Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Anders Sundström och Coop har svikit Socialdemokratin och arbetarrörelsen!

Det som nu händer i vårt medlemsägda Coop är inte värdigt ett företag sprunget ur svensk arbetarrörelse. Att Coop som varande en medlemsägd organisation ska gå i bräschen för att försämra arbetstagarnas arbetsvillkor och anställningsvillkor är i mina ögon en ren och skär skandal.

Att Anders Sundström är dirigent är föga förvånande. Förvisso kallar sig Anders för Socialdemokrat och förvisso har han ett förflutet som både Socialdemokratiskt kommunalråd och som minister i Socialdemokratiska regeringar men i mina ögon har Anders Sundström aldrig varit Socialdemokrat.

Att stå upp för vår ideologi och att stå på den lille medborgarens sida och se till dennes bästa är A och O för en Socialdemokrat – Gör man inte det så är man ingen Socialdemokrat i mina ögon. Sundström är dessutom en politisk broiler som aldrig haft ett ”vanligt” arbete vilket delvis kan förklara hans handlande.

Dock är det nästintill oförlåtligt som jag ser det att som ordförande i ett medlemsföretag sprunget ur svenska arbetarrörelse gå i bräschen för att försämra arbetstagarnas arbets- och anställningsvillkor – STORT skäms på dig Anders Sundström.

Vad har då Coops styrelse och ledning gjort som jag reagerar över?

Jo Coop har infört ett system som i allmänt tal kallas ”hyvling” vilket innebär att Coop ensidigt kan dra ner de anställdas arbetstid utan att först förhandla med de fackliga organisationerna vilket i grund och botten är ett sätt att försöka runda lagen om anställningsskydd.

Hyvling som fenomen är omtvistat och det är av den anledningen Kommunal stämt välfärdskoncernerna Attendo och Frösunda. Att i ett sådant läge ha ett företag sprunget ur svensk arbetarrörelse som går ännu längre än de företag som finns utanför densamma ger en mycket fadd smak i munnen.

Det allvarliga som sker när man likt Coop använder sig av ”hyvling” är att man överför företagets ekonomiska risker på de anställda till stor del genom att balansera sin ekonomi med att minska deras arbetstid och därmed minska deras inkomst för att spara pengar åt företaget.

En sådan ordning ska vi inte ha i Sverige. Därför måste lagen skärpas så att ”hyvling” blir omöjlig att använda sig av. Som Socialdemokrat förväntar jag mig därför att ”min” regering sätter ner forten och ändrar lagen snarast möjligt.

Det jag vill se absolut mest är att vi avsätter hela Coop’s styrelse och att vi Coop medlemmar i samband med nästa stämma i Coop kastar ut Anders Sundström ur styrelsen med huvudet före om han inte redan avgått.

Låt oss därför använda tiden fram till nästa Coop-stämma till att organisera oss och skapa samsyn runt hur vi ska agera gentemot den sittande styrelsen i Coop.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

24 kommentarer

  1. Olle

    Titta bara på hur kommunen behandlar sina anställda inom hemtjänsten, titta på hur staten hanterar sjukersättningar . Och här skulle S städa upp , skitsnack

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S har börjat städa upp efter Alliansen även om vissa saker tar tid. I Umeå har vi infört en massa saker som stärker de anställda och deras arbetsvillkor och då speciellt inom omsorgen vilket senare ska rullas ut i alla personalgrupper.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur samhällsutvecklingen sett ut i Sverige på senare år har mycket med Alliansen att göra och allt i samhället är på ett eller annat sätt avhängig av hur samhällsutveckligen ser ut så svaret på din fråga kan därför bli JA

  2. Erik

    Kooperationen i Sverige går dåligt och har så gjort i årtionden. Om man inte kan göra vinst kommer sotdöden som ett brev på posten. Jämför Kooperationen både med Ica, Axfood och Bergendahls så kommer du att bli varse om att sotdöden redan är en realitet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vissa delar av Coop går rätt bra och med en återgång till det kooperationen var in initialt så har kooperationen framtiden för sig.

  3. Ralo

    Jag tycker inte att du gör ett speciellt bra jobb att förklara vad som hänt och varför arbetsdomstolen ger Coop rätt. Vad som har hänt är att personalen fått välja mellan att några säga upp eller en generell arbetstidsminskning. Det är med motiveringen att personalen gjort detta frivilligt som arbetsdomstolen ger Coop rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är styrelsen och inte de anställda som ligger bakom detta och arbetsdomstolen ska döma utifrån lagtexten vilket är precis vad de gjort och det är därför lagtexten ska ändras.

