Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kamp för rättvisa löner och mindre klyftor måste vara vårt Socialdemokratiska budskap.

Som uppföljning av dagens tidigare inlägg följer detta där jag vill klargöra att jag helt och fullt håller med LO och Karl-Petter Thorwaldsson när de utbrister att det är moraliskt fel och dessutom förödande att VD:arna i Sveriges 50 största företag har lönenivåer som motsvarar den samlade årslönen för 54 industriarbetare.

Så ska det inte vara – Fortsätter vi på inslagen väg kommer samhällsbygget att gå fel!

LO har varje år sedan 1950 granskat skillnaden mellan den maktelit på 200 personer som finns på höga positioner inom näringslivet, politik och ekonomi och jämfört detta med industriarbetarnas löner.

Utvecklingen på senare år är förskräckande läsning – Håll till godo:

  • 1980 som var det mest jämställda året uppgick skillnaden mellan dessa grupper till 4,9 industriarbetarlöner.
  • 2016 är skillnaden den största någonsin i mätningens historia och uppgår till hela 18,7 industriarbetarlöner.

Att näringslivets företrädare förser sig själva på detta sätt samtidigt som de håller emot arbetarnas löneutveckling sänder mycket felaktiga signaler till medborgarna – Signaler om att etik och moral bara gäller ”pöbeln” och inte makteliten.

De som följer mig vet att jag gång efter gång tjatar om att jag vill ta vår Socialdemokratiska politik tillbaka till det läge som rådde fram till Palmes allt för tidiga död – Att en sådan återgång är nödvändig – Till och med mycket nödvändig speglas av den utveckling jag beskrivit ovan.

Nyliberalismens intåg i svensk politik har brutit sönder samhället och gjort det som tidigare var ett kollektiv präglat av solidaritet till ett samhälle bestående av enskilda individer som präglas av girighet – På girighetens grund går det inte att bygga starka, stabila och välmående samhällen.

OECD:s signaler om att Sverige har OECD:s snabbast växande klyftor och att den utvecklingen är skadlig för landet måste nu tas på allvar.

Ju jämlikare landet blir ju bättre utvecklas landet – Thorwaldsson har därför rätt när han säger att Sverige skulle utvecklats betydligt bättre och varit rikare och att tillväxten skulle ha varit bättre om inkomstskillnaderna stannat kvar på den nivåer de hade innan 00-talet.

Hur mycket mer välfärd och hur mycket mer välstånd och ordning och reda ett 7% rikare Sverige i gemen skulle ha tett sig utan dessa kraftigt växande klyftor vet vi inte – Min tro är att skillnaden skulle ha varit enorm.

Därför måste vi Socialdemokrater och LO nu koppla armkrok och gemensamt se till att samhällsutvecklingen vänds och att klyftorna återgår till mer normala nivåer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

34 kommentarer

  1. Olle

    Snackar du positioner inom ej egenägda företag ?
    Dessa skillnader finns inte ofta i egenägda företag då man kanske gör en aktieutdelning istället.
    Jag har idag 25 anställda och vill vårda dessa, karensdagen för sjukdom tar vi på företaget.
    Vi vinstdelar med våra anställda vi 2 ägare tar ut 6 000 kr mer än den högst betalda anställd som ligger på 39 900kr/ månaden exkl vinstdelningen . Avtalet säger 29 500 . Givetvis går också en del av vinsten tillbaka in i verksamheten för investeringar osv. Så jag blir väldigt frusterad över hur du drar alla företag över en kam. Du verkar vilja att alla företag ska vara statliga , tur inte du har så mycket att säga till om i politiken som du gör gällande

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag drar inte alla företag över en kam Olle och de som sköter sig ska på inget sätt straffas. De små och medelstora företagen är inte de företag där problemen finns utan problemen ligger främst i storföretagen.

      Att löneskillnaderna ökar från 4,9 till 18,7 gånger en industriarbetarlön för makteliten i Sverige är inte hälsosamt i ett demokratiskt och solidariskt samhälle.

      • Johan

        Företagen stora som små kommer att drabbas av 3:12 ändringarna.
        Intressant om du lagt ut lönerna på fackets toppar också finns höga löner där med.
        Kan ju vara relevant för denna fråga också!
        Även i våran sittande regering ligger lönerna högt över vanliga arbetare och tror nog att du ska titta lite bredare i din jämnförelse innan du kastar runt siffror och svartmålar chefer.

