Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Indikatorn ”Fat Cat Day” visar att inkomst- och förmögenhetsklyftorna växer fort i Sverige.

Många av de som flitigt kommenterar och kritiserar det jag skriver på bloggen har med oändlig frenesi kritiserat och på olika sätt försöka förneka att Sverige har de snabbast ökande inkomst- och förmögenhetsklyftor i hela OECD.

Samtidigt som de förnekar att klyftorna är stora och att dessa växer snabbt och att dessa ökade klyftor i grunden är ohälsosamma vill de dessutom göra gällande att Sverige har små klyftor.

Hur man med fog kan hävda att en genomsnittlig toppchefslön på 18,4 miljoner/år i jämförelse med medianlönen för arbetare som ligger på 309,000 kronor/år utgör en liten klyfta övergår mitt förstånd.

Själv har jag envetet hävdat att det jag skrivit stämmer och att ökade klyftor är ett stort problem och något som måste vändas på så att Sverige får OECD:s snabbast minskande klyftor i jakten på ett jämlikare samhälle.

I dag publiceras nya fakta av hur snabbt ökningen av klyftorna ökar i Sverige – Detta genom att beräkna när ”Fat Cat Day” infaller – Dvs. hur snabbt en toppchef tjänar in en arbetares medianlön.

I Storbritannien nåddes detta i vanlig ordning efter drygt 2,6 dagar medan det i Sverige tar aningen längre tid än i Storbritannien även om vi snabbt närmar oss britterna.

I Sverige har den tid det tar för toppcheferna att tjäna in vanliga arbetstagares lön näst intill halverats från 11 dagar för 10 år sedan till dagens 6 dagar + en 1/2 timme och det är bland mycket annat detta jag pekat på när jag säger att klyftorna växer snabbt och att dessa ökade klyftor är dåliga för samhället i stort.

Uträkningarna är gjorda utifrån SCB:s statistik som visar att medianlönen för en svensk arbetstagare är 309.000 kronor per år eller 25.750 per månad mätt på hela arbetsmarknaden.

Störst var jämlikheten i Sverige på 1980-talet när toppcheferna fick jobba hela 40 dagar för att tjäna in en normal årslön för en arbetare.

Detta index är rätt intressant för att påvisa hur samhällsutvecklingen sett ut då vi under 8 av de 10 år som jämförelsen sträcker sig över haft en Alliansregering som styrt Sverige.

Att tiden för när ”Fat Cat Day” inträffar i det närmare halverats under denna tid bevisar precis det jag framfört hela tiden – Att nyliberal politik orkestrerad av Alliansen inte varit bra för Sverige och dess arbetstagare.

Det är därför vår viktigaste uppgift som Socialdemokrater är att vända denna skadliga utveckling och styra mot ett mer jämlikt samhälle där vinsterna av allas arbete fördelas mer jämlikt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

194 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”Det information jag givit är enligt SCB:s egna uttalanden.”

    Var hos SCB kan jag läsa detta Anders och nej, det duger inte att referera till LO som endast tittar på sitt eget kollektiv .

      • Jonny Disenfeldt

        Det var ett dåligt svar Anders, men förväntat och avslöjande. Du har flera gånger påstått att detta finns att läsa på SCB’s sidor (vilket var en lögn). Sanningen är att det är LO’s egen sammanställning som endast jämför med LO-kollektivets anställda, precis som jag påtalat ett upprepat antal gånger. T.ex SVT visar bättre sanningen. Det behövs ingen ”rapport”, allt går att ta fram själv via SCB’s sidor (fram till 2013) så om LO betalat för en rapport är de rätt dumma…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SCB har i det siffror de givit till LO förklarat att dessa bygger på uträkningar som ger medianlönen för alla arbetstagare i Sverige och jag har svårt att förstå vad du hoppas vinna på att bestrida att så är fallet Jonny?

          Medianlönen är 25.750 kr/månad i Sverige så ser den kalla verkligheten ut och det är för alla människor som ligger runt den lönen eller strax över och definitivt för alla som ligger under medianlönen som vi Socialdemokrater aktivt ska jobba. Det är för att göra dessa människor som utgör flertalet i samhället som samhället ska byggas och förbättras.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag har redan visat att du har fel. Den siffran gäller arbetare i privat sektor och det är vad t.ex SVT rapporterar om. LO är en partsinlaga som endast redovisar skillnaden just gentemot sitt kollektiv.

            Att jämföra med de 50 mest giriga ger ju för övrigt inget statistiskt sett vad gäller löneklyftor när vi talar om miljoner löntagare, det förstår man om man förstår statistik. Vidare förstår man vad en median är vilket du inte gör, istället kommer du med märkliga ideer och refererar flera gånger till SCB’ egna sidor där man istället hittar sanningen som inte alls överensstämmer med det du påstår.

            Du avfärdade medlingsinstitutet och dess siffror utan att veta att det är de som är ansvariga för att sammanställa just löner i Sverige. MI redovisar exakt samma siffror som SCB, siffror som du inte vill kännas vid eftersom de står i motsats till det du påstår.

