Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bred EU-forskning visar att nyliberalismen har fel idé för jobbskapande och konkurrenskraft.

Det europeiska forskningsprojektet ”Active inclusion and Industrial Relations from A Multi-level Governance Perspective” som är EU-studiens fulla namn kommer med information och slutsatser som jag framhållit länge.

Vad är det då man kommit fram till?

Resultatet av projektet påvisar att vi varken behöver sänkta ingångslöner, urholkad anställningstrygghet eller försämrade arbetsvillkor för att få människor i sysselsättning. Tvärt emot det Alliansen ständigt påtalar så visar studien att länder som värnar bra arbetsmiljö och bra anställningstrygghet har högre sysselsättningsgrad än de länder som följer den modell Alliansen vill införa i Sverige.

Studien påvisar tvärt emot vad nyliberaler hävdar att företag i länder som prioriterar bra lön, god arbetsmiljö och bra anställningstrygghet har starkare och mer välmående industrier som klarar sig betydligt bättre både nationellt och internationellt än de i länder med dåliga villkor på dessa områden.

Att resultatet av denna studie påvisar de slutsatser den gör förvånar mig inte på något sätt av den enkla anledningen att arbetstagare som är nöjda med lön och övriga anställningsvillkor gör ett bättre jobb än de som inte är det. Nöjda arbetare producerar mer och mer produktion betyder bättre vinst och ökad sysselsättning.

I länder där arbetstagarna har relativt bra löner finns mer pengar till konsumtion och mer konsumtion leder till högre efterfrågan och högre tillverkning vilket sedan i sin tur skapar högre vinster och fler arbetstillfällen.

Därför tycker jag att det är hög tid att Alliansens partier lägger ner snacket om att sänkta löner och försämrade arbetsvillkor kommer att skapa fler jobb. Studiens resultat är glasklart – Vill man skapa fler jobb görs detta bäst via högre löner, bättre arbetsmiljö och förbättrade anställningsvillkor.

För mig kommer denna rapport mycket lägligt och jag tycker att vi ska göra frågorna denna rapport tar upp till valfrågor i det kommande valet.

Att göra så är helt rätt då rapporten som omfattar 28 EU-länder samt Norge klart och tydligt visar att Alliansen och den nyliberala politik de företräder har fel – Till och med mycket fel angående jobbskapande och konkurrenskraft.

Avslutningsvis påvisar rapporten ytterligare en viktig sak – Ska man bygga ett välmående konkurrenskraftigt land är det på Socialdemokratisk ideologi och värdegrund som landet ska byggas.

Till nyliberala politiska företrädare säger jag – Trevlig läsning.

”Hemligheten till en framgångsrim morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

70 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Några vänstersnubbar från

    University of Florence
    Autonomous University of Barcelona
    University of Amsterdam
    Warwick Business School

    som ”Arbetaren” rapporterar om, det är knappast en bred EU-studie va …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte förvånad över att du kallar dem vänstersnubbar då det är vanlig retorik från människor på högersidan när resultat kommer som inte passar in i deras verklighetsbild.

      En studie som omfattar totalt 29 europeiska länder kan inte vara annat än en bred EU-studie. En studie som förövrigt fått stöd från EU.

      • Jonny Disenfeldt

        Den är författad av ett litet antal vänstersnubbar som sagt, inget fel med det men man bör kanske vara medveten om det … den är politiskt färgad.

        Det är ingen studie gjord av EU vilket du vill ge sken av, att de möjligen fått stöd av EU säger inte mycket, både kommunister och fascister får stöd av EU och allsköns märkliga projekt likaså.

        Väntar fortfande på din kommentar till Anders-Forss-Medianen och dess ”mycket komplexa formel” …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att kalla dem vänstersnubbar utan att ha vederhäftiga bevis på att så är fallet är fel.

          Sedan är det rapportens slutsatser och undersökningsmetoder vi bör debattera och inte den politiska tillhörigheten på de som gjort rapporten.

          Vilka metoder har man använt, vilka parametrar används för att påvisa resultatet etc.

          Det går inte att avfärda en seriös och bred rapport med hänvisning till att den utförts av vänstersnubbar Jonny – Det är för att använda det uttryckssätt du ofta använder Inte seriöst.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Sedan är det rapportens slutsatser och undersökningsmetoder vi bör debattera och inte den politiska tillhörigheten på de som gjort rapporten.”