        Politiker avlönas från skattsedeln det är av oss skattebetalare.
        I privata företag avlönas chefer och anställda av vinst och verksamhet inte av oss skattebetalare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tog upp Thorwaldssons lön och enligt tycke har även han för hög lön även om den är lägre än den sämst betalde arbetsgivarrepresentanten.

          Exakt hur 3:12 ändringarna slår återstår att se men som jag ser saken så är det bättre att styra utdelningen mot den totala lönesumman i företagen. Lön och vinst ska skattas olika och det ska inte vara möjligt att avstå lön till förmån för utdelning för att sänka skatten.

  2. Jonny Disenfeldt

    Visst är vissa på tok för välavlönade men de som får hög lön i det privata näringslivet betalar också in netto väldigt mycket mer i skatt än genomsnittsarbetaren så ur välfärdssveriges synpunkt får man tacka ! Aktieägarna däremot borde klaga.

    De som arbetar inom det offentliga med extrema löner har ju tyvärr inte samma nettoeffekt eftersom deras löner, skatter och arbetsgivaravgifter etc för de allra flesta av dem betalas via skatter som tas från den privata sektorn.

    En högavlönad i privat sektor som tar ut en miljon i lön i månaden ger i storleksordningen 550 000:- i månaden i löneskatter och ytterligare ca 350 000:- i arbgivavgift, dvs
    han får alltså i fickan ca 450 000:- i månaden
    och ger från det privata till det offentliga ca 800 000:- i månaden

    En så välavlönad inom stat/landsting/kommun får på samma sätt
    i fickan ca 450 000:- som är en kostnad för det offentliga betalad av oss andra via skatter
    men tyvärr ger denne inget till det offentliga eftersom skattedelen bara snurrar runt i det offentligas delar

    Den private höjdaren innebär +800 000 till det offentliga
    Den offentlige höjdaren innebär -450 000 till det offentliga

    Genomsnittliga löner för en VD i ett mindre bolag ligger runt 50 -60 000 så det är inte så mycket att gnälla över.

    LO är lite löjliga när de jämför med det lilla fåtalet mest avlönade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Arbetsgivaravgifter mm. är inte arbetstagarens utan arbetsgivarens kostnad till att börja med.

      Därutöver betalar de högavlönade alldeles för lite av sina höga löner i skatt. Att klyftorna ökat som de gjort är skadligt för samhällsbygget av precis de anledningar jag framfört och det är därför vi ska jobba för en förändring och en återgång till 1980-års nivåer.

      • Jonny Disenfeldt

        Information till Anders :
        Så här fungerar det i Sverige : Samtliga lönekostnader är en kostnad för arbetsgivaren. Arbetsgivaravgifterna är avstått löneutrymme. Dvs det är arbetstagarens som direkt (egenföretagare) eller indirekt (anställd via arbetsgivare) betalar både löneskatt och arbetsgivaravgifter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska skilja på individ och företag i fråga om beskattning och kostnader.

          För företag är lönen och lönebikostnaderna en kostnad emedan lönen är en intäkt för arbetstagaren och inkomstskatten just en skatt.

          Långt tillbaka i tiden så är det helt rätt så att arbetsgivaravgiften bygger på lika delar framtida löneavstående och tillskott från arbetsgivarsidan för att skapa saker som socialförsäkringar och pensioner.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, som egenföretagare så är man bara mer medveten om vilka skatter man betalar.

            Företag har sina egna skatter i form av bolagsskatter, importskatter, momsredovisning etc och det är något helt annat.

            Löneskatter och arbetsgivaravgifter betalar en egenföretagare själv in, båda är skatter/avgifter relaterade till lönen. För den anställde göms det som kallas arbetsgivaravgift, jag anser att den bör detaljspecifieras även den på lönebeskedet.

            Eftersom det inte finns ett avgiftstak motsvarande ersättningstak så är avgiften inte heller en ren avgift utan mer en ren skatt för de högavlönade. Speciellt den generella löneavgiften som är ca 10% ren statlig löneskatt som inte har med några pensioner, sjukförsäkringar etc att göra.

            Detta gör att en vi har MYCKET HÖGA MARGINALSKATTER i Sverige, vi är världsbäst eller snarare världssämst … om man tar hänsyn till att vi har löneskatter + arbetsgivaravgifter över ett tak är ren skatt + moms på det vi köper så har vi i Scverige en marginalskatt på ca 75%

            75% , och ändå räcker det inte för Anders Forss …
            .