  4. Dage Åberg

    Om det du skriver om ”hyvling” och KF-ledningens agerande har jag ingen kunskap och ingen åsikt.
    När du däremot skriver att Sundström och Coops styrele ska bytas ut uppkommer en del funderingar.
    Låt så vara, men ska dom då bytas ut mot ett gäng nya politruker finns anledning till oro. På 50-talet var Kooperationen Sveriges största industri-och handelskoncern; Goman, Juvel, Gislaved, Cirkelkaffe mm mm. Vad återstår idag? En haltande livsmedelskedja.
    Samma ökenvandring har A-pressen gått. Och andra rörelseanknutna företag.
    Orsak: en skrämmande brist på näringslivskompetens!! Politrukerna har haft lekstuga. Och skändligen misslyckats.
    Min egen erfarenhet av KF är begränsad. Jag satt i ett lokalt konsumfullmäktige (om det var så det hette) under umeåtiden i början på 80-talet. I slutet på 80-talet, efter flytt till Stockholm fick jag Konsum Stockholms årsredovisning i min hand. Det var en skrämmande läsning. Fullt av fel i dokumentet. Siffror stämde inte överens med diagram i flera fall. Och det fanns en hel del andra logiska kullerbyttor i dokumentet. Dokumentet var så bedrövligt att jag skrev ett brev till dåvarande Konsum Stockholms chef Roland Svensson. Jag ansåg mig ha en viss kompetens att yttra mig. I nästan hela mitt yrkesliv har jag jobbat som ekonomi-och finanschef i svenska och internationella företag.
    Roland Svensson svarade inte. Hans ekonomichef borde ha fått sparken på dagen.
    Roland Svensson blev senare vd för hela Konsum Sverige. Då satte ökenvandringen igång på allvar. Ett misslyckat försök med fusion med kollegorna i Norge gick fullständigt åt pipan. Och norrmännen drog sig ur.
    Det finns anledning att se dystert på KFs utveckling och framtid.
    Lösningen är inte att ersätta nuvarande ledning med ett nytt gäng inkompetenta politruker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lösningen för Coop är att återgå till det kooperationen var från början och att göra sig av med och sälja av rörelseanknutna företag var ett stort misstag.

      Vi ska inte ha inkompetenta politruker i styrelse och ledning men väl proffs på företag och en styrelse som ser till att Coop är till för medlemmarna och att vinsterna går tillbaka till medlemmarna i så stor utsträckning som möjligt.

  5. Jonny Disenfeldt

    Vi som levt i Sverige under decennier har sett skandaler komma och gå i kooperativa företag, i företag som tillhör ”rörelsen” , fackföreningsägda företag etc, det är inget nytt under solen.

    Att Sundström inte skulle vara en socialdemokrat är bara oförskämt av dig att påstå, att han uppvisat inkompetens och ställt till det upprepade gånger under sin karriär är däremot sant.

    Frågan är väl snarare om du själv är en socialdemokrat, så långt vänsterut som dina åsikter är, så långt att du förnekar kommunismens folkmord !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sundström och hans handlande har inget med våra socialdemokratiska rötter eller vår ideologi att göra Jonny – Det har däremot de åsikter jag står för som är helt i samklang med vårt ideologiska fundament.

  6. Dage Åberg

    Det känns meningslöst att föra ett någorlunda begåvat samtal med dig. Jag lovar att inte återkomma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är upp till alla och envar att bestämma vem man vill debattera med och jag respekterar ditt beslut Dage. Sedan ska tilläggas att även jag jobbat i den internationella världen på ledande positioner – Inom bankvärlden närmare bestämt med arbete och bosättning på ett stort antal platser.

  7. Alexander

    Det är konstigt att socialdemokrater så påfallande ofta har problem med att leva som de lär. Snack om solidaritet känns inte trovärdigt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I vårt parti precis som i andra parti finns det individer som inte lever som de lär och när så är fallet har jag som vana att öppet kritisera detta.

  8. Erik white

    Så Anders Forss, socialdemokrat sedan 2,5 år tillbaka berättar vilka som är äkta socialdemokrater?

    Anders Forss berättar för fd ministrar att han, Anders, minsann vet vad äkta socialdemokrati är. Även om inte Anders haft eller har något inflytande så är det hans idéer som är socialdemokratiska.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rätt är att jag varit Socialdemokrat sedan jag började intressera mig för politik vilket är för mer än 40 år sedan.

      Sedan är det fullt tillåtet inom vårt parti att jag ger uttryck för vad jag anser vara Socialdemokratisk politik och Socialdemokratisk ideologi och värdegrund.

  9. Lars Gidlöf

    Hej

    Man kan enkelt säga som det faktiskt är, allt en politiker blandar sig i går åt skogen. Politiker är de mest inkompetenta personerna som finns och som inte kan göra en egen karriär utan de tar den enkla vägen genom olika partier.

