Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

CETA-avtalet stöter på patrull i form av belgiska valloner – Ett nej nära förestående.

Till min stora glädje ser det ut som om CETA-avtalet snart är dött och begravet därför att den vallonska delen av Belgien säger blankt nej till avtalet vilket innebär att Belgien som land måste göra densamma i EU.

Det har pågått ett intensivt arbete för att komma igång med en interremistisk variant av CETA i avvaktan på att hela avtalet ska ratificeras av EU’s medlemsländer. Motstånd mot avtalet finns i många EU-länder även om det är de vallonska belgarna som bjudit på det hårdaste motståndet – Heja Belgien!

I mina ögon är detta handelsavtal som är tänkt att gälla mellan EU och Kanada minst lika skadligt för demokratin som det mer omtalade TTIP-avtalet som redan är så gott som skrotat.

EU ska aldrig ingå handelsavtal som åsidosätter demokrati och demokratiska spelregler vilket både CETA, TTIP och TiSA-avtalen gör därför uppskattar jag belgarnas motstånd och kamp för det som är rätt och riktigt.

Det finns ingen anledning att överlåta bestämmanderätten från politiskt valda församlingar till världens företag och företagsägare vilket är precis vad dessa avtal syftar till att göra.

Företag kan verka på marknaden både i EU-området och i Kanada och USA helt utan frihandelsavtal som ger företag frihet att blockera politiska beslut som försvårar deras vinstutveckling därför att de reglerar användandet av kemiska substanser som är dåliga för vår hälsa.

Därför behövs inga djupgående frihandelsavtal för att främja vår utrikeshandel – Allt som behövs är avtal om tullfrihet och slopade export och importkvoter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

20 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Din egen partiledare Lövfen, den svenska regeringen och alla andra regeringar inom EU (minus vallonerna i Belgien) är för detta avtal…

    Tänk att Lövfen vill skada den svenska demokratin så mycket !

    Jag trodde inte i min vildaste fantasi att Lövfen var en sådan stor antidemokrat men nu börjar det klarna mer och mer vad dessa antidemokrater som styr vårt land håller på med … dessa ledare måste bort, de hotar ju vår demokratii, eller hur Anders !?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet att Löfven är för men det finns många i vårt parti som är emot- bland dem jag och tittar vi på östeuropeiska regeringar så är de inte odelat positiva till CETA och andra handelsavtal som åsidosätter demokratin.

      • Jonny Disenfeldt

        Men fakta kvarstår ju, Lövfen och den svenska regeringen utgör alltså enligt dig ett mycket stort hot mot den svenska demokratin, vad föreslår du för åtgärder mot detta i högsta grad reella hot ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har skrivit specifika inlägg där jag kritiserat min egen regering i ärendet och det jag skrivit där står jag för så jag är inte speciellt nöjd över att Löfven med flera anser att vi ska rösta ja.

          • Jonny Disenfeldt

            Frågan kvarstår. Du påstår att Löfven och den svenska regeringen i mycket hög grad hotar vår demokrati.

            VAD ska vi göra åt detta ?

            På vilken sida står t.ex militären tror du ?
            Står den på regimens sida som hotar demokratin eller på folkets och demokratins sida ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag påstår att alla som röstar JA röstar för ett avtal som hotar demokratin och jag har klart och tydligt klargjort att jag inte stödjer min egen regerings inställning i frågan. I mitt parti får vi ha skilda uppfattningar i olika frågor och vi är många socialdemokrater som tycker som jag i just denna fråga och jag vet att den kommer att komma upp på vår partikongress.

            Tack och lov är avtalet nu sänkt i och med att Belgien öppet deklarerat att de säger nej.

  2. Jonny Disenfeldt

    Faktum kvarstår Anders, enligt dig har det alltså funnits ett stort hot mot den svenska demokratin och hotet kom från den svenska regeringen med Löfven i spetsen.

    Detta är inte tal om ”olika uppfattningar”, detta har enligt dig varit ett stort hot mot vår demokrati.
    Detta går inte att sopa under mattan.

    Detta hot måste givetvis mötas av en motkraft, denna antidemokratiska regering måste avsättas omedelbart så inga nya liknande stora hot mot vår demokrati uppstår.

