Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Gratis kollektivtrafik för barn & ungdomar är rätt väg för ett klimatsmartare samhälle.

Jag har bloggat i detta ämne tidigare och väljer att ta upp det igen därför att jag anser att frågan om gratis kollektivtrafik för barn & ungdomar fram tills dess de gått ut gymnasiet är viktig och en investering i mindre utsläpp och därmed ett bättre klimat.

Därutöver är det en rättvisefråga då gratis kollektivtrafik för barn & ungdomar innebär att alla barn & ungdomar kan resa på lika villkor utan att hänsyn behöver tas till storleken på föräldrarnas plånbok.

Dessutom är det i unga år vi grundlägger vanorna för hur vi reser och vilka metoder vi använder för vårt resande, Det är därför är det viktigt att uppmuntra barn och unga att åka kollektivt snarare än att resa med den egna bilen redan från tidig ålder.

Har vi gratis kollektiva resor för unga ökar dessutom chansen att fler familjer än idag väljer att resa kollektivt när de ska besöka stan eller andra resmål därför att barnen åker gratis och endast föräldrarna behöver betala för resan. Är det två som ska betala blir kollektiva resor billigare än den egna bilen – Ska man betala för 4 eller fler blir bilen billigare vilket är den största anledningen till att familjer väljer den egna bilen framför att åka kollektivt.

För att vara tydlig så vill jag inte göra alla kollektiva resor gratis utan bara de som sker i den egna kommunen och då alla årets dagar.

Fler resande med kollektivtrafiken ger dessutom en bättre självfinansieringsgrad för kollektivtrafiken vilket i en förlängning borde innebära både lägre kostnader för kommunen totalt sett och bättre turtäthet inom kollektivtrafiken.

Dessutom innebär gratis kollektiva resor för barn & ungdomar att kostnaden för att resa till och från skolan hamnar på ett annat konto än skolans vilket i en förlängning borde vara till fördel för hårt prövade för & grundskolenämnder runt om i vårt land.

Mitt huvudargument är dock att det är i unga år man grundlägger vanan för hur man ska resa. Som jag ser det så ökar sannolikheten för att en människa som vant sig vid att åka kollektivt i unga år fortsätter med det sättet att resa även i vuxen ålder vilket ger ett klimatsmartare resande över tid vilket är precis vad jag vill åstadkomma med detta förslag.

Jag tycker dessutom att detta är så viktigt att jag föreslår att kostnaderna för detta ska tas av staten och inte av kommunen eller i vart fall att kostnaden för reformen delas 50/50 mellan stat och kommun.

Ska vi förändra beteenden så måste denna förändring grundläggas redan i unga år vilket mitt förslag tar fasta på.

Därför upprepar jag det jag sa inledningsvis. Kollektivt resande ska vara gratis för barn & ungdomar – Till gagn för vår miljö.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Petter

    Hoppas du då inte tänker på enbart kollektivtrafiken inom stadsgränsen utan även de barn som bor på landsbyden. Visst ja, här finns ingen fungerande kollektivtrafik och snart heller ingen fungerande postutdelning ,och inga skolor.
    Men det gör ju inget eftersom vi inte ska ha nån fungerande landsbygd , vi ska ju ändå bara importera våra livsmedel i framtiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tänker på alla barn och i hela kommunen. Får jag bestämma så ska dessutom alla kommunmedborgare ha samma kostnad för månadskortet som de som bor i stan – Är vi en kommun är detta en rättvisefråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.