Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SACO ger mig rätt i inställningen att meritvärde ska styra anställning och lön.

Nedanstående är helheten i en artikel publicerad i affärsliv24 i gårdagens webbupplaga av VK – Du hittar artikeln på följande länk: http://affarsliv24.vk.se/2048963/samre-betalt-for-utbildade-utrikesfodda?_ga=2.62680169.490340515.1498387738-534459877.1487067273

”Lönegapet är störst för akademiker födda utanför EU och Nordamerika, och ligger på 8 procent. Rensat för faktorer som kön, ålder, yrke och befattning, sticker gruppen sämst ut i samtliga sektorer och störst är skillnaderna i privat sektor.

Lönegapet kan dock skilja sig stort mellan olika yrken. För till exempel läkare och socionomer är lönegapet relativt litet.

”Integrationen är vår tids ödesfråga och den berör i högsta grad även högutbildade. Sverige behöver en arbetsmarknad som ser mer till kompetens och mindre till födelseland”, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande.”

Att Saco och dess ledning anser att vi behöver en arbetsmarknad som ser till kompetens snarare än födelseland och andra faktorer än kompetens och meritvärde är bra.

SACO ger mig därmed helt rätt i min inställning av vikten av att Sverige likt Storbritannien skapar en ordning där det är det sammanlagda meritvärdet och inget annat som styr anställningar och anställningsvillkor och lön.

Även om SACO inte säger det rakt ut i det korta pressmeddelandet så är det precis ett sådant system de efterfrågar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

45 kommentarer

  1. Krister

    Tex en utbildad jurist från Kamerun har ingen nytta
    av sin utb i Sverige och vv.

    Det hjälper inga meritvärden.
    Akademisk utbildning är i många fall nationell.
    En lastbilschaufför eller snickare är mer internationellt gångbart.

    Jag skulle få HÖGRE meritvärde än dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig pratat annat än om de meritvärden som är verifierade och vedertagna i Sverige för arbeten som söks i Sverige Krister.

  2. Alexander

    ”Även om de inte säger det rakt ut är det précis ett sådant system de efterfrågar”

    Det vet du inte. Varför påstår du sådant som inte är sant?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag använder min förmåga att dra slutsatser av deras problembeskrivning och deras önskemål som hjälp för att komma fram till det Alexander.

      • Jonny Disenfeldt

        Det gör vi andra också PLUS att vi läser innantill och inte försöker misstolka saker.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag misstolkar inte saker Jonny och at jag kommit till en annan slutsats än dig betyder inte att jag har fel.

          • Jonny Disenfeldt

            Jo, du har fel, eftersom du påstår att SACO kommit fram till något vilket inte stämmer med vad SACO själva kommit fram till … kanska klart Anders…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min tolkning är att SACO kommit fram till precis det jag påstår och så här långt har jag inte sett något bestridande av det från SACO:s sida Jonny.

          • Sven

            Ett alternativ är att läsa inlägg 4 från Jonas.

            Men det är ju lättare att ignorera och lägga ord i munnen på andra.

            Rätt komiskt.
            Märkligt att folk inte tycker politiker lyssnar? De kan uppenbarligen inte ens ta in info i klartext om den inte passar deras önskemål och världsbild.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min inställning är glasklar Sven – Politiker ska leva som de lär.

      • Jonny Disenfeldt

        Jämför med hur DU reagerade på branden i London och dina krav på politikers avgång …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jämför på Jonny. jag vet vilka liknelser jag använder och jag står för det jag skriver rakt av.

    • Lars Flemström

      Alexander får svara på frågan till honom. Men någon i regeringen måste ställas till svars för att Trafikverket får hållas. Jag kom med en ersättningsbuss för tåget från Västerås till Ludvika för mindre än två veckor sedan och gick och tittade på eländet medan jag väntade. Jag är visserligen ingen byggnadsingenjör, men upplevde brobygget som ”amatörmässigt”. Inte anade jag att det skulle rasa mindre än två veckor senare, men tycket att de stödjande byggnadsställningarna gav ett ganska vekt intryck.

      Det är ju ytterst regeringen som måste ställas till svars för att Trafikverket får anlita en underentreprenör som anlitar en underentreprenör för arbete ovanför ett trafikerat spår med spänningsförande kontaktledning. I ett av sina sedvanliga vansinnesubrott hade Trafikverket stoppat tåget, som jag kom med och inte låtit det fortsätta därför att polisen letade efter en efterspanad person i trakten. Sedan polisen sökt igenom tåget och konstaterat att den eftersökt personer, som en halvtimme tidigare hade iakttagits en mil norrut (alltså i tågets färdriktning), inte hade gömt sig ombord på tåget, fick tåget likväl inte fortsätta.

