Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det borde vara självklart för oss Socialdemokrater att lagstifta mot ”hyvling”.

Det har dykt upp ett fenomen på arbetsmarknaden som kallas ”hyvling” vilket innebär att en arbetsgivare närhelst denne vill kan förändra en anställds tjänstgöringsgrad utan hänsyn till turordning, tjänstgöringstid eller uppsägningstid.

Att det blivit så är därför att Arbetsdomstolen i ett ärende mellan Coop och Handels dömt till Coops fördel och därmed sagt hur lagen ska tolkas.

Handels kritiserar nu partiledningen i Socialdemokraterna som tycker att detta ska lösas av arbetsmarknadens parter istället för via lagstiftning och i den kritiken håller jag helt med Handels.

Som Socialdemokrater ska vi alltid stå på de anställdas sida och att lagstiftningen är så svag att en anställds livsvillkor ensidigt kan förändras på grund av att en arbetsgivare bestämmer sig för att använda ”hyvling” är inte värdigt i Sverige och definitivt inte ett Sverige med en Socialdemokratisk regering.

Därför tycker jag att vi ska skärpa lagstiftningen så att ”hyvling”av tjänstgöringsgrad blir omöjlig att genomföra. Anställningstryggheten ska vara hög i Sverige och det kan den inte anses vara så länge ”hyvling” är möjlig.

Därför är mitt budskap till partiledningen följande – Lagstifta mot ”hyvling” och gör det NU!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

  1. Alexander

    Inte första gången Socialdemokraterna gör tvärtemot det de förespråkar. Gnälla och gapa om hur hemska andra är gör man utan problem, men sedan gör man likadant….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns säkert exempel där socialdemokrater inte lever som de lär men för egen del så gör jag alltid mitt bästa för att leva som jag lär i alla lägen.

  2. Fredrik

    Hur kan du i ena andetaget säga att du förstår Handels i deras kritik mot din partiledning när Handels vill att konflikter på arbetsmarknaden ska lösas av arbetsmarknadens parter för att i nästa andetag säga att regeringen borde skärpa lagstiftningen?

    Då blir det inte parterna på arbetsmarknaden som löser konflikten/problemet utan regeringen, vilket under en konflikt måste ses som ett brott mot Saltsjöbadsavtalet. Om eller när Handels lägger ned sina försök att förhandla bort ”hyvling” och detta skrivs in i kollektivavtal så är det fritt fram för regering att lagstifta, men inte under konflikt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Parterna ska står för förhandlingarna den linjen har jag alltid hävdat. parterna är inte lagstiftare och visar det sig att en lag inte fungerar som avsett så är det upp till lagstiftaren att ändra lagen så att den gör det.

      Lagstiftarens intention har aldrig varit att hyvling ska vara möjlig.

  3. Erik

    Anders, om detaljhandeln skulle förbjuda att ”hyvlas” vad blir i så fall ditt recept för att klara bemanningen under öppettiderna så att arbetsgivaren får lönsamhet eller inte gör förlust på sin verksamhet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det går att klara verksamheten utan hyvling – Det som eventuellt kan inträffa är aningen sänkt vinst vid vissa tidpunkter men sett över tid så fungerar det bra utan hyvling.

  4. Lars Flemström

    Det är väl klart att det går dåligt för gamla Konsum, utom kanske i övre Norrland, när man har förstört väl inarbetade varumärken, genom onödiga namnbyten, försöker påskina partipolitisk neutralitet genom att använda kalla färger (blått och grönt), när konkurrenterna använder varma färger (rött och gult).Och dessutom har bytt ut hylletiketterna med prisinformation mot oläsliga ljusskyltar.

    Och dessutom har misskött de egna industrierna så till den milda grad genom svågerpolitik och korruption, så att man har tvingats avyttra dem. Inte nog med att pengar från den industriella verksamheten, så länge den fanns kvar, tilläts rinna ner i direktörernas egna fickor. Utan kostade också på sig en ideologisk dogmatism, som gick ut på att vägra sälja populära produkter till privathandeln. Varför man inte kom upp i lönsamma volymer i de egna industrierna.

