Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hög tid att vi tar ansvar och rustar upp järnvägsnätet.

Det går inte en enda dag utan att vi hör om signalfel, nedrivna kontaktledningar, växelfel eller andra orsaker som stoppar eller stör tågtrafiken. Att det är så i Sverige när vi skriver 2016 och snart 2017 får inte ses som något annat än en ren och skär skandal.

Jag har tidigare skrivit i ämnet och den enskilt största orsaken till det inträffade vill jag lägga på avregleringen av järnvägen tätt följd av att Banverket avskaffades i samband med att Trafikverket bildades. Med Banverkets försvinnande försvann mycket av den kompetens som hade järnvägen som specialområde och enda prioritet.

Att återskapa gamla SJ så som det såg ut före avregleringens tidevarv är en en dröm snarare än något som kan bli reell verklighet men att slå sönder Trafikverket och återskapa Banverket och övriga verk som sköter övriga trafikslag borde inte vara något större problem.

Det första vi bör göra som politiker är att bita i det sura äpplet och erkänna att Trafikverket är ett fiasko i mega format och ett tankeexperiment som fungerade bra i teorin men mindre bra i verkligheten.

Med ett återinfört Banverk så kan vi raskt påbörja en riktig inventering av vad som behöver göras för att skapa full tillförlitlighet i det existerande järnvägsnätet. De saker som behöver åtgärdas för att återställa tillförlitligheten ska sedan genomföras med prioritet även om detta innebär att vi får omfördela pengar och resurser från andra områden i samhället. Järnvägens tillförlitlighet måste återställas – Kosta vad det kosta vill.

Välfärdslandet Sverige är beroende av ett fungerande järnvägsnät – Inte minst för godstransporter men även för att alla som reser till och från arbetet med järnväg ska komma fram till sitt arbete i tid. Ett fungerande järnvägsnät kräver ett väl fungerande Banverk som arbetar i egen regi utan privata inslag med att se till att järnvägsnätet fungerar i alla lägen.

Jag undrar dessutom om det inte är så att det bortfall som sker i form av förlorade mantimmar på Sveriges arbetsplatser och alla de förseningar som uppstår i produktionen därför att godset inte kommit fram skulle kunna finansiera en betydande del av de investeringar som är nödvändiga för att återuppbygga järnvägsnätet.

Detta sagt därför att statens skatteintäkter sannolikt kommer att öka med ett fungerande järnvägsnät därför att löneavdragen på grund av sen ankomst minskar och därför att företagen som får sina grejor i tid ökar sina beskattningsbara vinster.

Oaktat av hur det är med det jag skrivit i stycket ovan så måste Sverige ha ett järnvägsnät vi kan lita på. När vi snart skriver 2017 kan vi inte ha ett järnvägsnät som fungerar lika illa som den i ett utvecklingsland.

Järnvägen är en viktig del av den svenska infrastrukturen och dessutom en del som kommer att öka än mer i betydelse i takt med att befolkningen ökar.

Förutom att renovera det befintliga järnvägsnätet tycker jag att vi ska bygga bort alla ”flaskhalsar” med hjälp av dubbelspår samt elektrifiera de delar av järnvägsnätet som ännu inte är elektrifierade.

Först när detta är gjort kan vi börja prata om att bygga helt nya järnvägar och järnvägsnät – Att säkerställa att den järnväg vi redan har fungerar måste prioriteras mer än nybyggnation.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

26 kommentarer

  1. Alexander

    Och Svt text skrev i går om att vårdköerna är längre än någonsin. Varför har inte Löfven ordnat detta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jobbas för fullt på att få ordning på sjukvården men saker förändras inte över en natt Alexander men med tiden blir det bättre vilket du kommer att se och höra om.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Järnvägen blir inte sämre över en natt Jonny. Dagens situation är ett arv från den förra regeringen och från de regeringar socialdemokratiska och andra som suttit allt sedan 1990-talets början.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis och då av den anledningen att det är först vid nästa val som det ska bestämmas vem som ska styra Sverige.