            Men vilka som ligger bakom rapporten och deras politiska preferenser speglar ju i högsta grad vad man vill ha fram i en sådan här studie, vet du inte det ?

            på vilket sätt skulle den vara ”seriös” och ”bred”

            Du är ju själv så oseriös så att du inte accepterar matematiska fakta, inte accepterar vad en median är, inte accepterar vad t.ex SCB och NI säger och som påstår att kommunismen inte begått folkmord. Ska DU ta ordet seriös i din mun ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Och för at fastställa personernas politiska preferenser så måste man djupintervjua och säkerställa detta med personerna själva vilket inte är gjort.

            Bred och seriös är den därför att den omfattar 29 europeiska öänder.

            Jag har accepterat vad en median är och tar du och ställer upp samtliga löntagare i Sverige och deras lön i stigande skala så kommer du att komma fram till att medianlönen är 25.750 kr/månad.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ett bra tag om du med frågan menar när jag första gången sa att nyliberal politik och sänkta löner och försämrade arbetsvillkor verkar menligt på konkurrenskraft och sysselsättning så uttryckte jag detta offentligt för första gången för mer än 2 år sedan.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, du påstod att du läst hela rapporten och sade att det tagit ett bra tag. Därför vill jag veta ungefär hur lång tid det tog dig att läsa hela rapporten.

  2. Alexander

    ”In the UK, a high employment rate coexists with a high procentage av low-wage workers”

    ”the relationship between quality and quantity of employment appears weak”

    Du är inte riktigt sanningsenlig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är helt sanningsenlig Alexander. Läs hela rapporten och titta på vad den kommit fram till.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt. Ska man bedöma resultaten av en studie så måste man se till helheten vilket innebär att man inte kan saxa ur en mening eller ett citat ur rapporten och sedan hävda att detta innebär att rapportens slutsats är fel.

          • Alexander

            Citatet visar att även med många lågavlönade så kan arbetslösheten vara låg, eller hur?

            ”Vill man skapa fler jobb så görs det bäst genom höga löner”

            Fast det går BEVISLIGEN också med låga löner…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den stora slutsatsen beräknad på hela studien visar att länder med högre löner och bra arbetsvillkor och hög anställningstrygghet har fler välmående och konkurrenskraftiga företag än de länder där situationen är motsatt.

  3. Alexander

    När man googlar på den här studien så ser man tydligt vilka refernser som finns hos de som ligger bakom den. Det har Anders missat…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Googel och dess resultat är ingen sanning Alexander. Det är bara att titta på hur SD manipulerar sociala medier genom att försöka göra lögner till sanningar så är det lätt att inse att så är fallet.

  4. Alexander

    Anders

    Fast länder med låga löner kan också ha låg arbetslöshet, eller hur? Ja eller nej? Du kommer inte heller den här gången att svara…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst kan det finnas länder med låga löner som har låg arbetslöshet med detta tillhör undantagen då den stora trenden är den som undersökningen kommit fram till. Dessutom mäter undersökningen inte bara sysselsättningen utan även företagens konkurrenskraft.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den saken ska vi återkomma till och att Sverige idag har sjunkande arbetslöshet är resultatet av Socialdemokratiska beslut och åtgärder.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har analyserat det som kommit fram hittills i rapporten och det är det jag skriver om.

  5. Alexander

    ”Google och dess resultat är ingen sanning”

    Aha, när det visar sig att det är en vänsterinfluerad rapport så är det återigen myter, lögner eller manipulationer. Det är alltså högern som manipulerat resultatet så att forskarna framstår som vänstervridna? Kom igen nu Anders…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inga som helst bevis på att rapporten är influerad i någon politisk riktning överhuvudtaget. Snarare är det så att den är bred i både material och parametrar vilket gör den oerhört trovärdig. Att de som utfört dem kommer från olika delar av Europa förstärker detta än mer.

      Internet är fullt av skrönor och fabler Alexander – Alldeles speciellt så på de sidor som SD och andra partier runt om i Europa som är främlingsfientliga skapat.

      Ta bara det faktum att jag när jag skrev som intensivast om SD och deras metoder på sociala medier med lätthet kunde bevisa hur de opererar för att försöka göra lögner till sanningar.

