Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nordeas och Danske Banks inblandning i penningtvätt manar till skärpta straff.

Nordea och Danske Bank misstänks för penningtvätt av stora mått och för inblandning i en internationell brottshärva av stora mått vilket på inget sätt är förvånande då dessa banker är inblandade i skatteplanering och skatteupplägg via sina privatebanking verksamheter.

Förvisso säger Nordea som en mycket dålig ursäkt att man hade sämre rutiner när detta inträffade (2011-21014) och att dessa rutiner nu skärpts – Ingen ska komma och inbilla mig som varande gammal bankman att Nordea och Danske Bank inte visst vad de gjorde.

Lagen om penningtvätt är global och omfattar alla banker och finansinstitut och vad som är penningtvätt eller inte och vad som kan misstänkas vara penningtvätt finns klart beskrivet i regelverken runt penningtvätt.

Därför finns det inte en chans att Nordea och Danske Bank inte skulle ha haft dessa system i bruk när penningtvätten inträffade. Hittar man saker så flagranta som dessa och den sortens transaktioner passerar igenom systemet är den sanktionerade oerhört högt upp i bankernas ledningsstrukturer.

Att jag påstår så beror på att regelverken runt penningtvätt föreskriver att bara den högsta ledningen i banken kan godkänna denna typ av transaktion om den beskrivning på transaktionsgången som jag läst stämmer.

Precis som seniorrådgivaren Lars Bull vid Alborg Universitet säger så är de transaktioner som genomfördes av så misstänksam karaktär att alla alarm måste ha ringt oerhört ljudligt samtidigt som alla varningslampor blinkade frenetiskt och intensivt vilket innebär att högsta ledningen måste varskos innan transaktionerna kan göras.

Min tro om jag får tro något är att Nordeas och Danske Banks privatebanking verksamheter var inblandade och att det var dessa som beordrade transaktionerna – Hur det står till med den saken hoppas jag att förhören i EU-parlamentet och den pågående utredningen kommer att påvisa.

Det som inträffat påvisar att banker lätt blir för giriga och ser på vinsterna snarare än på vad som är rätt och riktigt – Detta om vinstmarginalen på det som ska göras är tillräckligt stor och om den i slutändan kan ge bra bonusar och provisioner till de höga chefer och tjänstemän inom bankerna som alltid måste godkänna denna typ av transaktioner.

För mig är det därför helt klart att vi behöver återreglera bank & finanssektorn för att skapa ordning och reda och för att se till att saker som dessa inte kan inträffa lika frekvent som de gör idag.

Ska vi stoppa eller i vart fall kraftigt begränsa och försvåra penningtvätt bör vi även överväga att återinföra valutakontroll och Riksbankers inblandning när helst pengar ska skickas över landsgränser.

På den tiden valutakontrollen bland världens länder var mer utbredd än idag och världens riksbanker var tvungna att ge sitt tillstånd samtidigt som transaktionerna passerade riksbankerna var den sorts penningtvätt som beskrivs i detta fall svår att genomföra.

Att vi måste tillbaka till den ordningen är som jag ser saken ett måste – Därtill kommer valutakontroll även att bli ett bra vapen mot renodlad skatteplanering så även sett ur den synvinkeln vore en återgång till valutakontroll och riksbankstillstånd i samband med internationella transaktioner en fördel.

Avslutningsvis hoppas jag att svenska, danska och alla andra länders inblandade myndigheter tillsammans med EU straffar dessa banker hårt och ser till att böterna blir minst lika stora eller helst större än de vinster bankerna gjorde på transaktionerna och den kringservice man tillhandahållit runt transaktionerna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

 1. olle

  Att förhören i EU parlamentet, skulle medföra något i positiv riktning är ganska ”blåögt” att tro.
  EU är ju en del i denna dolda kriminalitet.
  Läs ”Fördraget om Europeiska unionen”, där målsättningen klart och tydligt anges om den fria rörligheten av varor, tjänster personer och kapital

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag är väl införstådd i den Olle och har läst och även i många inlägg kritiserat EU i sådana avseenden.

   I just detta fall så är jag dock övertygad om att dryga böter kommer att utdömas – Huruvida det sedan får konsekvenser för de inblandade personerna återstår att se.

 2. Jonny Disenfeldt


  Konstigt, det var inte länge sedan du lovade dyrt och heligt att sådant här inte kunde förekomma i några banker på vår planet … att det var något som förekommit för länge sedan …

  Du hade fel Anders Forss, precis som jag skrev då… DU HADE FEL ! ELLER HUR …

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det ska inte kunna förekomma Jonny och det är därför lagstiftningen ser ut som den gör – När det förekommer så har den högsta ledningen manipulerat systemen och att Riksbankerna och myndigheterna upptäcker detta först nu är sannolikt därför att det är nu man gör granskningen.