  2. Bergis

    ” De saker som behöver åtgärdas för att återställa tillförlitligheten ska sedan genomföras med prioritet även om detta innebär att vi får omfördela pengar och resurser från andra områden i samhället.”

    Och du sitter och skriver skit om SD. Hade vi stängt gränserna tidigare hade det funnits pengar till järnvägen. Och nu väntar en jättelik anhöriginvandring som kommer att sluka de sista skattekronorna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du måste leva i det blå Bergis – Järnvägen har lidit av underfinansiering länge och den beror inte på invandringen utan på att politiken inte prioriterat satsningar på järnvägen och på att banverket avskaffades och privata entreprenörer släpptes in för att sköta underhåll.

      • Alexander

        Fast du säger ju hela tiden att i Socialdemokraternas Sverige behövs det inga prioriteringar? Det ska finnas resurser till allt och INGEN ska få stå tillbaka. Ljuger du nu igen?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är så det kommer att bli Alexander men precis som med allt annat så kan detta inte ske över en natt – För att nå dit behövs hårt och idogt arbete och rätt sorts prioriteringar och det arbetet har startat så med tiden så kommer även du att få uppleva att detta blir verklighet.

          • Alexander

            Om jag förstår dig rätt så kommer prioriteringar att göra så att inga proriteringar behöver göras? ALLA får ALLT de vill. Du framstår som oseriös när du hävdar något sådant.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag säger är att olika företeelser inom välfärden inte kommer att behöva ställas mot varandra och att ordna det har vi Socialdemokrater gjort tidigare så därför vet vi att med rätt politik så når vi dit igen.

  3. Alexander

    Läs gärna Anna Dahlbergs ledare i Expressen i dag och fundera på frågan” hur är det möjligt i en välfärdsstat med ett av världens högsta skatteuttag?” Ditt fantastiska parti som ska ordna allt verkar inte lyckas med det mest grundläggande. Fast naturligtvis beror det på jobbavdragen….

  4. Alexander

    Anders

    Om du ska vara trovärdig så ska vi ALDRIG läsa om några besparingar eller sänkta ersättningar. Om det sker är det bevisat att du är en lögnare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt att vi ska ha ett jämlikare samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader och att vi inte ska ställa saker och/eller grupper mot varandra i välfärden – Att ta detta som en förevändning att det aldrig ska behöva sparas oavsett sparform och att detta kan leda till sänkta ersättningar är en egen tolkning du gör som är smått bisarr.

      Om det blir en ny depression likt den på 30-talet och pengarna därför inte räcker till måste vi sänka ersättningar men även då så ska så ske rakt över alla verksamheter och inte genom att prioritera en grupp människor högre än en annan grupp.

      • Alexander

        ”måste vi sänka ersättningar”

        Jaså, löftet höll ett halvt dygn…Vilka ersättningar menar du?Assistansersättningen?Sjukersättningen? Är ju bra om du är ärlig och talar om….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte givit något löfte av den magnitud du tolkat mitt svar som utan snarare är det du skrivit att man aldrig ska kunna sänka någon ersättning om man inte ska ställa saker mot varandra.

          Läs hela svaret och låt bli att lyfta delar av meningar ur sitt sammanhang så ska du se att mitt svar är både logiskt och ärligt.

          SD metodiken att lyfta ord och/eller meningar ur sitt sammanhang och sätta ihop dem med egna ord och meningar funkar inte på mig Alexander.

  5. Alexander

    ”Det är så det kommer att bli Alexander”

    Så skriver du när jag frågar om det inte behövs prioriteras i ´Socialdemokraternas Sverige. Det är dina egna ord…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du återger hela mitt svar så blir det en annorlunda bild Alexander och det är så vi ska jobba – Med helheten och inte med att lyfta ord elelr meningar ur sitt sammanhang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.