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Som egenföretagare ska man göra skillnad på sig själv som privatperson och på företagets kostnader både vad gäller kostnader och skatter.

            Det kan inte vara så att man ska betala mindre i skatt eller avgifter bara för att man driver eget företag.

  3. Jonny Disenfeldt

    Notera att LO refererar till industriarbetarlöner, vilket är exakt vad jag och andra påpekat..”,
    Detta med tanke på den långa diskussionen om medianinkomst i Sverige där Anders Forss hårdnackat påstått att SCB och medlingsinstitutet ger felaktig offentlig information men att samma SCB mha en ”komplex matematisk algoritm” beräknat en ”medianers median medelst viktning” i en hemlig rapport till LO …

      • Jonny Disenfeldt

        Vill du veta medianlön så gå till SCB.

        Anders Forss magiska matematik …
        ”Denna beräkning är oerhört komplex därför att den till att börja med bygger på en viktad uträkning inom varje yrkesslag för att räkna fram medianlönen där utifrån förhållandet av hur stor del av arbetstagarna som har ett visst krontal i lön för att få fram medianlönen i yrket.
        När väl detta är gjort för alla yrkesgrupper så ska dessa viktas mot varandra i förhållande för hur många som ingår i respektive yrkesgrupp och hur många dessa är sett till totalen. Först när detta är gjort får man fram den riktiga medianlönen och det är den SCB räknat fram till LO.
        Då denna ekvation är komplex och då den bygger på att man har kunskap om varje enskild löntagares lön så har i vart fall inte jag tillgång till den ekvationen”

        En annan förvirrad förklaring av Forss ”Det kan inte bli det mittersta värdet av alla arbetstagares löner när man delar upp Sveriges arbetstagare i
        yrkesgrupper och sedan delar summan med antalet yrkesgrupper snarare än med hur många arbetstagare som finns i varje yrkesgrupp.”

        Man delar inte upp i grupper herr Forss, man delar inte med något antal, man tar alla värden, sorterar dem och tar mittersta värdet, det är median.

        Sluta ljuga Anders Forss om SCB och vad begreppet median är och gör det enda hederliga och erkänn att du haft fel, att du missförstått alltihop. Gör det som är så oerhört svårt och plågsamt för dig, backa och inse att du har fel och försök bli en bättre människa !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du försöker ihärda i något som sedan länge är utrett Jonny. SCB gjorde en oerhört noggrann beräkning av medianlönen sett till samtliga arbetstagare i Sverige för LO:s räkning – Den visade att medianlönen är 25.750 kr/månad.

  4. Bertil

    Som väntat efter Alliansens plundringståg där man satte allt på ett kort och började snacka skit om sjuka, arbetslösa, plundra dessa utförsäkra och bidra till skattesänkningar och högre höglöner för människor med välordnat liv. Det är så vidrigt så man spyr.

    Vi ser nu efterdyningarna Klassklyftorna ökar Höglöner drar ifrån och sociala försäkringar är nu så svaga så nu kan man sätta in nästa stöt Sänkta trösklar.

    Att dessa klassklyftor även skedde under sossetid från -90 talet har även det med Högern att göra .Det under åren 91-94 när den arrogante Bildt styrde han skapade en enorm arbetslöshet , budgetunderskott och ett Sverige kort sagt i förfall.

    Göran P han tog tag i detta och kämpade i 11 år med att rätta till allt. Detta fick ske med varsam hand så svaga grupper inte fick betala hela priset.

    Sen när Anarkistjägarna Reinfeldt, Borg, Schlingman, Littorin, fick makt 2006 då började själva
    utrensningen av oliktänkande. Sänkt a-kassa, Utförsäkring av dito plus sjuka. Bidrag till välbeställda. ett Bostadsbyggande som stoppades för att bostad skulle bli en marknad vilket Bert K nu nappat på och skapar Trailervagnar för full maskin. På det frysta statsbidrag till Landsting bolla över statliga angelägenheter till kommuner och av vinsten av det ge skattesänkningar till återigen välbeställt folk.

