Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att Moderaternas utspel om samarbete med SD straffar sig råder inga tvivel om.

Jag har skrivit i detta ämne tidigare ett antal gånger och jag sa rätt omgående att Anna Kinberg Batra och Moderaternas utspel om att samarbete med SD kommer att straffa sig och dessutom hårt.

Det väljartapp som redovisas i SVT:s Aktuellt och Rapport och bygger på Novus undersökningar skriver under på att så är fallet 3,3% i tappat väljarstöd är katastrofsiffror.

Jag har tidigare sagt att jag tror att AKB tvingas avgå redan innan denna månads slut och trots att månaden ännu inte är slut verkar det som om jag kommer att få äta upp den förutsägelsen och säga att jag hade fel.

Lyssnar man till de som kallar sig för experter på området tror de att AKB kommer att sitta kvar över nästa val – För egen del är jag inte övertygad om det. Snarare tror jag att AKB sitter mycket löst om Moderaternas kräftgång i opinionsmätningarna fortsätter vilket jag är övertygad om kommer att bli fallet.

Sällan och aldrig har svenska väljare så klart och tydligt visat sitt ogillande för ett politiskt förslag som för AKB:s utspel om samarbete med SD. Jag tror att tappet kommer att bli ytterligare dryga 4% ner till nivån 15% väljarstöd för M om partiledningen framhärdar med att påstå att utspelet var korrekt.

Mitt tips är att C kommer att vara större än M när nästa val är genomfört samtidigt som KD åker ut ur riksdagen vilket för mig innebär att Alliansen precis som jag påstått tidigare är död.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Fredrik

    Mycket predikor från din sida och hittills har du inte prickat rätt. Och, det är lätt att ”sia” om nästa val när du i princip inte kan ha fel. Ungefär som att spela 1X2 på Steyktipset, du kan inte förlora.

    Sen, jag måste fråga: Vad händer (tror du) om din teori om President Trump verkligen slår in? Att han tvingas avgå/alternativt avgår frivilligt?

    Svaret är att VP Mike Pence blir ny president. Men, du raljerar i inlägg som att du tror att det blir omval eller liknande. Och då måste jag fråga, är VP Mike Pence ett bättre alternativ än Trump? Eller majoritetsledare i representanthuset Paul Ryan? Eller SecState Rex Tillerson? Där är dina alternativ till Trump, åtminstone till 2020. Jo, Orrin Hatch också, pro senate i Senatshuset. Alla är Republikaner.

    Så vad tror du? Blir Trump avsatt? Och mer viktigt, är det bra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Pence blir president om Trump avgår råder inga tvivel om så länge han inte avgått själv innan det.

      USA har ingen tradition av omval men en avgång för Trump kommer att eliminera republikanerna för lång tid framåt.

      • Fredrik

        Nej, du har fel. Jag brukar inte säga till andra människor att de har fel, för alla har rätt i att ha en åsikt men du försöker nu på dig en ekvation som inte stämmer och då är det på sin plats att påpeka detta. OM President Trump avgår så betyder det inte att Republikanerna är eliminerade för en lång tid framåt. Är du läskunnig? Eller är du som djävulen när denne läser bibeln, tar enbart till sig det som passar ditt eget syfte? I sådana fall är det ingen skillnad på dig och President Trump, om man ska tro dina inlägg om honom.

        Successionsordningen i USA skiljer sig mycket, extremt mycket, från den ordning som vi har i Sverige. Det innebär att omval inte är ett alternativ då det skulle innebära att 18 stycken individer, förutom den sittande presidenten, ska frivilligt avgå. Chansen att 18 stycken, som tackat ja till att arbeta i en republikansk regering säger nej är minimal, för att inte säga obefintligt. Därtill ska tilläggas att de tre första efter den sittande presidenten är valda av folket, och individer som är valda av folket brukar ha en tendens att faktiskt 1) tycka att det är deras plikt att utföra det arbete de valts till och 2) brukar anse att den tid man valts till är den tid man sitter, som kortast. Så, när du väljs som President pro tempore i Senaten (oftast den längst sittande senatorn i majoritetspartiet) eller som Speaker of the House (ledaren för majoriteten i representanthuset) så vet du vad detta innebär i förväg. Du vet att just du, man eller kvinna, är nummer två respektive tre i ordningen att ta över som president OM presidenten och vice presidenten avgår, dör eller dylikt, Du vet alltså detta, och det ingår alltså i dina arbetsuppgifter att förstå detta och du tror fortfarande att nummer två i ordningen, Speaker of the House Paul Ryan (republikan) kommer att säga nej till jobbet som president om Trump och Pence avgår? Du är naiv Anders, väldigt naiv, och dina kunskaper om amerikansk politik är extremt små, för att inte säga obefintliga.