    Medlemsinflytandet har också varit en akilleshäl, eftersom det har funnits två falanger som har bekämpat varandra, dels ja-sägarna inom S vilka inte har tillåtit någon som helst kritik mot ledningen, och dels kommunisterna, som har motsatt sig varje åtgärd för att få skutan på rätt köl ekonomiskt utan tvärtom har dragit på företaget onödiga extrakostnader.

    Vartill har kommit den usla personalpolitiken, som verkligen inte är något nytt, då man har ställt så höga krav på lojalitet med företaget, som hade fått hela arbetarrörelsen att gå till motattack, om något linande hade förekommit inom det privata näringslivet. Piteås förra kommunalråd och tillika åtalshotade styrelseordföranden för Swedbank Anders Sundström, s, har väl inte varit någon direkt stjärna som koncernchef för coop

    Har det gå annat än dåligt när man har tillsatt S-politiker utan en susning om affärsverksamhet på höga poster inom kooperationen? Sundströms erfarenhet av affärsverksamhet är bl.a. att ha slösat bort skattepengar på ett misslyckat försök att konkurrera ut en mycket framgångsrik småföretagare i kommunen, vars kunder – däribland många socialdemokrater – svarade med total bojkott av det kommunala bolaget.

    Det är tragisk att det går så illa, när ideologiskt blindstyrda s-politiker försöker bevisa socialismens överlägsenhet på det här sättet. Jag har själv sett detta, och överdriver inte. Jag föreslår att KF (Kooperativa förbundet) blir en benämning på den ”demokratiska” medlemsorganisationen, att det väl inarbetade namnet Konsum blir ett samlingsnamn för butikerna, Forum (som betyder torg) används som benämning på de större stadsdelsbutikerna, att Domus (som betyder hus) får stå för varuhusen inne i stadskärnorna – i den mån de fortfarande finns kvar. Och Obs! för de externa stormarknaderna.

    Vi skulle då få butiksnamn som Forum Ersboda, Domus Umeå centrum och Obs! (vad heter den externa stormaknaden i Umeå?) samt Konsums Lanthandel i (något bynamn). Jag föreslår också att det ska finnas privatägda Konsumbutiker i småorterna. De ska ha i princip samma sortiment som de medlemsägda butikerna.

    Det går självfallet inte att dra på Konsumbutikerna kostnader, som konkurrenterna inte har. Men Coop som började inte med ”hyvling”, utan där har Arbetsdomstolen gjort fel från början genom att sätta sig över allmänna rättsprinciper av hänsyn till en småföretagare med två anställda. Och sedan tillåtit stora Coop att göra samma sak. Vad jag tycker om detta, med mera, kan du läsa på Anders’ S-blogg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den externa stormarknaden i Umeå ligger på Ersboda och heter Coop Forum. I övrigt publicerar jag som ett inlägg i debatten.

      • Lars Flemström

        Coops externa stormarknader heter så i hela Sverige. Förut hette de Obs!, vilket var ett väldigt klatchigt och bra namn. Obs!-varuhusen hade ett mycket brett sortiment. Det första Domus-varuhuset låg /ligger mitt i Uppsala. Det hette från början Forum, men namnändrades senare till Domus. I anslutning till Obs!-varuhusen, ibland sammanbyggda med dessa, fanns ofta Domus Interiör, som var möbelvaruhus med ett liknande sortiment som IKEA.

        Jämfört med idag har de kooperativa butikerna och varuhusen krympt mycket kraftigt till antalet, vilket jag tror delvis beror på den idiotiska namnändringen till Coop, som när det skedde inte var ett inarbetat varumärke och dessutom är svårt att uttala på svenska. Man borde ha nöjt sig med att ha Coop som varumärke för den del av livsmedelssortimentet, som säljs internationellt.