    Bara titta på kommunalrådens löner i denna kommun. Ser du någon som har den utbildning eller kompetens som kan få en lön i det privata näringslivet som motsvarar de löner som de har som kommunalråd? Nej, för de skulle aldrig få det, just pga bristande kompetens och utbildning. Jag vet ingen målare som har en lön som motsvarar vad Hans Lindberg har nu, jag vet ingen lärare som har en lön, trots många år i yrket, som har den lön som Anders Ågren har.

    Detta är sinnesjukt, de har inga speciella ansvarsfulla jobb, de tar beslut men de är inte de som drabbas av besluten, och det är inte de som måste genomföra tunga besut, utan de måste de lägre tjänstemännen göra, så, varför har dessa så höga löner?

    Vem sätter lönerna, borde vara folket som gör det så det sker objektivt

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du skriver om i första meningen är i många stycken orättvist Lars. En politikers uppgift är inte att ha specialistkompetens på specifika områden – Snarare är det så att en politikers huvuduppgift är att stå upp för sitt partis ideologi och se till att samhällsbygget följer den ideologi man brinner för.

      En chef vilket ett kommunalråd är behöver inte vara specialist på det område denne har ansvar över – Däremot måste man ha förmågan att anställa och omge sig med de som besitter specialistkompetensen. Samma sak gäller i företagsvärlden – I väldigt få fall är VD:n specialist på det företaget tillverkar/säljer utan en som är duktig på att leda och entusiasmera sina medarbetare.

      I en demokrati är det viktigt att vi inte kräver att politiker ska besitta specialistkompetens – Skulle vi göra det diskvalificerar vi vanliga människors möjlighet att bli politiskt förtroendevald och därmed dämpa deras möjlighet att driva på den samhällsutveckling de brinner för. Skulle så vara fallet dör demokratin.

      Löneläget både inom politiken och på många andra yrkesområden är dock något vi kan diskutera – Enligt mitt förmenande är dagens lönesättningar helt åt skogen inom många yrken – Politiken inräknat.

      • Lars Gidlöf

        Hej

        Jag håller inte med, en politiker måste ju ha mer kompetens än vad 99% av dagens politiker har, det räcker inte med ideologi idag. Politikerna är ju där som tar besluten, och krävs det specialistkompetens för att ta fram underlag till beslut så måste ju de som ska ta besluten begripa vad dessa underlag beskriver, och de gör de inte.

        Hur kan t ex en riksdagskvinna, under riksdagens öppnande sitta o spela Pokémon. Vilket annat yrke kan man leka på jobbet?

        Se på Lindberg och Wasa Line, bloggar om en viktig transportled från Kina till MO I Rana , inte är MO i Rana någon mittpunkt i Europa, men slösa pengar på en finsk arbetsplats, de tycker de är ok.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ska vi ha en ordning där alla folkvalda politiker sitter på specialistkunskaper är demokratin såsom vi känner den kraftigt hotad.

          Ideologin har precis samma betydelse idag som någonsin tidigare därför att det är ideologin som bestämmer och stakar ut hur samhällsbygget ska se ut och för vem vi ska bygga samhället.

          Därför räcker det om politiker har tillräckligt stor kunskap för att avgöra om ett beslut harmonierar med ideologin eller inte. En normalutbildad människa kan alltid känna av vad som är rätt och fel med beslut, alldeles speciellt så om effekterna av ett beslut i den ena eller andra riktningen beskrivs i beslutsunderlagen.

  10. Alexander

    Anders menar alltså att de som styr vårt land inte behöver andra kunskaper än att se om besluten harmoniserar med vad deras ideologi står för. Kraven är inte så höga och det är väl därför det ser ut som det gör. Har man ideologin att ALLA ska ha rätt till vård så slåss man för att den är i princip gratis för hela världen. Konsekvenserna är oväsentliga. Om Anders har det stöd i partiet som han påstår är det viktigare än någonsin att få bort dem från makten 2018. Kommunismen är inte så farlig, lärare är högavlönade, mediamörkningen kod 291 var okänd osv. Listan kan göras lång på hans minst sagt märkliga inlägg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I en demokrati är det viktigt att demokratiska spelregler följs. Det är väljarna som röstar fram sina företrädare och enligt vår grundlag kan alla svenska medborgare över 18 år kandidera till t.ex. riksdagen.

      Det är således väljarna som avgör vem de ska rösta på. Politik handlar i grund och botten om en enda sak – Vilken sorts samhälle ska vi bygga och för vem ska vi bygga samhället.

      För att åstadkomma detta samhällsbygget krävs en väl definierad plan – En plan som i politiska partier definieras som ideologisk plattform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.