädare som skapat dagens situation säger jag ett stort SKÄMS!

Till mina Socialdemokratiska systrar och bröder i beslutsfattande ställning i regeringen säger jag följande – Rätta till dessa skevheter NU – Gör det GENAST så att även vi slipper gå och ställa oss i skamvrån.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

26 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”Att vältra över kostnader från staten till landets kommuner är bedrägligt beteende ”

    Precis vad din rödgröna regering gör nu med kostnaderna för dess katastrofala hantering av flyktingströmmarna …

    PS – Under alliansen satsades det mer än tidigare på skola/vård/omsorg och ändå kunde man sänka skatt på arbetare , allt tack vare en då växande ekonomi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar från slutet så är det det budskap man gärna vill sända från Alliansen – Tyvärr är verkligheten en annan och att staten vältrat över kostnader på landets kommuner är en verklighet.

      Sedan hade ingen kunnat förutse att det skulle komma så många flyktingar som det gjorde och när vi insåg det så agerade vi. Sedan ska man aldrig se flyktingmottagning på kort sikt utan snarare på flyktingens hela livsspann i Sverige och hur det kommer att se ut vet vi ännu inte.

  2. Erik

    Anders, ännu ett skott från höften. Kommunernas ekonomi har utvecklats mycket väl sedan år 2007. Det är bara att läsa i SCBs statistik. Men har du någonsin hört någon kommun varit nöjd. Utan det gnälls i minut och parti. Det är viktigt för en finansminister att hålla kommunerna i herrans tukt och förmaning. Annars blir det, som Emil i Lönnebergas pappas uttryckte det, vanvettsaffärer. Däremot Anders kan det vara så att utmaningarna är på väg. Och då talar vi om den demografiska utvecklingen och även integrationen. Och nästa år kommer många kommuner att skapa kö utanför finansministerns dörr för då blir det skarpt läge i integrationen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Statens övervältring av kostnader på kommunerna är ett stort problem. Man löser inga problem genom att lägga kostnaden på någon annan.

  3. Ralo

    Hela ditt inlägg är ett rent påhitt. Anledningen till varför komunens ekonomi kollapsat är att man gång på gång tagit beslut utan att först säkra finansieringen. Handla först kolla plånboken sen politik är vad socialdemokraterna i Umeå sysslar med hela tiden. Väven va enormt fel beräknad. 6 timmars försöket gjort det helt utan att man först säkrade medel. För att komma med två exempel. Skyll inte era misstag på andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är långt ifrån påhitt i inlägget. Att staten vältrat över kostnader på kommunen är en realitet – Se bara på de 31 miljoner extra som assistansen kostar nu jämfört med tidigare så förstår du varför det jag skriver är sant.

      • Ralo

        Jag ifrågasätter inte fakta grunden. Jag ifrågasätter din analys. Att balansera en budget är inte speciellt svårt om det finns en önskan att göra så. Men socialdemokrater både lokalt och på riksplanet visar ständigt en direkt ovilja att göra så. Utan man misssköter budget arbetet och sedan skyller man ifrån sig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om man kan planera utifrån givna förutsättningar är det lätt att balansera en budget. Budgetar bör dessutom balanseras över några år t.ex 5 för att kunna balanserar investeringar och kostnader över tid – Det är när budgetförutsättningarna ändras som det blir obalans vilket är vad jag påpekar i inlägget.

  4. Alexander

    Vilken tur att alla flyktingar och invandrare kan rädda kommunernas ekonomi. Varför ens oroa sig? Vi har ju dragit en vinstlott andra länder bara kan drömma om….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska inte ställa flyktingar mot kommunens budget vilket jag heller inte gjorde i inläget då det inte finns samband eller motsatsförhållanden mellan dessa båda företeelser.

  5. Oberoende Observatör

    Att döma av de kommentarer som kommit in verkar du ha det svårt att övertyga läsarna om att du är inne på rätt spår. Det håller inte att skylla på i det här fallet staten. Alla kommuner har också ett eget ansvar då det gäller ekonomin. Jag undrar varför Umeå kommun inte byggt upp en buffert i dessa goda tider för att kunna nyttja när det kommer sämre tider. Vad framtiden har i sitt sköte vet ju ingen. Oförutsedda utgifter kan ju dyka upp exempelvis haveri på Dåva etc. Men det finns ju möjligheter att spara , avveckla medlemskapet i Region Västerbotten ( ca 9,5 milj ) flytta Kvinnohistoriska till Gammlia ( ett antal miljoner ) Hyr ut befintliga lokaler i Väven. Se över om alla 11.175 anställda i kommunen har en uppgift att fylla.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med är befinner sig de allra flesta som kommenterar längst ut på högerkanten politiskt vilket gör att kommentarerna skrivs utifrån den övertygelsen. När det kommer till väljarna i stort har min syn brett stöd.