    Diktaturens kreatur ska bort !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tolka saken som du vill Jonny och jag står öppet upp för min åsikt i frågan och det stöd som regeringen ger är för övrigt ett stöd som riksdagen står bakom så i sådana fall handlar det inte bara om regeringen utan om de allra flesta partier.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag tolkar inget Anders. Jag ser att du har gjort oerhörda anklagelser mot statsminister Löfven och hans regering, mot LO-toppen etc. Du påstår att de velat genomföra något som hotar den svenska demokratin.

        En naturlig följd av detta är då att kräva deras frivilliga avgång. Om de inte avgår frivilligt återstår att se vad man ska göra med dessa diktaturens kreatur.

        Vad tycker du Anders ? Är du konsekvent eller har du bara govt överdrivit alting ?

        Eller menar du att Lövfen, hans regering och t.ex LO-tioppen består av inkompetenta klåpare som inte förstår vad de vill göra ? Isåfall är det ju även i det fallet ett grundläggande krav att avlägsna dem från sina poster för att skydda den svenska demokratin…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att det finns olika uppfattning i ett parti är normalt och helt i enlighet med demokratiska spelregler. I en demokrati får man dessutom tåla kritik vilket både Löfven och LO toppen vet om och huruvida de ska sitta kvar på sina poster eller inte är en intern fråga för S och för LO och deras medlemmar att bestämma om i samband med kommande kongresser.

          • Jonny Disenfeldt

            Att ha olika uppfattningar är en sak men DU har hävdat att Lövfen och hans regering hotat den svenska demokratin med sitt agerande.

            För övrigt ser det nu ut som om vallonerna viker sig och hela EU enat nu säger ja till detta handelsavtal.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte hävdat det Jonny – det påståendet kommer från dig därför att du övertolkat det jag skrivit.

            Och Ja, jag har läst vad som hänt men än har vi inte hört sista ordet och den initiala överenskommelsen är bara tillfällig.

  3. Jonny Disenfeldt

    Jag har inte övertolkat, DU har snarare överdrivit.

    Du skrev :
    ”I mina ögon är detta handelsavtal som är tänkt att gälla mellan EU och Kanada minst lika skadligt för demokratin som det mer omtalade TTIP-avtalet som redan är så gott som skrotat.”

    I mina ögon innebär detta att du anser att de som driver detta förslag hotar den svenska demokratin med sin politik…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag påstår är att avtal som dessa på sikt hotar demokratin i hela Europa och inte bara i Sverige vilket innebär att jag håller alla som röstar ja skyldiga.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag förstår vad du skriver och undrar därför vad du anser att vi ska göra åt dessa diktaturens anförare ?

        Ska vi låta den svenska regeringen fortsätta driva Sverige in i tyranneriet ? Det går ju uppenbarligen inte att på demokratisk väg ändra detta. Det är ju en överväldigande MAJORITET (alla EU-s regeringar) som driver oss in i detta inferno enligt dig.

        DU har ju alltid hävdat att det som majoriteten bestämmer alltid är rätt och rättvist … märkligt värre va …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det vi ska göra är mycket enkelt. det är därför jag jobbar internt i vårt parti för att skapa en majoritet där som säger nej till dessa avtal. Fram tills dess vi har en majoritet för den linjen får jag i demokratisk ordning acceptera det nuvarande majoritet bestämt även om jag tycker annorlunda än dem därför att det är så demokratin fungerar.

          • Jonny Disenfeldt

            Och det som majoriteten har beslutat i demokratisk ordning i både Sverige och övriga EU-länder är alltså ett demokratiskt beslut och eftersom det är fattat av majoriteter är det ju enligt DIG helt rätt och rättvist så hur kan du då beskylla Lövfen, regeringen, LO-toppen samt alla EU’s regeringar för att göra något som hotar demokratin …

            Jag får inte ihop ditt sätt att tänka och uttrycka alls.

            Antingen håller du med MIG om att majoritetsbeslut INTE ALLTID är korrekta och i enlighet med demokratins grundregler, att de INTE ALLTID är rätt och rättvisa.

            DU har sagt att jag har fel och menar att majoriteten alltid har rätt och gör rätt.
            Om du fortsätter hävda detta kan du alltså inte påstå det du gör om Löfven och hans regering. Majoriteten har enligt dig alltid rätt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag beskyller dem för det därför att jag och många fler med mig tycker så och därför att jag tycker att frågor som dessa ska folkomröstas om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.