   Att det upptäcks gör mig dock trygg över att systemen fungerar på det sätt jag tidigare framfört.

   • Jonny Disenfeldt


    Faktum kvarstår, DU HADE FEL Anders Forss, eller hur ? Dina löften och garantier som varandes ”expert inom området” var noll värda, precis som jag påpekade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     De var inte värda noll Jonny – Det faktum att det som nu uppdagas uppdagades påvisar att systemen fungerar som avsett.

     Däremot så påvisar uppdagandet att systemet har för stora maskor och att maskorna måste göras mindre vilket är precis det jag skriver i inlägget.

     • Jonny Disenfeldt

      Svar nej Anders, du påstod att detta inte kunde förekomma alls, det var vad jag vände mig emot. DU HADE FEL. Tror du verkligen att det inte finns annat oupptäckt … ???

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis det ska inte kunna förekomma och jag är helt övertygad om att dessa banker kommer att straffas mycket hårt för för det de gjort.

      Huruvida det finns andra banker som gjort liknande saker kommer att upptäckas då det är precis detta världens riksbanker och finansinspektioner nu fokuserar på.

 3. Micke

  Helt klart hårdare straff men tyvärr tror jag inte dessa individer i toppen kommer få hårda straff om ens några straff alls. Det verkar som att de största skurkarna som oftast är toppar inom näringsliv och politik inte har samma straffskala som vanligt folk. De kommer undan. Svågerspolitik?

  En bekant som stal en oxfile inne på en butik fick 1 månads fängelse – att han var en utslagen människa utan resurser påverkade helt klart det straff han fick.

  Lagen är inte like för alla.

  Utanför ämnet (ta bort om du inte vill besvara) – vad tycker du om Klingfors fallskärm på 1,5 miljoner? Samma sak här – vissa individer i toppen skor sig på andras bekostnad.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag kan i sak hålla med dig om den inledande kommentaren och synen Micke.

   Om Klingfors fallskärm har jag redan kommenterat andra inlägg så i det läget kan jag även kommentera på ditt inlägg.

   I grund och botten så tycker jag att det är fel med denna typ av fallskärmar och att fallskärmarna och regelverken för chefer borde följa samma standard som övriga anställda – Dvs. 3 till 6 månadslöner beroende på ålder och i det fall där så är tillämpligt på tjänstgöringstid.

   Att regelverken inte ser ut som de bör beror på den samhällsomdaning en nyliberal politisk agenda inneburit och det är denna agenda och inget annat vi ska anföra och skuldbelägga.

   Vad gäller det enskilda fallet så anser jag mot den bakgrunden att det är rätt att hon får den fallskärm som är gängse för en person i hennes tjänsteställning. Skulle kommunen vägra den ersättningsnivån och Ewa tar fallet till AD för skiljedom så är jag övertygad om att rätten skulle gå på Ewas linje och utdöma ersättning i enlighet med standard vilket i hennes fall är 18 månadslöner – Därtill påföra kommunen rättegångskostnaderna vilket skulle gjort det dyrare för skattebetalarna än den lösning som nu valts.

   Allt detta sagt så uppmuntrar jag till en ordentlig debatt och då utifrån perspektivet att den ordning vi har idag inte följer principen om alla människors lika värde – I nylibersalismens Sverige har vissa människor högre värde än andra och det är det jag försöker ändra på varje dag i mitt politiska värv.

 4. Krister

  Vilket land har kommit längst mot det samhälle som du vill att Sverige skall utvecklas till?

  Mycket av världens elände är resultat av i demokratisk ordning fattade beslut.
  Olof Palme

  Ville OP ha mindre demokrati för att få det samhälle han ville ha?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om något så stod Palme upp för demokratin och det Sverige jag vill se är det Sverige vi hade fram till 1980-talets mitt och därföre under hela 1960- och 1970-talet.

   Dvs. det Sverige där jämlikheten var som störst och det Sverige där både landet och medborgarna mådde som allra bäst.

 5. Gerd

  Som pensionär får jag 305 kr i månaden från AMF. 91 kr innehålles i skatt. 214 kr i månaden utbetalas till mig och då via Nordea. Under 2016 fick jag 3 brev från Nordea. De ville veta var jag fick denna enorma summa från och varför. Avslutningsvis så ville de även veta vad jag skulle göra med dessa stora belopp. Till saken hör att jag aldrig haft ett saldo på kontot som överstiger 10.000kr. Jag har svarat på skrivelserna och bett att de ska sopa utanför sin egen dörr först.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>