Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Många av världens toppchefer ser inkomstklyftorna som ett växande problem.

LO kommer att delta i Davosmötet där politiker, fackföreningsfolk och företagsledare med flera möts för att tala om bland annat ekonomi, löner, konkurrenskraft och andra faktorer som påverkar samhällsutvecklingen i världen.

Att toppcheferna i många storbolag nu börjar få upp ögonen för det vi Socialdemokrater påpekat länge – Att ökade klyftor är ett potentiellt problem som måste åtgärdas är bra och ger hopp inför framtiden.

Som jag skrev i förra inlägget så finns det bara ett sätt att få ordning på detta problem och det är genom att höja lönerna så att inkomst- och förmögenhetsskillnaderna minskar därför att inkomsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag.

En annan sak som definitivt behöver en översyn är sättet på vilket vi beskattar inkomst av arbete respektive inkomst av kapital.

Att skatten på arbete är hög i förhållandet till skatten på kapital och vinster måste justeras genom att skatten på kapital och vinster ökas väsentligt mot vad som är fallet idag.

Att förmögenhetsskatten återinförs och att vi höjer skatten på kapitalinkomster samtidigt som en skatt på finansiella tjänster införs är en bra väg framåt – Alldeles speciellt så om det kombineras med att skatten på arbete för de lägst avlönade sänks samtidigt som dessa skatter införs eller ökar.

Det koncensus som nu börjar växa fram bland politiker och företagsledare om vad som bör göras bör således utnyttjas och genomföras snabbast möjligt.

Att LO dessutom genom sin rapport ”Ojämlikhet är dålig för affärerna” kan påvisa att så är fallet och att Socialdemokratisk fördelningspolitik är vägen framåt ser jag bara som ett extra plus.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

26 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Vilka toppchefer säger det ?
    De kan ju då börja med att sänka sina egna arvoden själva om de anser det, eller hur … låt cheferna på LO, Kommunal etc gå i 1:a ledet i detta !

    Andra länder kan ju istället ta efter Sverige, I Sverige har vi ju internationellt sett små klyftor, ja det är t.o.m som så att en familj med en inkomsttagare som har 60 000:- i månaden efter skatt har mindre i plånboken än en familj med 2 inkomsttagare med 25 000:- vardera.

    50 000:- ger mer efter skatt än 60 000:- för dessa två exempelfamiljer…diotiskt fungerar vårt utjämnande skattesystem</

    Alliansens jobbskatteavdrag har gett en normalinkomsttagare nästan en hel exttra månadslön efter skatt, en enorm förbättring som ditt parti och du var emot.

    Höjd vinstskatt, förmögenhetsskatt och arvsskatt slår snett och driver företag och kapital utomlands, det vet vi av erfarenhet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att arvoden både inom fackföreningsrörelsen och inom politiken är för höga kan vi vara överens om. Att de är höga beror sannolikt på många saker – En av dem att de inte enkelt ska kunna köpas över till ”motståndarsidan” med hjälp av pengar.

      Klyftorna i Sverige ökar snabbast i hela OECD så klyftorna behöver bekämpas här likväl som i andra länder.

      Det sistnämnda driver inte speciellt många företag utomlands – I vart inte de företag där ägarna bor kvar i Sverige då det är den skattskyldiges juridiska skattehemvist som styr skatten och inget annat.

      Jag har arbetat och bott utomlands länge och att tro att man får speciellt mycket mer pengar över för egen räkning bara för att man flyttar är att bita sig själv i svansen.I andra länder kostar saker som sjukvård och skola och har man som jag många barn – Under åren i Malaysia 3 som ska gå i skola med skolavgifter på 120.000 kr/barn/år så ska lönen och det man tjänar på sänkt skatt vara betydligt lägre än i Sverige för att man ska vinna på en flytt.

      Flyttar man företaget måste den som äger och driver det flytta med, så även dennes familj. Dessutom måste äganden i andra svenska företag säljas liksom försäljning av den permanentbostad man äger.

      Därför säger jag följande till de som hotar med en flytt på grund av de skäl du anger – Varsågod – Välkommen att flytta om du vill. Jag kommer dessutom att önska dem lycka till i framtiden fullt medvetna om att de kommer att flytta hem till Sverige förr eller senare – Om inte förr så den dag de blir sjuka och äldre och därmed mer vårdberoende.

    • Bertil

      Jonny Disenfeldt
      citat: ”Vilka toppchefer säger det ?
      De kan ju då börja med att sänka sina egna arvoden själva om de anser det, eller hur … låt cheferna på LO, Kommunal etc gå i 1:a ledet i detta !”

      Varför ska LO Kommunal sänka de har ju långtifrån de löner VD-ar inom storföretag har.
      De som håller på Sänka planeten totalt.
      När 8 personer som ryms i en Minibuss äger mer än halva världen tillsammans
      Så är det väl inte LO och Kommunal som ska sänka sina löner först.

      Man tror inte det är sant hur primitivt du tänker jonny Disenfeldt.

      • Jonny Disenfeldt

        Bertil : Du förstod uppenbarligen inte vad jag skrev. Jag avsåg att de toppchefer som tycker det finns stora klyftor mellan chefslöner och deras underställda enkelt kan dra sitt strå till stacken genom att sänka SINA egna löner och ersättningar, t.ex LO-chefen, Kommunals chef etc.