        Den liggande åttan, oändlighetstecknet är inte särskilt tilltalande, men är dock en väl inarbetad symbol för de kooperativa butikerna. Man borde därför behålla den som symbol för hela rörelsen, men med en snyggare design, som symboliserar både oändlighet och förnyelse.

        När det har gått så dåligt för kooperationen, som det har gjort, har det varit nödtvunget all sälja av eller lägga ner så mycket som skett för att koncentrera på kärnverksamheten. Men detta har inte skett på ett bra sätt. Man har inte bara slösas bort det ekonomiska kapital, som byggts upp av flera generationer av konsummedlemmar, utan även slösat bort det good will-kapital som varit bundet till namn och symboler.

        När tidigae Konsumbutiker har övergått i privat ägo, har de också lämnat kooperationen och övergått till ICA eller Dagab, vilket har lett till minskad orderingång till kooperationens egna lagercentraler och industrier. Och mindre laster på distributionsbilarna. Detta även apropå diskussionerna om kilometerskatten.

        Nog för att jag har haft mina dubier om dig som S-politiker. Men det vete fasen om inte du vore rätt person för att blåsa nytt liv i kooperationen, med den rätta förmågan att kombinera ideologi och affärsmässighet. De S-medlemmar i ledningen för kooperationen, som haft hela sin bakgrund inom politiken, har ju inte alls klarat detta. Ej heller de externt rekryterade chefer, vars hela tänkande har varit präglade av det privata näringslivet och dess värderingar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag håller helt med om att namnet Obs var bättre Lars men idag heter Obs Coop Forum och det lär vi få leva med tills nästa gång Kooperationen gör ett större byte av profil.

          Så vitt jag förstått saken så beror krympningen av sortimentet på renodling även om Coop Forum i Umeå även är byggmarknad under kedjan Bolist och då i samma varuhus. Det som försvunnit är möblerna i övrigt finns det mesta kvar även om fokus numera ligger på mat och dagligvaruprodukter.

          I Norr har detta fungerat mycket bra och Coops kundskara växer sakta men säkert dag för dag och varuhusen klarar sig mycket bra.

          Att det ser annorlunda ut söderut betvivlar jag inte och min tro är att detta beror på den lokala distriktsledningarna och inget annat. Ska man lyckas måste man både våga och ha en offensiv strategi.

  5. Martin

    Men S kan utöva hyvling mot befolkningen, några ex: Några svenska pensionärer vill kombinera humant skattetryck o klimat i Portugal. Magdalena Andersson tycker inte om det.
    Någon tar stor risk, belånar hus, startar företag anställer. Om det går bra lönar sig projektet, hen tar ut lön, skattar. Som tack vore en ok skatt på utdelningen (som är redan skattade pengar) vara samhällets tack. Magdalena Andersson hyvlar.
    Någon vill renovera sitt hus, S lovar att inte röra rot. Ekan håller på att kantra till vänster, att renovera sitt hus vitt är ej längre populärt sedan Vänstern o Magdalena hyvlat.
    Man vill kunna köra bil till ok kostnad o lyssnade på S i valrörelsen. Nu ändrade sig S o bestämde sig för att hyvla i vanligt folks privatekonomi.

    Om S skulle vilja vara för rättvisa så inför en stor extra skatt på de fallskärmar som fd riksdagsledamöter, företrädesvis S- o V- pampar får. De gillar ju dessutom skatt så det vore väl possitivt för alla?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar med utdelning så ska denna beskattas på samma sätt som utdelning på ägda aktier gör – Skatten för samma sorts inkomst ska beskattas lika.

      När det gäller pensionen har jag och Magdalena olika uppfattning men i grunden är det sunt att pensionen beskattas i det land där den intjänats då den uppskjutna skatten faktiskt tillhör intjänandelandet om man ska vara krass – Detta sagt därför att pension i grund och botten är ett löneavstående.

      När vi pratar ROT så är det i grunden orättvist att de som hyr sin bostad ska subventionera de som äger sin bostad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.