        Vilken S-vald politiker, som väljs av S-stämman som ny partiledare kommer att tacka nej till jobbet som Statsminister om S vinner valet? Tror du inte Löfvén var inställd på att ta jobbet som statsminister när denne fick frågan om att vilja bli partiledare för S? Svaret är så klart ja på dessa frågor, men varför tror du då inte att samma ”partianda” finns i partier i andra länder, partier med en historia som är längre än ditt partis historia. Fakta är ju att S bildades 1889, men republikanerna bildades 1854 och Demokraterna formellt 1828, så partitraditionen i USA är äldre än den S har i Sverige. Men efter S är bättre så har du rätt, visst? Helt oemotsagd?

        Det finns amerikanska politiker i Washington som aldrig skulle kunna bli presidenter, men detta beror inte på att de inte vill utan för att de inte har möjligheten att skaffa det förtroendekapital och ekonomiska kapital som det krävs av sina väljare för att bli det. Men, i en blindstudie där alla senatorer och reprensentanthusledamöter får svara ja eller nej på frågan om de skulle acceptera att bli president OM något händer med den sittande presidenten så är min övertygelse den att en majoritet över 80 % skulle säga ja. Studier i ämnet, vilket jag har i över fem år på universitet, visar att den amerikanska traditionen att ”allt fortsätter som förut” är viktigare än att ”få en andra chans”.

        Det vill säga, när en president avgår (vilket inte sker ofta), så är mantrat att vardagen ska fortsätta som vanligt, alltså att Ovala rummet/Presidentskapet är inte personen utan arbetet. Alltså, någon annan tar vid. I Sverige däremot så avgår en regering med förhoppningen att få ett bättre resultat i omvalet och därmed kan sitta kvar. Oavsett partifärg så har inga svenska politiker avsikten att avgå utan istället klamrar sig fast genom ”andra chansen” (omval). Så sett ur det perspektivet så är det amerikanska sättet mer ärligt, avgår man så kommer man

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag säger att Vice president Pence kommer att ta över och att republikanerna kommer att styra till nästa val. Det jag talar om är resultatet vid tidpunkten för nästa val och valen därefter.

          Min tro är att det republikanska partiet kommer att skadas storligen av Trumps politik och utspel och att republikanerna därför kommer att förlora kraftigt på alla plan och att det kommer att dröja innan republikanerna hämtar sig vad gäller antalet platser i både kongressen och i senaten.

          • Fredrik

            Vilka förkunskaper om amerikanska val har du? Om republikanerna skadats av Trump, varför gick de framåt i senaste valet? Och varför tyder prognoserna på att R står stadigt i både senat och representanthus? Valet till representanthuset är 2018 och det mesta tyder på att R kommer att göra ett bra val där, så hur går det ihop med din teori?

            Det finns en klar orsak till detta, men jag är ytterst tveksam till att du vet alternativt kan klura ut det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Valen i sig kommer att påvisa om jag har rätt eller inte – Kunskaperna kommer från de jag känner som är både amerikaner och experter på amerikansk politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Personligen hade jag inte tagit med MP i en regering men S kommer att stärkas inför nästa val och vi når 35-40% har jag sagt länge.

      Hur MP kommer att utvecklas beror på hur de klarar sina interna strider som för närvarande splittrar dem.

  2. Lars Flemström

    Sannolikheten att Trump avgår i förtid har minskat. Varken Carl Bildt eller Anders Lindberg har makt att avsätta amerikanska presidenter. M kan mycket väl fortsätta minska till 15 %, om inte AKB snabbt finner en bra förevändning att skippa allt samröre med SD. Chansen till det uppenbarade sig idag som en skänk från ovan. Men frågan är om hon har sett den. Hon borde kanske läsa amerikanska tidningar?

    Forss har fel i att svenska väljare sällan eller aldrig har visat sitt ogillande gentemot ett politiskt utspel så tydligt. S tappade hela 6 procentenheter under en enda månad och sju procentenheter under månaden därefter sedan Mona Sahlin lovat ministerposter till Mp. S backade också sedan Löfvén lovat ministerposter till Mp. Väljarna ogillar sånt här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.