            Avslutningsvis :

            Du och ditt parti har varit emot samtliga skattesänkningar på arbete. Hade du och ditt parti fått bestämma hade en familj med två låga inkomster haft ca 3200:- mindre i månaden att leva på. En normalinkomstfamilj hade haft ca 4400:- mindre i månaden att leva på, DET är sanningen och det avslöjar att ditt tal om att jobba för dessa människor är bara strunt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den statistik SCB redovisat är medianlönen för Sveriges samtliga arbetstagare och den inkluderar alla som arbetar oavsett yrke och position så den siffra jag publicerat är korrekt Jonny.

  2. Alexander

    Anders

    Efter att ha tittat ´på samtliga dina inlägg och kommentarer så är det några saker som slår mig:

    1. Du har ALDRIG erkänt att du haft fel eller missuppfattat något, det är ALLTID de andra som har fel. Kan du göra fel eller är du en perfekt människa?

    2. Påfallande ofta drar du slutsatser om folk trots att de förklarar att de menar andra saker eller att du helt enkelt hittar på. Tycker du att det är ett schysst sätt att argumentera?

    När det gäller dina planer så försöker jag att se hur det ser ut med raketterror, mord i förorterna, ökade klyftor, stängda bibliotek osv. Det kan väl inte vara så dina planer ser ut?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är på inget sätt perfekt och alla människor gör fel i sin vardag- Så även jag. Däremot står jag upp för de politiska förslag jag lägger fram och det gör jag hela vägen in i kaklet eller fram tills dess någon kommit med ett förslag som är bättre och syftar i samma politiska riktning som den jag står för.

      Om det är någon som hittar på så är denne någon du i detta fallet då du allt som oftast kommer med kommentarer som inta alls har att göra med inlägget jag skrivit.

      Jag har ingående beskrivit hur segregationen ska brytas och hur integrationen ska effektiviseras och det är i dessa svar du hittar svaret på hur de saker du tar upp kommer att få sin lösning.

      • Alexander

        Att stå upp för sina förslag är en sak, men du kan ju ALDRIG erkänna när du har fel. Det spelar ingen roll hur många bevis du får. Du säger bara ”det är som jag säger”. Titta igenom samtliga inlägg du gjort så ser du inte en enda gång där du backar. Detta trots länkar, källor och bevis på det motsatta.

        ”Jag har ingående beskrivit hur segregationen ska brytas”

        Tycker du att det går bra?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När någon försöker säga att Socialdemokratisk politik är fel sorts politik så är det rätt naturligt att jag som anser att den är rätt politik står upp för min uppfattning utan att ändra ståndpunkt.

  3. Alexander

    ”för alla människor runt den lönen eller strax över som vi Socialdemokrater aktivt ska jobba”

    Det är intressant. Stora delar av lärarkåren och även byggarbetare vet alltså att Socialdemokraterna inte aktivt kommer att jobba för dem. Samma sak med förskollärare. Tack för informationen…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Varsågod – Vårt part har alltid jobbat för dessa grupper och alla andra löntagargrupper som räknas till arbetarkollektivet – Dvs. arbetare, tjänstemän och småföretagare.

      • Alexander

        Fast tittar du på vad sagt och löner för nämnda grupper kommer ni INTE AKTIVT att jobba för dem. Läs ditt inlägg i går 12.49….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska inte märka ord och medianlönen för alla arbetstagare är en gång för alla 309.000 kr/år eller 25.750 kr/månad – Så illa ser sanningen ut och då ska vi samtidigt veta att många har en lön som ligger under den nivån.

          De dimridåer många Moderater och SD:are lyfter fram ska skingras så att människorna kan se vad som är fakta. Dessutom är det i regel så att de inte behöver gå länge än till sig själva och sin egen lön för att se att den medianlön jag angivit stämmer.

          • Alexander

            ”Vi ska inte märka ord”

            Vad menar du då?

            ”Många har en lön under den nivån”

            Hälften har ju det eftersom att det är medianlönen….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Medianlön beroende på hur man bräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den. Titta på mitt svar till Jonny så förstår du varför.

    • Micke

      Vad menar du?

      Politikerna har ju redan lagt sig i arbetsmarknadens parters arbete och valt ut lärarna bland alla yrken och bestämt att just de ska ha högre löneökningar än andra yrkesgrupper, helt unikt för Sverige och helt vansinnigt.

      Även rektorerna i Sverige ser det som en idiotisk reform då det aldrig varit så dålig stämning mellan lärare i våra skolor. Det är godtyckligt vem som får högre lön, oftast de som ställt in sig med chefen.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Att regeringen lägger sig i lönesättningen är precis som du skriver vansinne. Att man tillför mer pengar till skolan är bra men fördelningen av dessa borde ha fått bestämmas av arbetsmarknadens parter och inte av MP.

        Däremot tycker jag at regering och riksdag kan fatta beslut som innebär att alla anställda ska följa med till den nya entreprenören om entreprenörsbyte görs i samband med offentliga upphandlingar. Dessutom tycker jag att man kan besluta om att upphandlingarna ska kräva at tillsvidareanställning på heltid ska vara norm samt at all tid på jobbet förutom 1 timmes avdrag för rast ska vara betald tid.

        Den sortens beslut kan vi fatta men vi ska avstå från beslut om lönens storlek.