      Broraset var inte bara en arbetsplatsolycka. Den här typen av arbeten i närheten av trafikerade spår var tidigare absolut förbjudna utan en järnvägskunnig tillsynsman på plats under hela arbetstiden. Kostnaden för detta säkerhetsarrangemang betalades av byggaren /beställaren – som i detta fall var Trafikverket. Som omedelbart måste fråntas ansvaret för landets järnvägar innan det händer en ännu allvarligare olycka. Byråkraterna hos Trafikverket har upprepade gånger avslöjat sin totala okunskap om vad som är farligt och ofarligt i järnvägstrafiken.

    • Bertil

      Löfven var ju svetsare inte ställningsbyggare . Bör väl vara nån nationalekonom från Allianspartierna istället som inte kan räkna rätt.

      Detta ras i Ludvika handlar om att nån beräknat fel.
      Förmodligen mer troligt en högerman än En svetsare.

      Men vad har detta skämt med ämnet
      som Anders skriver om,

      Är Alexander ” lengräddade” eller ?

  3. Jonas Petersson

    Det är inte det som Saco säger. Läs igen. Jag är själv aktiv inom detta förbund på riksplanet som ombudsman,så jag vågar påstå att det är inte meritvärdet vi går in på. Överhuvudtaget. Du gör en tolkning som inte går att göra,
    Att vi har en utmaning i integrationen det är sant, men det finns andra vägar än som du förespråka meritvärde, ett omdebatterat och ganska kontroversiellt förslag. Även i de länder där det har prövats. Så, nej det är INTE det system vi efterfrågar. Vore meritvärde det system vi efterfrågar hade vi nämnt det.

    Mvh

    Jonas

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det SACO säger står angivet i pressmeddelandet och min slutsats är att det brittiska systemet med meritvärde som för övrigt fungerar mycket bra är precis det svar SACO efterfrågar.

      • Sven

        Det har aldrig slagit dig att det kan vara så att du dragit FEL slutsats? Att SACO och dess medlemmar har bättre koll på vad de själva menar än vad du har?

        Att be om att du visar källan som säger att det är bra vet jag är lönlöst. Möjligen för att det inte finns någon saklig undersökning som stödjer påståendet ?

        Hur behandlar ditt föregångsland på integration Malaysia meritvärden?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag står fast vid mitt förslag därför att jag sett hur väl det fungerar och fyller sin funktion i Storbritannien – har jag fel har i sådana fall britterna som praktiserar det med framgång fel.

          • Sven

            Naturligtvis har du rätt.
            Du är felfri och kan inte dra fel slutsatser.

            Social kompetens och driv saknar helt relevans för de flesta jobb.

            Människors personlighet kan lätt översättas till en siffra.

            Att komma med påståenden behöver självklart inte underbyggas av fakta.

            Det låter som en härlig värld. Konstigt att det finns sossar som inte resonerar lika….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Har jag någonsin sagt att personligheten inte kan spela in i meritvärdesberäkningen Sven?

            Sedan vet du inte en människas rätta sociala kompetens i skarpt läge innan den är prövad i verkligheten. Många gånger kan den som inte utstrålade socialkompetens ha massor av sådan när de väl börjar jobba därför att de är fokuserade på vad de ska åstadkomma och plockar fram de egenskaper som behövs för att lyckas.

          • G-A Karlsson

            Fast Storbritannien har fortfarande INTE några tvingande lagar om meritberäkning.
            Vilket vi redan har avhandlat i en tidigare tråd, här:

            blogg.vk.se/andersforss/2017/07/07/hogsta-sammanlagda-meritvarde-ska-styra-vem-som-far-ett-utannonserat-ledigt-jobb/

            Storbritannien har lagar MOT DISKRIMINERING. Precis som Sverige.

            Men HUR beräkningen av ”sammanlagt meritvärde” ska utföras … det sköter brittiska företag själva. Det finns ingen central definition på meritberäkning.

            Bästa sättet att göra rätt vid anställningar är att helt enkelt tillämpa gällande LAGAR och att naturligtvis inte diskriminera. Lagtexten är det som gäller.

            I övrigt hänvisas till länken ovan. Min tid är begränsad och jag orkar inte skriva tidigare svar en gång till.

            Vänligen, Gerry
            (Som bor i Storbritannien)

          • Sven

            Eftersom du hävdar att bara meritvärde ska gälla blir konsekvensen att man bortser från socialkompetens, eller finns andra sätt att se det?

            Om du hävdar att social kompetens inte går att bedöma förrän skarpt läge – menar du att meritvärde är felfri bedömning om hur en människa fungerar i skarpt läge?