        Det finns många kommunalanställda som har på tok för låg ersättning OCH många inom förvaltning på högre positioner som är på tok för välbetalda.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Jonnys svar till Bertil med följande tillägg:

          Jonny – Vinsterna av allas arbete måste fördelas mer rättvist om vi ska skapa ett jämlikare samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor och då vinster enligt dig endast kan uppstå i privat sektor är det där löneökningar för arbetstagare och lönesänkningar för toppchefer och ägare ska ske om målet om ett mer jämlikt samhälle ska uppnås.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, lönesänkningar ska givetvis ske för toppchefer inom stat/kommun och landsting och löneökningar till dåligt betalda anställda inom offentlig sektor. Varför vill du skydda högavlönade i offentlig sektor ???

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag skyddar inga högavlönade inom offentlig sektor Jonny även deras löneskillnader ska jämnas ut men vi ska starta i privat sektor för det är där de största skevheterna finns.

      • Mr Sound

        Två fel blir alltså ett rätt i Bertils värld, det kunde man ju ana. Hur som, löner är alltid på tapeten varje år, varför det kan man undra? Ska man försöka få gemene man sur för att VD:ar tjänar orimligt med pengar, oftas från ett privat företag?

        Ja, varför inte, lönerna är ibland orimligt höga men jag tycker man skjuter sig i foten om man helt bortser från lönerna hos dem som får lön från medlemmar och skatter – för det är ju våra pengar.

        http://www.uvell.se/2016/03/04/lo-maktelitens-verkliga-inkomst-30994267

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ska vi ha ett välmående samhälle så är det helt klart att minskade klyftor och ökad jämlikhet är lösningen. Det är därför vinsterna av allas arbete måste fördelas mer rättvist.

          • Mr Sound

            Vinsterna av allas arbete, ja, kan låta rimligt men om det går i praktiken att ge företag högre utgifter i Sverige om företaget slåss globalt lär leda till att företaget lämnar landet.

            Sen svarar du inte hur du ser på ersättningarna inom LO? På vilket sätt är lönen för LO chefen berättigad?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Risken att företaget lämnar landet om ägarna bor i Sverige är kraftigt överdriven då en flytt för ägaren får stora konsekvenser på många sätt jag beskrivit i tidigare blogginlägg och kommentarer.

            Detta sagt så måste vi ner till de nivåer i inkomstskillnad som gällde under lång tid i Sverige – De nivåer som var realitet fram tills dess Sverige fick OECD:S snabbast ökande inkomst- och förmögenhetsklyftor.

            LO chefens lön har jag redan tidigare sagt bör sänkas och anpassas till en lägre nivå men det är inte där vi ska starta utan med företagens ägare och toppchefer då det är delar av deras vinster och löner som kan omfördelas till arbetstagarna. En sänkning av LO chefens lön ger inte mer löneökningsutrymme i privata företag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser inlägget noga så inser du att merparten av de som tänker på att flytta kommer att avstå när de har den totala ekvationen av en utflytt i sin hand. Den del som faktiskt väljer att flytta är så försvinnande liten att den inte påverkar skatteintäkterna i någon större omfattning.

  2. Olle

    ”En av dem att de inte enkelt ska kunna köpas över till ”motståndarsidan” med hjälp av pengar.”

    Jo för det är ju så idag att politiker har blivit ett jobb och inget kall, titta bara på kappvändaren Jabar Amin som bytt parti bara för att ha ett arbete och lite makt!!

    Det är likadant i näringslivet vet du, de duktigaste och dugligaste tjänar mest . Lönen styr den anställda att stanna, givetvis måste man också trivas lite också.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Just det faktum att politik har blivit ett arbete och inte ett kall är det vi måste förändra om vi verkligen ska få de politiker vi förtjänar.

      För mig är den ideologiska övertygelsen och den ideologiska drivkraften att förändra det som är en politikers allra viktigaste egenskap. Kan dessa egenskaper sedan kombineras med livserfarenhet och kunskap har vi en vinnare.

      • Olle

        Men jag hoppas ju inte S sitter så länge till HEHE !
        Men alla håller ju på sitt och röstar på sitt eftersom vi bor i en demokrati än så länge.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min tro och förhoppning är att stödet för S ska öka därför at människorna kan se och uppleva att den politik vi nu för leder oss tillbaka till det harmoniska samhälle vi Socialdemokrater byggde tidigare.

          Ska det ske så måste vi bort från tänkandet där alla sätter sig själva och sitt eget bästa före kollektivets bästa och resan dit är den utmaning jag antagit när jag engagerade mig politiskt.

  3. Alexander

    Anders

    Ponera att alla möjliga rapporter skulle visa samma uppgifter, nämligen att ALLA gynnas av att de rika får skattesänkningar. Är du då för att genomföra det eller är dina principer och din ideologi viktigare? Det är alltså ett hypotetiskt exempel,men ändå intressant att höra hur du resonerar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Frågan är oerhört hypotetisk och det är dessutom tekniskt omöjligt att det skulle vara som du påstår men låt mig ge dig ett svar i alla fall.

      Svaret lyder att ideologin – Den ideologi som i mitt fall vill skapa ett jämlikare samhälle är det som styr vilka beslut som ska fattas och vad som är bäst för flertalet i samhället.

      Den princip jag följer är att vara trogen mot idealen men otrogen mot metoderna som används för att uppnå idealen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du vet min inställning sedan tidigare och att tro att de med höga inkomster ska flytta utomlands i någon större omfattning är att tro fel då en flytt utomlands ställer stora krav och innebär ordentliga merkostnader för den som har barn och familj.

  4. olle

    Rättvist samhälle ,nej!

    Totalt tjänade 24 statsråden nära 25 miljoner 2014. Efter valsegern uppgick samma personers samlade tjänsteinkomster till 37 miljoner kronor. Den procentuella ökningen mellan åren utgör därmed +49 procent. Höjningen motsvarar drygt en halv miljon kronor per statsråd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.