  4. Alexander

    Anders

    Nu har jag tittat på statistiken från SCB och ingenting bekräftar det du påstår om medianlönen. Varför ljuger du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ljuger inte Alexander – Läs och du ska finna och SCB har ingen anledning att ljuga eller mörka så ej heller jag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det står i en hel rad inlägg och i oerhört många av de svar jag givit på dina många gånger cyniska frågor och påståenden.

      • Jonny Disenfeldt

        Det du påstår Anders är falskt. Det finns ingen sådan information hos SCB som jag redan påtalat.

        Om man går till SCB och väljer att ta fram medianlön för ALLA sektorer och ALLA yrken får man 27300:- , detta för 2013 alltså som är det senaste år som kan beräknas i nuläget. Median torde nu, 3 år senare vara högre …

        2013
        ALLA anställda alla sektorer: 27 300
        Anställda i privat sektor : 27 800:-
        Anställda i kommun : 25 500:-
        Anställda i landsting : 28 700:-
        Anställda av staten: 30 700:-

        Medelinkomst är å andra sidan enligt SCB
        Arbetare i privat sektor : 26 600:-
        Tjänstemän i privat sektor : 39 900:-
        Anställda i kommun : 28 000:-
        Anställda i landsting : 34 800:-
        Anställda av staten: 35 200:-

        Medelinkomst ger lite högre värde än median

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du bläddrar vidare och läser mer ingående på SCB:s sidor så säger de själva att varken den medellön eller medianlön som presenteras på hemsidan är någon exakt vetenskap eftersom den riktiga uträkningen för denna inte presenterats på deras hemsida.

          Det de gjort till LO:s undersökning är att komplettera det beräkningar de har på sin hemsida med de beräkningar de där sagt behöver göras för att få fram rätt siffra.

          Denna beräkning är oerhört komplex därför att den till att börja med bygger på en viktad uträkning inom varje yrkesslag för att räkna fram medianlönen där utifrån förhållandet av hur stor del av arbetstagarna som har ett visst krontal i lön för att få fram medianlönen i yrket. När väl detta är gjort för alla yrkesgrupper så ska dessa viktas mot varandra i förhållande för hur många som ingår i respektive yrkesgrupp och hur många dessa är sett till totalen.

          Först när detta är gjort får man fram den riktiga medianlönen och det är den SCB räknat fram till LO.

          Då denna ekvation är komplex och då den bygger på att man har kunskap om varje enskild löntagares lön så har i vart fall inte jag tillgång till den ekvationen även om jag trots det gissade ganska rätt vad gäller häradet av medianlönen i Sverige när jag initialt gissade 23.000 -26.000 kr/månad. Jag utgår från att du liksom jag inte sitter på alla de uppgifter och det dataprogram som behövs för at beräkna detta och det är därför både du och jag får lita på att de beräkningar SCB gjort åt LO är korrekta.

          Det SCB sagt är att medianlönen är 309.000 kr/år eller 25.750 kr/månad.

  5. Alexander

    Anders

    Du skriver att ni aktivt ska jobba för de som ligger på medianlönen eller knappt ovanför, och framförallt för de som är under den. Det exkluderar snickare,elektriker,lärare,låssmeder och flera andra grupper. Många av de nämnda tillhör de du menar är högavlönade och därmed kan de förvänta sig höjda skatter. Det är EXAKT det du påpekat i dina inlägg. Vad säger du till t ex en lärare med 31000 kr i lön? Eller en elektriker med 32000 kr?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag exkluderar ingen Alexander annat än de som har löner ovanför brytpunkten för värnskatt och detta har jag talat om för dig åtskilliga gånger trots att du försöker och försöker att få det att framstå som jag sagt något annat än det jag sagt.

      Jag har sagt det förr och jag upprepar det igen Alexander – Den debattekniken fungerar inte på mig.

  6. Alexander

    ”Medianlön beroende på hur man beräknar den kan innebära att betydligt fler än hälften kan ligga under den”

    Fast det är inte den allmänt vedertagna definitionen. Det är ju bara ett sätt för dig att ljuga med begrepp. Nu påstår du alltså att fler än hälften av de yrkesarbetande tjänar mindre än 25750 kr i månaden. Är det 60%? 63%? Eftersom att du och LO kommit fram till medianlönen borde ni också kunna redovisa procenttalen.

    Sedan är det oerhört märkligt att SCB bara ger LO den ”rätta” medianlönen och har en annan på sin hemsida….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      NU pratar vi inte definition Alexander utan sättet på vilket man räknar ut medianlön. SCB säger själva att det exempel man använt sig av på hemsidan inte är absolut korrekt.

  7. Alexander

    Från SCB:

    ”Medianlön är alltså den 50´:e percentilen. När det gäller löner är det alltså lika många som har en lön som ligger under medianlönen som över”

    De ljuger alltså?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se mitt tidigare svar Alexander – Allt beror på vilka premisser man beräknar medianen.

  8. Alexander

    Från Medlingsinstitutet:

    ” Medianen betyder att det är lika många som tjänar mer än detta värde än som tjänar mindre”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso men det beror på vilka premisser man beräknar medianen vilket skiljer sig beroende på uträkningsmetod

      • Jonny Disenfeldt

        Tramsigt värre Anders, median är ett fixt matematiskt begrepp, vet du inte detta ? Det lärs ut i skolan.
        Det finns inga alternativa sätt att ta fram median på.