      När en människa skriver en kommentar till mitt blogginlägg under ett namn för att sedan hålla med sin egen kommentar under 4 andra namn och det visar sig att 5 IP-adresser tillhör en och samma person är det lätt att förstå att internet och sociala medier är fullt av lögner.

      Googelsökningar fungerar så – Det är volymen av ett visst namn eller ett vissa ämne/åsikt som styr vad som kommer upp först – Inte sanningshalten.

      Det är därför jag inte fäster någon som helst vikt vid sådant som inte kommer via etablerade media eller via etablerade institutioner.

      • Alexander

        ”Det finns inga som helst bevis”

        När jag frågade om dina bevis angående medianlönen så skrev du ”sök så finner du”. Om du nu gör det kommer du att hitta bevis. Fast antagligen fungerar det bara åt ett hall, det är bara förbehållet dig…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vill du debattera studien och dess resultat ska vi debattera hela studien och inte enskilda delar vilket är precis vad jag sagt hela tiden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den finns säkert men i oerhört liten omfattning jämfört med den SD med flera ägnar sig åt.

          • Alexander

            ”Den finns säkert men i oerhört liten omfattning jämfört med SD”

            Exakt hur vet du det? Källa tack.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur jag kommit fram till det kan du alltid fundera på. Jag har klart och tydligt bevisat hur SD och vill du hävda att vänstern gör samma sak så är det du som äger svaret på frågan om hur detta går till.

  6. Alexander

    ”Det kan finnas länder med låga löner som har låg arbetslöshet”

    Och därmed underkände du ett av dina ”glasklara” argument….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander. Rapportens slutsats är den jag redovisade i inlägget och att det finns undantag från än det ena än det andra bevisar inget annat än att undantag finns.

      Man kan aldrig debattera och bygga slutsatser på att bryta ut ord, meningar eller vissa passager i en stor utredning och försöka göra dem till sanningar.

      Vill du angripa utredningen och påvisa en annan slutstats måste du göra så punkt för punkt och med evidens i form av egen eller andras forskning som motbevisar det studien kommit fram till.

      • Alexander

        Lustigt att jag och dina meningsmotståndare ALLTID måste ha länkar, källor osv. Du behöver däremot bara säga ”så är det” utann tillstymmelse till bevis. Väntar fortfarande på svar om var någonstans jag hittar medianlönen på 25750 och vem du pratat med.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vill man kritisera en rapports slutsats och metodik så är det på sin plats att man påvisar på vilken annan rapport man anser att slutsatsen är fel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det gör jag när så anbefalls och ska man attackera en rapport så måste man påvisa resultat från andra rapporter som drar andra slutsatser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska återkomma med en fullständig redogörelse av rapporten längre fram men så här långt tycker jag att undersökningsmetoderna är både relevanta och väl genomtänkta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du kan alltid fundera när du tänkt klart men läs hela rapporten, analysera på djupet och påvisa motsatsen till det resultat de kommit fram till innan du vill ha en seriös debatt i ämnet med mig Alexander.

  7. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver :
    ”Jag har accepterat vad en median är och tar du och ställer upp samtliga löntagare i Sverige och deras lön i stigande skala så kommer du att komma fram till att medianlönen är 25.750 kr/månad.”

    Nej Anders du ljuger, jag gör just detta genom SCB och då blir resultatet enligt :

    http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__AM__AM0110__AM0110A/LoneSpridSektorYrk4A/?rxid=455ac4d0-b27f-43bf-9a24-5f965b8eefe5

    Välj sedan :
    ============
    Medianlön
    Samtliga sektorer
    Samtliga yrken
    totalt
    2015

    Ger för 2015 : 28600 som median för samtliga arbetstagare i Sverige…

    FOTNOT : Nu 2017 är medianlön givetvis högre men hur hög vet vi inte förrän 2018, däremot kommer ju 2016 års siffror snart.

    Du påstår att du läst hela rapporten, för oss som inte gjort detta ännu besvara då frågan hur lång tid det tog dig att läsa den i sin helhet. Du sade ”ett bra tag” men jag vill veta storleksordning timmar, dagar …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den som ljuger är du Jonny som vägrar acceptera det resultat på medianlön som SCB givit till LO.