            Du har inte kunnat visa på lagen. Du har inte kunnat visa på en modell för meritvärde. Inte ens ett enda exempel.
            Du ser inte kopplingen mellan det och det som bl.a. Garry tydligt påvisar och länkar till. Det KAN ju vara så att anledningen till att du inte kan ge länkar beror på att …. de helt enkelt inte finns. Då är det lättare att bara mässa ett mantra. Även om det uppenbart är utan innehåll.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Meritvärdet fungerar mycket bra som bedömningsgrund i UK och i den ingår socialkompetens som en naturlig del då den i regel ges värde i arbetsbetyg och arbetsintyg från föregående anställningar.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders Forss vet tydligen bättre vad det är SACO står för och vill än SACO själva … inget nytt under solen direkt…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har precis som jag skrivit dragit en egen slutsats av vad SACO efterfrågar då de presenterat precis samma problemställning som den jag presenterade och föreslog en lösning för i inlägget om meritvärden. Att jag var aningen före med att måla upp problemställningen betyder inget då problemställningen SACO målar up är densamma som min.

    • Sven

      Jonas
      Kom inte och säg till Anders hur verkligheten är. Helt meningslöst.

      Om Anders säger hur rymdforskning bedrivs och NASA säger något annat så gäller Anders version . Argument får du själv googla.
      Om Andrers säger hur du vill ha ditt frikostig så är det absolut sanningen även om du tänker något annat.
      Om du så själv har skrivit en debattartikel så vet Anders bäst vad du har menat. Hans argument? ”Det är min slutsats. Tror du något annat så googla tills du tror som jag …. Fast google inte ger stöd för mina påståenden”

      Ute i den verkliga världen har social kompetens och egen drivkraft stor betydelse för många arbeten. Den enskilda individen är viktig och speciell. I Anders värld saknar dock detta betydelse och personer kan reduceras till en siffra på ett papper. Riktigt hur det går till kan inte förklaras. Inga konkreta och verkliga exempel kan ges. Självklart kan då inte heller systemen verifieras. Men det SKA genomföras eftersom det är felfritt och odiskutabelt bra.

      Jisses….

  4. Alexander

    ”Varför skullle han avgå menar du?”

    Av samma anledning som May.

    Naturligtvis vet du bättre än hans om jobbar inom SACO.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har noterat att SACO ålar upp samma problembild som mig och det innebär självfallet at min lösning på problemet kan användas även av dem.

  5. Alexander

    Jag trodde att Socialdemokraterna skulle vara på arbetarnas sida och se till att de inte skadas på jobbet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och det anser jag att vi är – Arbetsplatsolyckorna är under utredning och skärpta krav kommer så vitt jag vet, hört och förstått just därför att vi står på arbetarnas sida.

  6. Nils Lindholm

    Njaee, en ’raketforskare’ från Syrien är kanske inte lika mot en ’raketforskare’ från nått västerland, OBServera att USA är borttagen från utlänningar, varför det, har dom bättre utbildningsnivå, merit?
    16% av dom som testades av nån, socialstyrelsen kanske klarade första testet (84% klarade allts INTE), dom från flesta skolorna i USA behöver inte testats då skolans undervisning är testad och likad i ett universitetssystem.

    ”Men poängen med lokal lönesättning är just att den enskilde chefen har bättre kunskap om sina anställda än vad några centralt utarbetade lönetariffer någonsin kan fånga in. Detta är faktiskt själva grundidén med marknadsekonomi. Centralbyråkrater kan aldrig skaffa sig ett motsvarande kunskapsunderlag, eller personkännedom, som de som befinner sig på fältet. ”
    Meriter sätter lönerna alltså, inte socialistiska måttstockar.

    https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10154820945113231
    som tar från:
    http://www.gp.se/ledare/inga-bel%C3%A4gg-f%C3%B6r-diskriminering-1.4437232

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett tänkvärt inlägg i debatten. Sedan så har jag aldrig påstått att lönesättningen ska ske av någon annan än av företaget som söker medarbetare – Den de väljer och som accepterar lönen ska dock vara den med det högsta sammanräknade meritvärdet tycker jag.

  7. Lars Flemström

    Jag undrar vilken reaktionen hade blivit om någon från SD hade skrivit det här inlägget. ”Rasistiskt. Främlingsfientligt, Den dolda agendan att arbetslösa invandrare ska kastas ut, är härmed avslöjad”.

    Ja, för det kommer att bli precis, som jag skrev förra gången detta diskuterades. När den som stått längst tid i kön, äntligen står först, får hon /han gå tillbaka och ställa sig sist igen, för att någon mer meriterad ska få jobbet. Och de som kommer att drabbas hårdast, är ”andra generationen invandrare”, som är födda i Sverige, men inte har växt upp i den bästa studiemiljön.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det står till med den saken ska jag låta vara osagt Lars annat än att jag ur mitt perspektiv aldrig skulle kritisera en inställning som är i enlighet med det jag presenterat.

      Sedan har jag aldrig påstått att vi ska kasta ut en invandrare som är arbetslös vilket framgår om du läser det jag skrivit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.