        LO redovisar median för arbetare i privat sektor, exakt den siffra som den gruppen själva har hos SCB. Om man tittar på andra grupper av yrkesarbetande har de högre medianer och totalt sett är givetvis medianen högre (för alla sammantaget) eftersom en majoritet av de yrkesarbetande har högre median än dessa arbetare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Median är ett matematiskt begrepp så långt kan vi vara överens. Hur medianen ter sig bestäms av den ekvation den bygger på och SCB själva har sagt att ekvationen på hemsidan inte är korrekt,

  9. Jonny Disenfeldt

    Jag har blivit anklagad av Micke ovan i en diskussion om hyres versus ägda lgh för

    ”ha en falsk agenda”
    ”inte vara insatt”
    ”vara ett nät-troll”

    DET anser uppenbarligen Anders Forss vara lämpligt och försvarligt…

    Som svar har jag då skrivit att Micke varit :
    ”oförskämd”
    ”okunnig”

    DET anser Anders Forss vara olämpliga svar …

    Anders Forss om medianlön : ”Medianlön beroende på hur man bräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den.”
    NEJ Anders, du förstår inte vad median innebär, det är ett matematiskt begrepp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso är median ett matematiskt begrepp men vad medianen blir beror på hur man ställer upp ekvationen och det är i uppställningen av ekvationen du hamnat fel Jonny,

      Att de som bor i hyresrätt finansierar delar av boendekostnaden för de som bor in villa eller bostadsrätt är en vedertagen uppfattning och sanning och at försöka argumentera emot det är ingen bra idé Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Vad median är, är en vedertagen sanning och beror inte alls på hur man ställer upp någon ekvation, det behövs ingen ekvation för att ta fram median.

        De som bor i bostadsrätt och hus finansierar på samma sätt t.ex subventionering av byggnation till hyreslägenheter etc då…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du säger emot all vedertagen vetenskap Jonny – Att ta fram en rättvisande median beror i allra högsta grad på hur man definierar ekvationen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig sagt att jag inte vet vad median är men det är fortsatt så att medianen blir olika beroende på hur ekvationen den räknas ut ifrån är konstruerad och det är detta du inte förstått.

  10. Alexander

    Anders

    Hur skulle du ställa dig till en rapport från Timbro om att arbetlösheten är 18% och att det beror på hur de definierar begreppet? DU skulle antagligen beskylla den för att vara partisk och oseriös. Fundera nu på om LO har anledning att ha en annan siffra än den allmänt vedertagna….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Arbetsslöshetssiffrorna är de de är i den officiella statistiken som SCB med flera för. Att människor finns i åtgärder som leder till permanenta jobb i en framtid är inte arbetslöshet utan en konkret åtgärd för att se till att de permanent stannar i arbete.

      • Alexander

        ”Arbetslöshetssiffrorna är de de är”

        Larv. Du vet att det finns olika sätt att räkna.

        ”Att människor finns i åtgärder är inte arbetslöshet”

        Naturligtvis är det arbetslöshet. Eller menar du att Fas 3 inte är det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Fas 3 är arbetslöshet då dessa tjänster inte ger vare sig vidareutbildning eller syftar att slussa ut människor på arbetsmarknaden. De arbetsmarknadsutbildningar vi sjösatt däremot är konkreta på det sättet att de är strukturerade just mot att sätta människor i arbete genom att öka deras kompetens så att den motsvarar den kompetens som efterfrågas av arbetsgivarna.

          • Alexander

            Med andra ord, era arbetsmarknadsåtgärder är INTE arbetslöshet medan Alliansens var det? Herregud…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I vanlig ordning så försöker du både lyfta saker ur sitt sammanhang och dessutom debatera något helt annat än det inlägget handlade om.

            jag har sagt åt dig åtskilliga gånger att den taktiken inte fungerar på mig så det är därför inte speciellt underligt att du påstår att jag aldrig ger mig.

            Politik, politiska beslut och effekterna av dessa är ett grannlaga arbete som kräver en del av den som fattar besluten i form av fullständiga beslutsunderlag som beskriver effekten av det ena eller andra beslutet.

            Det finns ingen ”quick fix” inom politiken bara enträget hårt arbete och en hel serie beslut som följer den ideologiska plan man använder för att bygga det samhälle man eftersträvar.

  11. Jonny Disenfeldt

    ”Jag har aldrig sagt att jag inte vet vad median är men det är fortsatt så att medianen blir olika beroende på hur ekvationen den räknas ut ifrån är konstruerad och det är detta du inte förstått.”

    Jo Anders, du visar att du inte alls vet vad median är. Det finns bara ett sätt att beräkna median och den kräver inga ”komplexa ekvationer”.Du visar än en gång att när du har fel vägrar du erkänna det och kör vidare med dina påhittade konstruktioner. Tänk vad mycket enklare livet hade varit för dig om du hade kunnat erkänna dina misstag istället för att väva fast dig i dessa barnsligheter. Synd att du inte lär dig av dina misstag utan upprepar dem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Där har du fel Jonny. Ska man räkna ut den exakta medianlönen i Sverige så måste varje yrkesgrupp viktas i förhållande till hur många de utgör av totalen – Görs i te det så blir medianen felvisande vilket SCB påpekar om de medianer som finns på deras hemsida.