  8. Alexander

    ”Hur jag kommit fram till det kan du alltid fundera på”

    Seriöst svar från en som anser sig vara klok, bildad och expert på många områden. Tycker du att du med det verifierar det du påstår är sant? Jag avkrävs källor, länkar, ja snudd på DNA men du svarar med ”det kan du fundera på”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och det beror på att du inte ställer dina frågor på ett djuplodat och seriöst sätt Alexander.

  9. Jonny Disenfeldt

    Besvara min fråga : Du påstår att du läst hela rapporten, för oss som inte gjort detta ännu besvara då frågan hur lång tid det tog dig att läsa den i sin helhet. Du sade ”ett bra tag” men jag vill veta storleksordning timmar, dagar …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tog ett bra tag Jonny och det är det svar du kommer att få oavsett av hur många gånger du frågar.

      • Jonny Disenfeldt

        Tänk vad mycket lättare livet hade varit för dig Anders om du helt enkelt sagt sanningen att du läst lite kort om denna rapport i Arbetet istället för att påstå att du läst själva rapporten i sin helhet … varför gör du det så svårt för dig själv och så lätt för oss andra ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jonny – Jag skriver om vad jag läst och säger jag att jag läst rapporten så har jag läst rapporten eller snarare de delar av rapporten som är klara i dagsläget.

          • Jonny Disenfeldt

            Du som läst hela rapporten Anders, på ett ungefär, hur många sidor var det att läsa och hur lång tid tog det i timmar/dagar att ta sig igenom hela materialet ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det svar du kommer att få Jonny oavsett hur många gånger du frågar är att det tog ett bra tag. Håll dig istället till att debattera vad den kommit fram till om du vill ha en saklig debatt.

  10. Alexander

    ”Du ställer inte dina frågor på ett djuplodat och seriöst sätt”

    Hur ska jag göra det när jag undrar hur du kommit fram till en slutsats? Finns det så många sätt att fråga på?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Genom att gå på djupet och undersöka hur jag och i det här fallet EU-studien kommit fram till slutsatsen.

  11. Jonny Disenfeldt

    ”Det svar du kommer att få Jonny oavsett hur många gånger du frågar är att det tog ett bra tag. Håll dig istället till att debattera vad den kommit fram till om du vill ha en saklig debatt.”

    Men Anders, om jag ska lägga ner tid på att läsa den vore det ju rätt bra om DU berättar ungefär hur många sidor det är och ungefär hur många dagar/timmar det tog för dig att gå igenom den i sin helhet, vilket ju du säger att du gjort ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får leta rätt på rapporten själv och därifrån avgöra om du har tid att läsa den eller inte. Det gör jag baserat på min egen hunger efter kunskap och beslutet om hur mycket tid du ska lägga ner måste vara ditt och inte mitt baserat på vad du finner.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Därför att jag redogjort för min uppfattning i blogginlägget och därför att du istället för att debattera hela inlägget vill debattera ord och meningar du brutit ut ur densamma.

  12. Alexander

    Anders måste vara en synnerligen effektiv människa. Han kör buss, jobbar politiskt, samtalar med många människor varje dag, läser och analyserar rapporter på djupet. Nästan så att jag tror att han överdriver/hittar på…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt planering och rätt fokus hinner man många saker dessutom sover jag inte bort livet utan 5 till 5, 5 timmars ordentlig sömn har varit min melodi under oerhört många år. Sedan träffar man många människor både i bussföraryrket och när man jobbar politiskt så många gånger kan man därför göra 2 saker samtidigt.

      Det handlar som sagt om planering och fokus Alexander – Allt man vill nog mycket hinner man med och klarar av så länge planeringen är rätt.

      • Jonny Disenfeldt

        Hrmmm… när du i din yrkesroll är ute och kör buss hoppas jag verkligen att du bara ägnar dig åt EN sak …

        Om du nu har så gott om tid kan du väl besvara mina frågor om hur mänga sidor rapporten var på och hur många dagar det tog att gå igenom den för dig, passa på att förklara hur Ander-Forss-medianen ska beräknas eller hade jag rätt i mitt exempel om hur din ”extremt komplicerade formel” som var helt ogenomtänkt av dig fungerade… den där med viktade medianer som ger en ny median ?

          • Jonny Disenfeldt

            Hur hann du lägga ner ”ett bra tag” för att läsa denna nya rapport i sin helhet … den är ju helt ny …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.