    Det var en politik som drevs med förskräckelse och att Vänstersidan förlorade valet 2010 liknar i mångt och mycket hur Thatscher i Storbritannien omvaldes genom hjälp av Falklandskriget.
    Sen när Reinfeldt förstört Sverige då smet dessa brottslingar köksvägen och lämnar ett Sverige i förfall där försäkringskassan fuskar där löneklyftorna ökar och där Rika och välavlönat folk smiter från skatt och samtidigt skänks vårt gemensamma ut och av det ska man skapa vinst så intresset för att betala skatt totalt kommer försvinna.
    Därmed är det slut med både Sverige och välfärden. Det är då vi kommer se hur Nyliberalismen och kapitalismens onda ansikte ser ut.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Mycket tänkvärt” tycker Anders !
        Väldigt obalanserat skulle jag säga. Allianspolitikerna utpekas som brottslingar… , ja , DIN kommentar är mycket tänkvärd…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Till och med OECD skuldbelägger Alliansen för ökade klyftor Jonny även om vi Socialdemokrater på inget sätt kan svära oss fria från vår del av skulden – En del som dock är mindre än den som uppstått under Alliansens regeringsår.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, det gor inte OECD alls, håll dig till sanningen Anders, OECD nämner att klyftor ökat de senaste årtiondena, tyvärr har inte alliansen styrt unde de senaste årtiondena, bara en mindre andel av dem …

            Då ska man även vara medveten om att Sverige har mycket små klyftor internationellt sett, OECD nämner också att man måste se till att ha klyftor som gört det lönsamt att gå från bidrag till arbete, något som är diskutabelt för vissa grupper i samhället.

            Varför har då de små klyftorna ökat ?
            Dels tack vare att de som arbetar har fått skattelättnader, något som Anders Forss ogillar. Du är emot jobbskatteavdraget som ger en heltidsarbetande familj med två personer ca 3000 – 4000 mer i månaden att leva på. Anders Forss är emot jobbskatteavdraget precis som S som röstat emot det.

            Nu ökar klyftorna framförallt eftersom Sveriges regering S+Mp släppt in ca 160 000 illegala migranter 2015, dessa lever givetvis på bidrag och har lägre andel pengar att leva på jämfört med de som arbetar. de kommer att få uppskattningsvis 300 000 anhöriginvandrande under kommande år som även de kommer att lägga sig i utanförskap och bidragsberoende. Så ökar klyftorna ännu mer.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            OECD påpekar framför allt tiden från 2006 och under den tiden styrde Alliansen Jonny.

            18,7 x industriarbetarlönen jämfört med de 4,9 x industriarbetarlönen vi hade 1980 är inte små klyftor Jonny – Det är avgrundsdjupa klyftor som är skadliga för landet.

            De som kommit till vårt land är inte illegala Jonny – Fram tills deras asylärende är avgjort är de legala i och med att Dublinförordningen upphävts av länder som Tyskland med flera för länge sedan.

  5. Olle

    Vill bara inflika med att Thorwaldsson tjänar totalt i månaden före skatt 233 000 kr/mån ,en genomsnittlig verkstadsarbetare 29 033.Kasta sten i glashus .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som går att finna är att det är ganska små rörelser sedan förra mätningen – Det enda som sticker ut är att M tappat rätt mycket och att MP i denna mätning befinner sig under riksdagsspärren.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte i just denna undersökning men i andra gjorda vid samma tidpunkt så har S ökat. Som jag alltid brukar säga så är det den sammanvägning som görs av alla opinionsundersökningar som jag tycker bäst speglar läget och i den är vi på frammarsch.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ser olika ut hos olika institut vilket det alltid gjort – Det är därför jag tycker att sammanvägningen är mest intressant att titta på – Dessutom på lång sikt.

      Tittar vi på den har vi ökat rätt mycket från lägstanivån och jag står fortsatt fast vid att vi kommer att landa mellan 35-40% nästa val.

      • Jonny Disenfeldt

        Men den långsiktiga trenden för S ser ju riktig risig ut Anders. Ni gungar steg för steg ner mot nästa motstånd runt 25%, passerar ni den punkten ligger nästa stödpunkt runt 20% …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vid tidpunkten för nästa val är vi tillbaka närmare 40% så kommer verkligheten att se ut Jonny.

          Vår politik får större och större genomslag vad gäller de förbättringar väljarna själva upplever och i takt med det ökar stödet för S.

  6. Alexander

    60% av folket tycker att landet är på väg åt fel håll, 21% på rätt. Vad säger det? Undersökning är presenterad i Aftonbladet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I det stora hela så går landet i rät riktning – Statsfinanserna stärks, arbetslösheten minskar, resultaten i skolan blir bättre, de sociala trygghetssystemen stärks, pensionerna för de med lägst pension ökar etc.etc. De faktorerna är inte fel utan rätt väg vilket människor inser allt eftersom när de själva upplever förbättringarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.