      Jag har inte gjort något misstag och beskyller du mig för att ha gjort ett misstag så måste du även beskylla SCB för att ha gjort densamma då det är SCB som räknat ut den exakta medianen åt LO angående medianlönen för samtliga arbetstagare i Sverige.

      Jag kan förstå att den siffran som är åtskilligt lägre än den du vill hävda inte passar dig men fakta är fakta Medianlönen i Sverige är 309.000 kr/år eller 25.750 kr/månad.

  12. Alexander

    Anders

    Kan du berätta var någonstans det går att hitta det du påstår att SCB säger om medianlönen? Jag har inte funnit det.

      • Jonny Disenfeldt

        Svar nej det finns inte, visa nu oss alla var SCB skulle framföra en så ovetenskaplig formulering Anders.

        Här har du SCB’s definitioner och de följer de vedetagna, dvs median är den 50:e percentilen, dvs lika många under som över.
        På samma sida kan du se statistik där man tagit medianer för varje årskull och se att det är de yngsta yrkesarbetande årsgrupperna som har lägsta medianlönerna (vilket ju är naturligt) och du kan se hur det såg ut 2013 när alla medianer var lägre än nu.

        http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Medellonen-hogre-an-medianlonen-i-manga-yrken/

        PS – Jag hoppas innerligt att du inte försdökt hjälpa dina barn med hemläxor i matematik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den är inte ovetenskaplig Jonny – Snarare mycket vetenskaplig därför att den visar hur det verkligen ligger till.

          Det enda sättet att få fram den riktiga medianen är att göra som jag påvisat. Att undersöka varje yrkesgrupps median för sig och sedan vikta den medianen i totalen med hänsyn tagen till hur stor del av den totala arbetsmarknaden den gruppen tillhör.

          jag gjorde ett överslag blott och allena baserat på lönerna i några av våra vanligaste yrken där många arbetar och det överslag jag gjorde på 23.000 – 26.000 kr/månad visade sig stämma mycket bra med de 25.750 kr/månad som SCB kommit fram till och av den anledningen ska jag fortsätta hjälpa mina barn med matteläxorna så de kan behålla de toppbetyg de har i ämnet matematik.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du kan läsa dig fram till mycket med det viktiga SCB säger är att alla medianer som står där inte speglar den verkliga situationen.

            Det finns en enda korrekt uträkning och det är den som SCB gjort för LO utredningen och den visar att den riktiga medianlönen är 309.000 kr/ år eller 25.750 kr/månad.

            Jag förstår inte varför du vill hävda att medianlönen är större än den är Jonny?

  13. Alexander

    Anders

    Jag har letat men jag hittar ingenting av det du säger. Vilken sida är det på?

    ”Det enda sättet att få fram den riktiga medianen är att göra som jag påvisat”

    Fast så sade du inte när du skrev att SCB hade en medianlön på 28600.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du hittar det där. Du kan ju läsa där det står om 28.600 och den text som hör till det så har du kommit en bra bit på väg.

      • Jonny Disenfeldt

        Pinsamt Anders, du ljuger om vad SCB presenterar för siffror och vad de skriver för information.
        Du påstår nu att SCB inte presenterar korrekta siffror. Vem som helst som går till SCB kan se att du ljuger. Jag har länkat dit för desom är intresserade av att själva verifiera fakta.

        Pinsamt värre Anders men detta är ju inte första gången du hamnat i denna sorts återvändsgränd. Det händer gång på gång och bildar ett igenkännligt mönster. Det märkliga är att du inte pallar med att helt enkelt erkänna att du haft fel, att du missförstått men nej nej, Anders Forss har aldrig fel, missförstår inget. Om du erkänt att du hade fel så hade det varit förlåtligt men ditt sätt att hantera sådana här situationer är oförlåtligt

        Källa : http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Medellonen-hogre-an-medianlonen-i-manga-yrken/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ljuger inte och är det någon som hamnat i en återvändsgränd så är det du som med alla medel vill lyfta medianlönen till en nivå en inte har i verkligheten.

          Jag kan visst ha fel men i just detta fall har jag rätt Jonny.

          Sedan är den stora frågan varför du vill höja medianlönen till en nivå den inte har? Vad hoppas du uppnå med det?

          • Alexander

            Jag hittar inte det du påstår finns där. Sedan är det märkligt att SCB nämner en annan medianlön, den som Johnny visar. Tycker du inte att det är konstigt att de skriver så?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om du läser kommer du att finna att SCB på sin hemsida skriver precis det jag säger att de skriver.

            I alla förord och även i alla texter till både medianlön och medellön skriver de att denna inte är representativ för hur det faktiskt föreligger om man ska göra en exakt beräkning – Detta eftersom den ekvation som använts på deras hemsida inte tar hänsyn till hur många som faktiskt finns i respektive yrkesgrupp.

            Ta undersköterskor t.ex som har en relativt låg lön så utgör de i numerär rätt många av det totala antalet arbetstagare – Alldeles speciellt så om du lägger ihop den med vårdbiträden och personliga assistenter.

            Att den riktiga medianlönen blir lägre när man gör detta är fullt naturligt och beror på antalet löntagare i respektive yrkesgrupp vilket inte borde vara allt för svårt att förstå.