      Visst skulle man kunna önska att vi sparat mer i ladorna men Umeå är en kommun i ständig tillväxt och tillväxt kostar pengar. Vi har så länge jag varit med i politiken strävat efter en budget i balans men när staten från en dag till en annan flyttar kostnader från sig själv till kommunen blir det svårt att planera – Speciellt då flytten beror på orsaker som inte direkt kan utläsas utan på förändrade synsätt och förändrade bedömningskriterier bland de statliga myndigheterna.

      • Oberoende Observatör

        Hur vet du att kommentarerna kommer från de längst ut på högerkanten ? Ytterligare en förklaring till varför Umeå har tomt i plånboken kom idag från Myndigheten för kulturanalys. Umeå ligger i topp när det gäller anslag/invånare. Under 2015 var beloppet 2.685 kronor/ per invånare. Det betyder 120.000 x 2.685= 32.2 miljoner/år. Missförstå mig rätt. Det är alltid roligt att vara med på party och festa men om det går för långt så kommer baksmällan som ett brev på posten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De som är mina ständigt återkommande kommentatörer har jag rätt bra koll på vad gäller politisk hemvist medan jag har mindre koll på vart andra hör hemma politiskt.

          Jag håller helt med om att Umeå satsar mycket på kultur men kultur är många saker och inte bara så kallad ”finkultur” som opera, teater och museer vilket gör att mycket av de som rytms inom Umeå’s kulturbudget i andra kommuner återfinns i andra budgetar. Dessutom utgör Umeå’s kostnader för kultur en försvinnande liten del av den totala budgeten.

      • Jonny Disenfeldt

        ”längst ut på högerkanten” befinner vi oss alla som kritiserar herr Forss, dvs vi lär då vara nazister/fascister antar jag … jag tror snarare att herr Forss befinner sig så pass långt ut på vänsterkanten att allt till höger om socialisterna är extremt höger för densamme…

        ”När det kommer till väljarna i stort har min syn brett stöd.” fortsätter Forss…

        Hur brett stöd då ? Du menar att en majoritet av Sveriges befolkning delar dina floskler ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte kallat någon för nazist och även om jag står till vänster om mitten i mitt eget parti så är det en gång för alla så att både Allianspartierna och SD är högerpartier – Vissa mer än andra.

          Hur stort stödet blir får vi se när det blir val Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            DU skrev ”Till att börja med är befinner sig de allra flesta som kommenterar längst ut på högerkanten politiskt ”

            Om nu inte det innebär att vi är nazister/fascister så är vi då alltså ÄNNU mer till höger än dessa då …?

            sedan kommer du med ”Jag har inte kallat någon för nazist ”.

            Jo, det är exakt vad du indirekt påstår eller till och med att vi är ännu värre alltså.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur man vill kategorisera sig som person är upp till var och en och jag föredrar att kategorisera efter parti och inget annat därför använder jag mig inte av den terminologi du vill använda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Väven är en byggnad och driftsbudgeten något som kostar varje år – Den årliga driften av Väven finns med i driftsbudgeten och den är långt ifrån 31 miljoner.

      • Petter

        Ja driftskostnaderna ja, men skytbygget ska också finansieras .
        Antar att en del av Umeås skulder på 1,8 miljard ca är komna ur denna skapelse.
        Investering? återstår att se !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så här långt har Väven varit en bra investering sett till värdeökningen och över tid kommer denna byggnad att spara stora summor åt Umeå kommun.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stödet minskar till alla kommuner samtidigt som de kommunala kostnaderna ökar och det som nu sker är en fortsättning av Alliansens politik om att göra statliga kostnader till kommunala kostnader vilket jag sagt att jag inte stödjer på något sätt.

  6. Petter

    Jo men då accepterar S detta och fortsätter i samma spår ,kontentan är att ditt utspel gentemot Alliansen inte riktigt stämmer ,borde ha stått Signerad Alliansen och S+MP, eller ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som hänt är signerat Alliansen att vi ännu inte ändrat detta faller på oss men det ska ändras den linjen står jag fast vid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.