  14. Alexander

    ”I alla förord och även i alla texter skriver de att denna inte är representativ för hur det faktiskt föreligger”

    Det står ju INTE i artikeln Johnny länkar till….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ni ser bara det ni vill se. Läs hela hemsidan i ämnet ordentligt så får ni se att det är precis som jag säger.

      Även länkar Alexander går bara till en begränsad del av det totala innehållet så att bifoga en länk biter inte på mig i detta fall.

      Sedan har du inte svarat på frågan om varför du så desperat vill blåsa upp medianlönen i Sverige?

      • Alexander

        ”Ni ser bara det ni vill se”

        Och det ska komma från dig… Jag tror att du har svårt att förstå vad man skriver. INGENSTANS hittar jag det du påstår.

        ”Läs hela hemsidan”

        Fast det skulle stå i ALLA texter….

        Jag har inget som helst behov av att blåsa upp medianlönen. Har du tänkt på att LO har ett av att tvärtom få den så låg som möjligt? Under dagen ska jag ringa någon ansvarig och höra vad de säger i ämnet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har inte läst och förstått det som skrivits på rätt sätt om du inte kan finna den informationen Alexander så jag tror du bluffar när du påstår att du läst hela deras hemsida.
          Både medelvärde och median är mått som används för att visa det genomsnittliga värdet för den grupp som studeras. Medellönen är summan av alla löner i den utvalda gruppen dividerat med antalet personer i gruppen. Medianlönen är den mittersta lönen då alla löner i den utvalda gruppen sorterats i stigande ordning.
          http://www.scb.se/Grupp/Artiklar/Arbetsmarknad/Medellonen-hogre-an-medianlonen-i-manga-yrken/Dia2-linje1.png

          Med dessa har du några fler ledtrådar vart du ska leta.

          • Jonny Disenfeldt

            Du är rolig Anders, trots att du nu själv skriver definitionen av median så förstår du inte …</b

            Som du själv skriver "Medianlönen är den mittersta lönen då alla löner i den utvalda gruppen sorterats i stigande ordning."

            Just det, och om gruppen är ALLA arbetstagare så är gruppen just ALLA arbetstagare och det finns alltid bara EN median och det är just det mittersta värdet…

            Vidare :
            Att jämföra med 50 giriga toppchefer är för övrigt kanske inte en bra mätare på klyftor …

            Men Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt Näringsliv, tycker det är ointressant att jämföra vanliga arbetares löner med toppchefernas inkomster. Han pekar på stora reallöneökningar för löntagare på senare år och tillägger att medianlönen för en vd i företag med minst tio anställda sjönk till 81 500 kronor per månad 2015, en tusenlapp mindre än året före.</b

            Källa : http://www.dn.se/ekonomi/toppcheferna-har-snart-tjanat-din-arslon/

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har full förståelse för vad en korrekt median är och hur den ska beräknas har jag beskrivit för dig åtskilliga gånger och i svaret på din föregående kommentar.

      • Jonny Disenfeldt

        Sluta ljuga Anders Forss om SCB och vad begreppet median är och gör det enda hederliga och erkänn att du haft fel, att du missförstått alltihop. Gör det som är så oerhört svårt och plågsamt för dig, backa och inse att du har fel och försök bli en bättre människa !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den enda som missförstått saken är du Jonny. Det är rätt självklart att varje yrkesgrupp måste ges vikt efter hur många de är i ett rättvisande index eller tycker du annorlunda?

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Det är rätt självklart att varje yrkesgrupp måste ges vikt efter hur många de är i ett rättvisande index eller tycker du annorlunda?”

            Svar nej, median är median, det mittersta värdet av (i det här fallet samtliga arbetstagares löner). Det finns inga viktningar av olika grupper , detta är inget index, det är en MEDIAN.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det kan inte bli det mittersta värdet av alla arbetstagares löner när man delar upp Sveriges arbetstagare i yrkesgrupper och sedan delar summan med antalet yrkesgrupper snarare än med hur många arbetstagare som finns i varje yrkesgrupp.

            Ska medianlönen bli korrekt måste varje grupp viktas mot medianen i förhållande till sin storlek för att medianlönen ska bli korrekt.

            Att en yrkesgrupp med säg 10.000 arbetstagare ska ha samma vikt som en yrkesgrupp med 300.000 arbetstagare blir inte till en korrekt jämförelse,

  15. Alexander

    Snabbt svar från LO:

    ”Hej och tack för ditt mail. 25750 är som du nämner medianlönen för en specifik grupp. För alla arbetande är den högre och närmar sig 30 000”

    Det var svaret från LO angående medianlönen….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Detta är något du hittat på helt själv Alexander. Medianlönen 25.750 kr/månad är den medianlön so gäller om alla arbetstagare i Sverige räknas in.

      Du har fortfarande inte svarat på frågan varför du vill höja denna medianlön till nivåer den inte har.

  16. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver :

    ”Ska medianlönen bli korrekt måste varje grupp viktas mot medianen i förhållande till sin storlek för att medianlönen ska bli korrekt. Att en yrkesgrupp med säg 10.000 arbetstagare ska ha samma vikt som en yrkesgrupp med 300.000 arbetstagare blir inte till en korrekt jämförelse,”

    Men Anders, du förstår ju inte vad en median är. Man tar ALLA arbetstagare och sorterar dem i stigande ordning vad gäller lön och väljer det mittersta värdet, då får man fram medianlönen för arbetstagare. Det är inte fråga om vikter och undergrupper när vi talar median. ALLA arbetstagare har samma vikt (om du så vill) i form av en position i listan av löner. I en lista med miljoner värden spelar extrema värden ingen roll oavsett om de är låga eller höga till skillnad på genomsnitt där de har en liten påverkan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det SCB själva på sin hemsida säger att de gör där är att dela in alla arbetstagare i olika yrkesgrupper. Därifrån räknar de ut medianen i varje grupp och redovisar dessa i stigande skala utan att ta hänsyn till hur många arbetstagare det finns i respektive yrkesgrupp. Det man sedan gör är att ta det mittersta värdet som median.

      Det är därför SCB själva säger att medianvärdet som används inte är representativt på arbetsmarknaden som helhet därför att metoden inte är exakt i det avseendet.

      Detta har jag försökt förklara många gånger.

      Om vi håller oss till 3 yrkesgrupper – Den första med en median på 25.000 i vilken det finns 1.000.000 arbetstagare och medianen för grupp 2 med 100.000 arbetstagare är 30.000 och den sista gruppen är 10.000 arbetstagare med en medianlön på 50.000 så blir medianlönen enligt dig 30.000.

      Att medianlönen inte viktats efter hur många man är leder därför till at resultatet blir felaktigt. 1.000.000 arbetstagare är betydligt fler än 110.000 arbetstagare och ska vi få rätt värde för medianen så måste skillnaden på antal arbetstagare i respektive grupp vägas in – Svårare än så är det inte och det är därför medianen när detta gjorts hamnar betydligt närmare 25.000 än de 30.000 som du vill använda.

  17. Jonny Disenfeldt

    Svar nej, SCB gör inte alls så och säger inte alls så.

    Du skriver ”Om vi håller oss till 3 yrkesgrupper – Den första med en median på 25.000 i vilken det finns 1.000.000 arbetstagare och medianen för grupp 2 med 100.000 arbetstagare är 30.000 och den sista gruppen är 10.000 arbetstagare med en medianlön på 50.000 så blir medianlönen enligt dig 30.000.”

    Svar nej, median för alla arbetstagare görs genom att inte dela upp dem i olika grupper utan lägga dem alla i samma lista, dvs alla 1 110 000, så gör SCB om man vill ha median för ALLA arbetstagare

    ÖVNINGSUPPGIFT TILL ANDERS FORSS : Vi har landet Lilleputt med två offentligt anställda och 7 privat anställda.
    Vi lägger upp deras löner i stigande ordning , låt oss anta att de två offentligt anställda är kung och drottning och har 1 miljon respektive 500 000
    i månadslön samt att de 7 privatanställda har löner i spannet 10 000 till 20 000.
    Sorterad exempellista :

    10 000
    11 000
    12 000
    13 000
    14 000 <– MEDIANLÖN ENLIGT MATEMATIKENS DEFINITIONER
    15 000
    20 000
    500 000
    1 000 000

    Vad skulle den hypotetiska "Anders Forss medianen" bli i detta exempel tro … vi tar först median för respektive grupp :
    Median för offentligt anställda : 750 000 (2 löner)
    Median för privat anställda : 13 000 (7 löner)
    Hur ser din formel ut i nästa steg Anders, där du viktar 2/9 mot 7/9 … hur många hundra tusen blir "Forss medianen" för du
    förstår Anders att "median" är ett matematiskt begrepp som alltid kan appliceras på ett antal siffror…
    Enligt matematikens lagar blir medianen som sagt 14 000. Enligt Anders Forss lagar ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det SCB gjort i den median de räknade ut för LO:s utredning – Baserat den på alla löntagare i stigande ordning. Det arbetet är ett mycket stort arbete och inget SCB gör hela tiden.

      De siffror de redovisar på hemsidan är per yrkesgrupp och det är därför de själva säger att denna inte är exakt nog för att ta fram de precisa resultat man redovisat till LO.

      • Jonny Disenfeldt

        Sluta ljuga Anders Forss.
        SCB säger : För män är medellönen 32 900 kr och medianlönen 28 800 kr, och för kvinnor är medellönen 28 400 kr och medianlönen 26 100 kr.

        Du skriver : ”Det är precis det SCB gjort i den median de räknade ut för LO:s utredning – Baserat den på alla löntagare i stigande ordning. Det arbetet är ett mycket stort arbete och inget SCB gör hela tiden.”

        Ja, alla löntagare i EN grupp, NEJ, det är inte ett stort arbete, de tar helt enkelt och slår i sin databas och tar det mittersta värdet, inget stort arbete alls Anders. Statistik tas fram årsvis av SCB och medlingsinstitutet.

        SCB kan matematik och vet hur man beräknar median och använder inte dina påhittade definitioner.
        Kan du Anders Forss nu vara snäll och berätta vilket medianvärde du får enligt ”Anders Forss metoden” på det exempel jag gav ovan.

        Du har alltså två grupper (eftersom du inte vill använda gängse metod och ha en gemensam grupp)..
        Grupp 1 har median 750 000 och grupp 2 har median 13 000, grupp 1 består av 2/9 av samtliga mätvärden och grupp 2 av 7/9 av alla mätvärden.

        Ge mig nu Anders-Forss-medianen på dessa två grupper tack.

          • Jonny Disenfeldt

            För arbetare i privatsektor ja, det var exakt det som LO ville veta och det behövde de inte be SCB göra några ”extremt komplexa” beräkningar föratt få fram. Inte församtliga arbetstagare i Sverige.

            SCB kan matematik och vet hur man beräknar median och använder inte dina påhittade definitioner.
            Kan du Anders Forss nu vara snäll och berätta vilket medianvärde du får enligt ”Anders Forss metoden” på det exempel jag gav ovan.

            Du har alltså två grupper (eftersom du inte vill använda gängse metod och ha en gemensam grupp)..
            Grupp 1 har median 750 000 och grupp 2 har median 13 000, grupp 1 består av 2/9 av samtliga mätvärden och grupp 2 av 7/9 av alla mätvärden.

            Ge mig nu Anders-Forss-medianen på dessa två grupper tack.
            Det är bara 9 mätvärden för tusan och du har ju en egen medianmetod som du hittat på, applicera denna på dessa 9 värden i totalt två gruppers medianer och ta fram Anders-Forss-medianen på dessa.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            LO ville ha fram siffrorna för alla arbetstagare och vill du hävda att den siffra inte omfattar de som arbetar i offentlig sektor i hopp om att kunna höja medianlönen till en nivå den inte har biter du i det sura äpplet Jonny.

            Offentlig sektor är i gemen sämre betalda än de i privat sektor och vill du hävda att dessa inte finns med i de siffror SCB givit till LO så innebär det att LO utredningen medianlön skulle vara betydligt högre än den riktiga medianlönen.

            Den medianlön SCB redovisat till LO är korrekt och en bra spegel 25.750 kr/månad så ser medianlönen i Sverige ut.

  18. Jonny Disenfeldt

    Du ljuger vidare om LO och SCB samt NI ser jag Anders.

    Genomsnittliga månadslöner 2015 :

    Arbetare i privat sektor : 26 600:-
    Tjänstemän i privat sektor : 39 900:-
    Anställda i kommun : 28 000:-
    Anställda i landsting : 34 800:-
    Anställda av staten: 35 200:-

    http://www.mi.se/files/PDF-er/lonestruktur/Kvinnors%20och%20m%c3%a4ns%20l%c3%b6ner%202015.pdf

    SCB statistik beräkning :
    ==================
    http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__AM__AM0110__AM0110A/LoneSpridSektorYrk4A/?rxid=455ac4d0-b27f-43bf-9a24-5f965b8eefe5

    Välj sedan :
    ============
    Medianlön
    Samtliga sektorer
    Samtliga yrken
    totalt
    2015

    Ger för 2015 : 28600 som median för samtliga arbetstagare i Sverige…

    SCB kan matematik och vet hur man beräknar median och använder inte dina påhittade definitioner.
    Kan du Anders Forss nu vara snäll och berätta vilket medianvärde du får enligt ”Anders Forss metoden” på det exempel jag gav ovan.

    Du har alltså två grupper (eftersom du inte vill använda gängse metod och ha en gemensam grupp)..
    Grupp 1 har median 750 000 och grupp 2 har median 13 000, grupp 1 består av 2/9 av samtliga mätvärden och grupp 2 av 7/9 av alla mätvärden.

    Ge mig nu Anders-Forss-medianen på dessa två grupper tack.
    Det är bara 9 mätvärden för tusan och du har ju en egen medianmetod som du hittat på, applicera denna på dessa 9 värden i totalt två gruppers medianer och ta fram Anders-Forss-medianen på dessa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna hålla på hur länge du vill men det är medianlönen 25.750 kr/månad som är den korrekta Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Bara enligt dig Anders Forss, men enligt SCB och NI är det inte alls så. För2015 (2 år sedan var median för alla arbetstagare 28600, i år, 2 årsenare, är den givetvis högre.

        Ovan ges länk till SCB där medianresultat finns.

        LO håller inte heller med dig, de använder median beräknad för endast arbetare i privat sektor, dvs deras hjärtegrupp.

        JAG vill nu veta svaret på den enkla frågan vad Anders-Forss-medianen blir i mitt lilla exempel enligt din komplexa formel med uppdelning i olika grupper och sedan viktning av grupper.

        Endast 9 mätvärden (2+7), enligt matematikens lagar blir median 14 000:-

        Eftersom du vägrar svara så hjälper jag dig.
        Nu tar vi Anders-Forss-medianen :
        Grupp 1 har median 750 000 och grupp 2 har median 13 000, grupp 1 består av 2/9 av samtliga mätvärden och grupp 2 av 7/9 av alla mätvärden.
        Anders tar och viktar mediangrupperna beroende på deras storlek :
        2/9 av 750 000 (166 667) + 7/9 av 13 000 (10 111) = 176 778.

        Så matematisk median blir 14 000:-
        Anders Forss median blir 176 778:-

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får gärna fortsätta ditt förnekande för mig Jonny men jag har kollat upp saken noga och den korrekta medianlönen är de 25.750 kr/månad som är uträknade för LO.s rapport.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.